Nettiväen kauhu Valkoiseen taloon?

Julkaistu La, 15/11/2008 - 12:54
  • Mika Rahkonen (Kuva: )
  • Joe Biden on joutunut nettiaktivistien hampaisiin. Kovan linjan nörttien mielestä Biden on netin vapaudesta viis veisaava suurten mediayhtiöiden sylikoira.

Kun Barack Obama julisti Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaakseen elokuun lopussa, republikaanien lisäksi Yhdysvalloissa tavattoman touhukkaat nettiaktivistit ryhtyivät penkomaan Bidenin äänestyshistoriaa Yhdysvaltain senaatissa.

Teknoväki kauhistui Bidenin aktiivisuudesta tekijönoikeuskysymyksissä. Yhdysvalloissa tekijänoikeudet, yksityisyyden suoja ja internetin vapaus herättävät kuumia tunteita.

Teknoaktivistien silmissä Bidenin syntilista on pitkä

Biden oli perustamassa kongressiin piratisminvastaista ryhmää. Hän on kannattanut netin jonkinmoisen sensuroinnin sallimista kouluissa ja kirjastoissa.

Taannoin Biden esitti lakia, joka tekisi netti- ja satelliittiradioiden lähettämän musiikin tallentamisesta rikoksen. Jokunen vuosi sitten raivonneessa kopiosuojauskiistassa Biden asettui vakaasti levy-yhtiöiden puolelle ja tuki lakia, joka olisi tehnyt kopiosuojausten kiertämisestä laitonta – silloinkin, kun on sattunut laillisesti itse ostamaan kopiosuojatut tuotteet.

Viitisen vuotta sitten Biden vaati, että vertaisverkoissa tiedostoja jakelevia vastaan pitää nostaa syytteitä.

Miljardi Taalaa vertaisverkkojen valvontaan

Viime keväänä Biden esitti miljardin taalan suuruista satsausta vertaisverkkojen laittomuuksien valvontaan. Tosin Biden ja kumppanit ainakin väittävät, että hankkeen avulla on tarkoitus päästä lähinnä lapsipornon levittäjien kimppuun. Teknouskovaisten suosima (ja sittemmin mediajätti CBS:n ostama) mediayhtiö CNET tutki pari vuotta sitten kongressin jäsenten tekniikkamyönteisyyttä.

Biden sijoittui teknosaitin listalla lähelle pohjasakkaa. Hänen mollaajiltaan jäi tosin mainitsematta, että esimerkiksi Hillary Clinton ja John McCain saivat vielä huonommat teknopisteet. Bidenista irvaillaan nyt tulevan viihdealan suuryhtiöiden ja tekijänoikeuksien haltijoiden oma luottomies Valkoiseen taloon.

Rouva Gore kauhistui rockmusiikista

Mutta demokraattien varapresidenttien perheistä on ennenkin tullut alakulttuureja kauhistuttavia mielipiteitä. Ainakin rokkiväki muistaa hyvin sittemmin ympäristöpyhimykseksi julistetun varapresidentin Al Goren vaimon Tipperin.

Tipper Goren näyttävimmäksi saavutukseksi taitaa jäädä vuonna 1985 perustettu lobbausryhmä Parents Music Resource Center (PMRC).

Juuri PMRC:n aikaansaannoksia ovat roisista sisällöstä varoittavat levynkansien tarrat. Sen moraalikampanjat kuitenkin luultavasti päinvastoin paransivat levymyyntiä ja jättivät Tipper Goren rockpoliisien yli 20 vuotta kestäneen pilkanteon kohteeksi.

Ihan tällaista historiaa Joe Biden tuskin ainakaan tähänastisten näyttöjen perusteella pystyy tekemään.
 

Mika Rahkonen

  • Mika Rahkonen (Kuva: )

    Mika Rahkonen on YLE Uutisten taloustoimituksen päällikkö. Hän tykkää koripallosta, kokkauksesta ja kovaäänisestä rockmusiikista.