Vain 3% tutkituista myöntää käyttävänsä laittomia musiikkitiedostoja

Julkaistu Ti, 09/09/2008 - 14:13
  • Heikki Hilamaa (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Mp3-soitin on nuorison mieleen ja siitä onkin kasvamassa samanlainen muotivempele kuin kannettavasta radiosta 1950-luvulla.

Rasmussen Reports raportoi uudessa tutkimuksessaan ihmisten riippuvaisuudesta musiikkiin. Lähes kaksi kolmesta amerikkalaisesta sanoo kuuntelevan musiikkia lähes päivittäin.

Median nopeasta muutoksesta huolimatta radio hallitsee yhä musiikinkuuntelua. Radio selättää helposti omavalintaisen cd-levyn tai mp3:n.

Muutamia lukuja:

  • 48% aikuisista pitää radiota musiikin kuuntelun tärkeimpänä lähteenä.
  • 25% kuuntelee pääasiassa omia levyjä.
  • 14% kaikista vastaajista käyttää pääasiassa mp3-soitinta, mutta jopa 45% nuorisosta.
  •  5% nauttii musiikkinsa tietokoneen kautta.

- 60% imuroi ”harvoin tai ei koskaan” musiikkia internetistä. Heistä 71% väittää downloudaavansa laillisia tiedostoja ja vain 3% myöntää käyttävänsä laittomia musiikkikopioita. 26% vastaajista eivät ole aina varmoja onko tiedostot laillisia vai laittomia.

Tuntuu uskomattomalle, että vain 3% vastaajista myöntää imuttavansa laittomia tiedostoja. Tätä tutkimustulosta vasten tekijänoikeusjärjestöjen levittämä tieto ”villin lännen menosta” ja varkaiden paratiisista on täyttä puppua.

Huolestuttavaa on, että kolmasosalle tietokoneen käyttäjistä ei ole selvää onko musiikki laitonta vai laillista.

Mp3-soitin on nuorison mieleen ja siitä onkin kasvamassa samanlainen muotivempele kuin kannettavasta radiosta 1950-luvulla.

Tutkimuksen selviö on, että vanhemmat ikäryhmät kuluttavat yhä perinteisiä medioita, mutta ovat siirtymässä pikkuhiljaa digitaaliseen maailmaan.

Kysely tehtiin viikolla 35 ja siihen osallistui 1 830 musiikin kuuntelijaa.