Jimi Hendrix on kirjaston lainatuin artisti

Julkaistu Pe, 21/11/2008 - 12:50
  • Heikki Hilamaa (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Rockklassikot löytävät yhä uudestaan nuoria kuulijoita. Valinnanvapauden lisääntyessä ihmiset kuluttavat vanhempaa rockmusiikkia.

Vaasan kaupunginkirjasto listasi kautta aikain lainatuimmat cd-levynsä. Tarkasteluväliksi rajattiin vuodet 1996 – 2007.

Lainauslista poikkeaa kauppojen myyntilistoista oleellisesti. Listalla juhlivat vanhat konkarit ja rockklassikot. Radiohead tuoreimpana ja Beatles ajallisesti vanhimpana esiintyjänä. Vikingarnaa, Eva Dahlgrenia ja häämusiikki-kokoelmia lukuun ottamatta ruotsalaisuus tai iskelmä ei pärjännyt Vaasalaisten listalla. J. Karjalainen ja Rauli ”Badding” Somerjoki ovat kansan syvien rivien rakastamia laulajia, joten kärkisijat eivät yllätä, mutta listan ykkösenä komeilee nuorena kuollut kitarasankari Jimi Hendrix. Aika yllättävää.

Levykokoelmat vaihtelevat kirjastoittain, joten mitään pitkälle vietyjä analyysejä on turha lähteä pohtimaan. Kysymyksiä lista kuitenkin herättää. Emme tiedä onko Vaasan kirjastossa edes tarjolla ”juuri ne oikeat” levyt Eppu Normaalilta, Elvikseltä, Metallicalta tai Rollareilta. Pitävätkö lainaajat Jimi Hendrixin musiikkia niin outona, että palauttavat lainaamansa levyn muita levyjä nopeammin, joten se pääsee lainauskiertoon ripeämmin kuin muut levyt? Tai jos jokaista Beatles-levyä olisi tarjolla 10 kappaletta tukkisiko Beatles listakärjen? Eikö nykyhittejä ole tarpeeksi tarjoilla?

No, yksi hullu ehtii kysyä kymmenen kysymystä ennen kuin viisas ehtii vastata edes yhteen.

Lista kertoo ennen muuta tarjolla olevasta kokoelmasta, mutta sen johtopäätöksen voi kai tehdä, että rockklassikot löytävät yhä uudestaan myös nuoria kuulijoita. Sama ilmiö on nähtävissä myös vertaisverkoissa. Valinnanvapauden lisääntyessä ihmiset kuluttavat vanhempaa rockmusiikkia.

Tilanne on siis aivan toisin kuin levy-yhtiöiden julkaisupolitiikka ja sitä kautta vähittäisliikkeiden valikoima. Uutuuslevyt täyttävät levylaarit, mutta klassikoiden saatavuus on sattumanvaraista.

Jos kirjastot haluaisivat olla aidosti yleisölähtöisiä pitäisi heidän hankkia samat klassikkoalbumit aina yhä uudelleen monena kappaleena. Toisaalta kirjastot suorittavat sivistystehtävää ja marginaalisempaakin musiikkia pitäisi olla tyrkyllä. Nykymusiikista puhumattakaan. Rahat ja tilat eivät kuitenkaan riitä kaikkeen. Yleisradion vinkkelistä katsottuna tilanne vaikuttaa vähän turhankin tutulta.

Vaasan kaupunginkirjaston 25 eniten lainatuinta cd-levyä ovat:

Jimi Hendrix: Cornerstones 1967 – 1970
J. Karjalainen: Suurimmat hitit
Rauli “Badding” Somerjoki: Rauli Badding Somerjoki
Creedence Clearwater Revival: CCR Forever: 36 Greatest Hits
Eva Dahlgren: En blekt blondins hjärta
Radiohead: The Bends
Kauneinta häämusiikkia – instrumental
Led Zeppelin: Led Zeppelin
Ismo Alanko: Taiteilijaelämää
Vikingarna: Kramgoa låter
Fleetwood Mac: Greatest Hits
Beatles: With the Beatles
Paul Simon: Graceland
Sex Pistols: Never Mind the Bollocs
Tina Turner: Simply the Best
U2: The Joshua Tree
AC/DC: For Those About To Rock We Salute You
Gary Moore: Wild Frontier
Kauneimmat häävalssit – 40 toivevalssia
Chris Isaak: Wicked Game
Pink Floyd: Dark Side of the Moon
Sting: Nothing Like the Sun
Whitney Houston: Whitney
Beatles: The Beatles – White Double
Cure: Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me