Mozart kävi täällä

Mozart kävi täällä

Iiro Irti! - Ti 18.1.2011, klo 10.16

Heipä hei kaikki mussukat! Tässä viimeisessä jutussani kerron, miten lähdimme soittamaan kamarimusiikkia Tammisaareen ja melkein tapasimme Mozartin.

412
tykkää tästä

Börje Tammisaaren kirkollaBörje Tammisaaren kirkollaKun Iiro alkoi intoilla kamarimusiikista, älliköidyin kovasti. Mikä ero on keittiö- tai kylpyhuonemusiikilla verrattuna kamarimusiikkiin? Sain selville, että kamarimusiikki on klassista musiikkia pienellä porukalla soitettuna. Kun tutkailin, millaisia biisejä kamaribändi heittelee, tunsin syvää helpotusta: tuttua musiikkia tuli vastaan. Olen monta kertaa pötkötellyt pianon vieressä ja heilautellut häntääni metronomitarkoituksessa, kun Iiro on soittanut Mozartia. Rakastan Mozartin musiikkia!

Päätimme siis yksissä tuumin lähteä kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johtamaan Tammisaaren kesäkonsertit -tapahtumaan, jossa Iiro soittaisi Suomalaisen Kamariorkesterin solistina kirkossa. Ohhoh, eipä ollut paniikki kaukana. Saraste on kansainvälisesti tunnettu, oman alansa kiistaton mestarisankari ja Suomalainen Kamariorkesteri huippusoittajista koottu kutsumusorkesteri.

Pukeutumisneuvottelu käynnissäPukeutumisneuvottelu käynnissäEn minä Iiron soittamista niinkään hätäillyt – kyllähän hän pianonsa osaa – mutta pukeutumiskysymyksissä panin ison vaihteen päälle. Kamarimusiikkia ei soiteta farkuissa eikä karvalankamatossa, vaan pitää ehdottomasti pukeutua. VUH! Suosittelin Iirolle myös papiljonttikampausta, koska sellainenhan Mozartillakin on, mutta Iiro alkoi näyttää niin synkkää naamaa, että luovuin rullatukasta. Entä peruukki? Ei suostunut. Kun otin esille kauneuspilkkuasian, huusi Iiro suoraa huutoa. Ei siis kauneuspilkkua. Eikä kuulemma valkoisia sukkahousuja, ei satiinipöksyjä eikä solkikenkiä. Kompromissina päädyimme lopulta perinteiseen frakkiin. Hyvä sekin, vaikkei ihan täydellistä. Taiteilijat! VUH!

Matkalla Tammisaareen Iiro ja Jukka-Pekka Saraste kävivät keikkabussissa läpi tulevaa konserttia ja keskustelivat klassisesta musiikista. Uljasta oli kuulla, että Mozartia soitettaisiin! Mahtavaa! VUHVUH! Saisin ehkä jopa tavata herra Mozartin, paiskata tassua ja pyytää nimikirjoituksenkin! Kapellimestari Saraste oli kovasti leppoisa kaveri, ja heittäydyinkin Jukka-Pekan kanssa peräti tuttavallisiin väleihin. Voi sanoa, että tätä nykyä olemme lähes parhaat ystävykset.

Börje Amadeus MozartBörje Amadeus MozartTammisaari on upea paikka – ja itse Mozartkin oli tosiaan piipahtanut siellä! Kovalla kiireellä lie säveltäjänero paikalta lähtenyt, sillä hän oli pudottanut peruukkinsa, jonka löysin pensaasta. Kokeilin Mozartin peruukkia, ja se puki minua aivan ihanasti. Tunsin suurta yhteyttä Wolfgang Amadeukseen. Harmillista, ettemme ehtineet tavata.

Fanitapaaminen Tammisaaren kirkollaFanitapaaminen Tammisaaren kirkollaIiro harjoitteli perille päästyämme huolellisesti, sillä nyt ei jatsijammattaisi vaan nuotit soitettaisiin juuri niin kuin paperissa seisoo. VUH! Konsertti menikin loistavasti. En joutanut lähialueen kartoitukselta, fanitapaamisilta ja pr-töiltä kirkkoon, mutta soitto onneksi kuului pihalle asti. Liikutuin valtavasti. Meidän Iiro soitti niin upeasti. Nyyh! Meidän Iiro! Mozart! VUH!

Tekin voitte kuunnella Iiron ja Suomalaisen Kamariorkesterin hienoa
soittoa: tämä ohjelmamme viimeinen jakso esitetään YLE Teemalla uusintana
24.7. kello 21.00 ja 26.7. kello 23.20.

