Pelastaako pelibisnes musiikkiteollisuuden?

Julkaistu La, 06/12/2008 - 12:55
  • Mika Rahkonen (Kuva: )
  • Guitar Heron ja Rock Starin kaltaisten pelien kanssa peuhaavat ilmakitaristit ovat rientäneet kutistuvan musiikkibisneksen apuun.

Pelit ovat kasvattaneet monien niihin kelpuutettujen bändien levymyyntiä hurjasti. Kun jenkkibändi Weezerin neljätoista vuotta vanha pikkuhitti My Name Is Jonas napattiin Guitar Hero 3:een, biisin myynti pamahti kymmenkertaiseksi.

Tällaiset yllättävät signaalit on pantu riemukkaasti merkille myös musiikkibisneksen yläportailla. Levy-yhtiöjätti Universalin nokkamies Zach Horowitz laskeskeli syyskuussa, että Guitar Heroon pääsevien biisien myynti kolmin-nelinkertaistuu silmänräpäyksessä. (The Gamedaily.com)

Pelkästään Aerosmithin biiseistä koostuva Guitar Hero –versio on tuottanut Aerosmithille enemmän rahaa kuin yksikään bändin yli 35 vuotta kestäneen uran levyistä.

Kun The Whon hittikokoelma julkaistiin Rock Band –peliin kesällä, biisejä myytiin kahdessa viikossa yli 700 000 kappaletta. (Freakonomics.blogs.nytimes.com)

Musiikkibisneksessä  käyrätkin osoittavat kaakkoon

Itse musiikkipelien myynti on yltänyt määriin, jotka saisivat melkein minkä tahansa suurbändinkin kuolaamaan.

Variety kirjoittaa, että Guitar Hero: World Touria myytiin ensimmäisen viikon aikana pelkästään Yhdysvalloissa yli puoli miljoonaa kappaletta.(Weblogs.variety.com)

Luku on mojova, mutta lehti muistuttaa, että vuosi sitten samaan aikaan Guitar Hero 3:ta myytiin 1,4 miljoonaa.

Vaikka pelibisneksenkin kasvu näyttää siis ainakin paikoin saavuttaneen jonkin sortin rajat, siitä on ainakin kiskomaan kurjistuvaa musiikkiteollisuutta mukanaan. Ainakin pikkuisen.

Sekin apu on tarpeen, sillä musiikkibisnes on maailmalla ottanut köniinsä vuosikausia, eikä laaja talouskriisi sitä ainakaan helpota.

Vuoden alkupuoliskolla maailman musiikkibisneksen pitkä alamäki tosin loiveni vähän, mutta alan myynti jatkaa sitkeästi miinuksella – nyt viisi prosenttia verrattuna edellisvuoden alkuun. (http://www.ifpi.org/content/library/First-Half-2008.pdf)

Soittaako Slash oikeasti kitaraa?

Monien rock-puritaanien mielestä Guitar Heron kaltaiset pelit ovat tietysti noloa moskaa.

Mutta peleihin tottuneilta kaksi maailmaa menevät jo iloisesti sekaisin.

Kitaristilegenda Slash kertoo Rolling Stonen haastattelussa vastaan kävelleen pojan puhjenneen pitkään vuodatukseen, kun tunnisti Guitar Hero -pelin kuuluisan kansinaaman. (Rollingstone.com)

 Kymmenen minuutin päästä poika kysyi Slashiltä:

 - Soitatsä niinku oikeaakin kitaraa?

Mika Rahkonen

  • Mika Rahkonen (Kuva: )

    Mika Rahkonen on YLE Uutisten taloustoimituksen päällikkö. Hän tykkää koripallosta, kokkauksesta ja kovaäänisestä rockmusiikista.