Rokumentti starttaa entistä eheämpänä

Julkaistu To, 13/11/2008 - 13:19
  • Donald ja Albert Ayler (Kuva: Larry Flink)
  • Rokumentti alkoi pienimuotoisena klubitoimintana vuonna 2005, mutta on tähän päivään tultaessa laajentunut koko Joensuuta koskevaksi tapahtumaksi.

Joensuun Popmuusikot Ry järjestää rockdokumentteihin painottuvan Rokumentti-tapahtuman tänä vuonna neljättä kertaa. Festivaaleilla nähdään lähes neljäkymmentä elokuvaa, huomattava määrä keikkoja sekä ilmaisia koulutustapahtumia ja seminaareja. Torstaina 13.11. starttaava Rokumentti kestää sunnuntaihin 16.11. saakka.

  • Yle.Fi/Pop-palveluun on kunniakkaasti saatu kaksi teosta Rokumentin aikaisemmilta vuosilta. Dokumentit olivat katsottavissa sivustolla torstaihin 20.11. saakka:

 

I: Rock Makers (Suomi, 2005)

Tuomas Leinonen:
Rock Makers (Suomi, 2005)
Tuotanto: Raja Production
30 min - DVD. Finnish. No English subtitles

Rock Makers on dokumenttielokuva ruohonjuuritason kulttuurivaihdosta, kun bussilasti rokkareita matkustaa Petroskoihin Rockbridge-konserttiin. Matkalla ylitetään raja, joka erottaa kaksi aineellisesti ja kulttuurisesti erilaista maailmaa.

Elokuvassa seurataan suomalaisten ja venäläisten vilpitöntä yritystä tutustua naapurin ihmisiin ja heidän tapoihinsa. Välillä joudutaan kohtaamaan omat ennakkoluulot ja asenteet. Dokumentin tunnelmaa luovat festivaalipäälliköiden Niksun ja Sergein tankeroenglannin sävyttämät neuvottelut, kotibileet Petroskoissa sekä rokkareita kuskaavan veteraanibussikuski Lauri Mötön yksinlaulusuoritukset ja muistelmat vodkaturismin kultaisilta vuosilta. Mukana on myös reilusti venäläistä keikkatunnelmaa.

Dokumentti on kuvattu vuosina 2003-2005 useilla Petroskoin matkoilla.

Rockbridge-rokkivaihtohankkeen ideana oli saattaa Karjalan Tasavallan ja Pohjois-Karjalan maakunnan rockbändit tekemisiin toistensa kanssa ja tutustuttaa kummankin maan rockyleisöä naapurin bändeihin. Kolmevuotisen projektin aikana järjestettiin lukuisia konsertteja Joensuussa ja Petroskoissa. Hanketta ovat pyörittäneet Niksu Väistö Joensuun Popmuusikoista ja Sergei Zobnev Myllärit-keskuksesta Petroskoista.

II: Nämä Aallot – Ceebrolistics (Suomi, 2007)

Nuutti Takkinen:
Nämä Aallot – Ceebrolistics (Suomi, 2007)
24 min - Beta - Finnish
Tuotanto: YLE Nuoret / Nuutti Takkinen

Nämä aallot on Nuutti Takkisen ohjaama dokumenttielokuva suomalaisen hip-hopin uranuurtajasta Ceebrolisticsista.

Dokumentti kertoo kokeellista rytmimusiikkia soittavan yhtyeen kymmenvuotisesta taipaleesta musiikkimaailmassa, jossa bändi on siirtynyt koko ajan kauemmaksi "perinteisestä" hip-hopista elektronisen taidemusiikin ja modernin dubin suuntaan.

Yhtyeen jäsenet Rrimökk, Pijall ja Mattip kertovat dokumentissa ajatuksiaan musiikista ja sen tekemisestä sekä musiikin taustalla vaikuttavasta maailmankatsomuksesta.

Elokuvassa yleisö pääsee seuraamaan yhtyettä esiintymislavoille ja studion saloihin. Dokumenttia kuvattiin kahden vuoden ajan ja sen myös näkee jäljestä. Lyhyestä mitastaan huolimatta elokuva kuvaa hienosti asialleen omistautunutta yhtyettä, yhtä suomalaisen rytmimusiikin kruununjalokivistä.