Tämä on siis viimeinen kirjoitukseni teille, hyvät lukijat. Kiitänkin teitä koko koiraeläimen sydämestäni mielenkiinnostanne ja myötäelämisestänne. Kiitos! VUH!

Ikuisesti teidän oma
Börjenne

Lisää artisteista:Iiro Rantala

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Eipä ole klassinen musiikki aiemmin meikäläiseen kolahtanut.Tuo Mozartin pianokonserttiteos kuullosti niin hyvältä että taidan tutustua enemmänkin kyseiseen herraan.Kiitos Iiro hyvästä ohjelmasta.Olet taitava ja monenlaiseen musiikkiin heittäytyvä muusikko.

Anonyymi Ti 14.9.2010, klo 23.33

Uusimmat

Iiro Irti!

Viime kesänä pianovirtuoosi Iiro Rantala huristeli keikkabussillaan ympäri Suomea  etsimässä mm. iskelmän, bluesin ja suomirockin ydintä. Mitä moninaisimmat musiikin lajit kutkuttavat kuitenkin edelleen Iiroa, joten on jälleen aika pestautua eri artistien keikoille, pakata soittokamat  bussiin ja suunnata  tien päälle.

Keikkamatka sujuu jouhevasti jutellen ja  jamitellen.  Musiikin moniottelija Iiro laittaa itsensä likoon löytääkseen vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiinsä. Matkalle musiikkityylien kirjoon mahtuu monenlaista.

Iiro irti sarjan uudet osat alkavat 31.7. YLE Teemalla klo. 21.00

Osa 1: Musiikin monitoimimies Iiro Rantala lähtee Leville. Lumi pöllyää ja pikkuhousut lentelevät kun kenraali Reetu eli junttidiscon kuningas Frederik opastaa Iiroa junttiuden ytimeen.
31.7.  klo.21 uusinta ti 2.8. klo 23.30 ja 8.1. 2012 klo. 20.00

Osa 2:  Iiro ja Vellu Maurola eli DJ Slow suuntaavat Lahteen erikoiselle keikalle. Miten taustamusiikki vaikuttaa ostoskäyttäytymiseen? Miten pärjää takahuoneessa esiintyvä taiteilija joka janoaa yleisön aplodeja?
7.8. klo. 21 uusinta ti 9.8. klo. 23.15

Osa 3:  Nyt on virsivallankumouksen aika. Laahaavuus loppukoon, ilo alkakoon. Iiro ja pastori Jaakko Heinimäki järjestävät Kallion kirkossa Iiron veisuukoulun. Löytyykö uusi rytmi tai edes yhteys yläkertaan?
14.8 klo. 21.00 uusinta ti 16.8. klo. 22.55

Osa 4: Iiro on aavistellut jo vuosia, että turkulaisilla on suuri salaisuus. Siitä on nyt lähdettävä ottamaan selvää. Oppaina tarkasti varjeltuun turkulaisuuteen toimii hurmaava salsabändi Grupo Kaney.
21.8 klo. 21.00 uusinta ti 23.8. klo. 23.05

Osa 5:  Voiko sipoolainen pianisti protestoida aukealla pohjalaisella maaperällä ilman seurauksia? Varsinkin kun mallia näyttää Paleface ja tiedossa on keikka Provinssirockin katu-uskottavan yleisön edessä. Mitenhän tässä käy?
28.8 klo 21.00 uusinta ma 29.8. klo. 20.15

Osa 6: 
Iiron keikkabussi suuntaa Rauma Rock'n Roll Cruisingiin. Sweet Jeena & Her Sweethearts näyttää mallia persoonallisesta rokkityylistä. Tällä keikalla flyygeliä taotaan niin että auton renkaat lentelevät.
4.9klo 21.00 uusinta 5.9. klo. 20.15

Osa 7: 
Iiro on Karita Mattilan uskollinen ihailija. Hän tapaa vihdoin säkenöivän sopraanon ja kesäpäivä saaristossa huipentuu vähän erilaiseen konserttiin merimaisemissa Kirjaisissa.
11.9. klo. 21.00 uusinta 12.9. klo 20.15

Osa 8: 
Iiro laittaa sielua peliin ja siirtyy soulin pariin. Mahtava Jo Stance hyppää mukaan keikkabussiin. Suuntana on Tampere. Miten sielukas pitää olla että voi soittaa soulia?
18.9 klo. 21.00 uusinta 19.9. klo. 20.15

Muualla Yle.fi:ssä