Omakustannetoiminta

Julkaistu Pe, 19/12/2008 - 12:54
  • Heikki Hilamaa (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Kun maksaa itse kulut ei tarvitse välittää muiden mielipiteistä. Mahdollinen voittokin jää kokonaan itselleen.

Omakustannustoiminta on kivaa. Kun maksaa itse kulut ei tarvitse välittää muiden mielipiteistä. Mahdollinen voittokin jää kokonaan itselleen. Omakustanne levyissä tai kirjoissa taloudellisen riskin ei tarvitse nousta kohtuuttomuuksiin.

Nelihenkinen bändi voi tehdä hyvätasoisen levyn vuoden keilavuorojen hinnalla. Mahdollista tappiota on turha surra ainakaan etukäteen, sillä maksavathan kaikki harrastukset. Lisäansio on kuitenkin todennäköisempää kustannustoiminnassa kuin keilailussa.

Kirjojen omakustantaminen on myös yhä tavallisempaa. Digitaalitekniikka mahdollistaa kirjan painattamisen vaikka kirja kerrallaan. Oman runokirjan voi julkaista helposti vaikkapa vain lähipiirilleen joululahjaksi. Uusin villitys on painattaa kodin digikuvat valokuvakirjaksi. Kirja korvaa vanhan kuva-albumin.

Myös Riku Olkkonen keräsi kuvansa yksiin kansiin.

Valokuvakirja Brucesta

Musadiggari Riku Olkkonen julkaisi omakustanteena valokuvakirjan Bruce Sprinteenin & E Street Bandin livetoiminnasta. Kuvia on otettu lähinnä Helsingin keikoilta, mutta on mukaan mahtunut tallenteita muiltakin Euroopan areenoilta.

Riku Olkkonen on harrastevalokuvaaja, jonka historiasta löytyy yli 100 000 ruutua aina vuodesta 1983 saakka. Pari vuotta myöhemmin Bruce kolahti nuorelle miehelle Ruotsissa. Silloin diggailun kohteeksi valikoitui Jerseyn oma poika.

Harrastus muuttui astetta vakavammaksi, kun fanilehti Backstreet alkoi julkaista Olkkosen otoksia. Tämän kautta hän sai kengän oven rakoon ja kuvia alkoi ilmestyä Brucen virallisilla nettisivuilla. Kuvat saivat ansaittua huomiota ja fanit alkoivat painostaa kuvaajaa omasta kirjasta. Olkkonen oli yhteydessä muutamaan pienkustantajaan, mutta laihoin tuloksin. Ainoa tapa saada valokuvat kirjan muodossa innokkaimmille pyytäjille oli tehdä niistä omakustanne. Valokuvakirjasta otettiin numeroitu 200 kappaleen painos, jota voi nyt tilata suoraan tekijältä.

Valistunut arvaukseni on, että Olkkonen myy koko painoksen loppuun ennen pitkää. Taloudellinen ylijäämä on silloin samaa suuruusluokkaan kuin hän olisi työskennellyt perinteisen kustantamon kanssa.
 

Kuvagalleria

  • Bruce. Kuva: Riku Olkkonen
  • Santa Is Coming To Town. Kuva: Riku Olkkonen