Rakkauden jälkeen - Unohtumaton Carola

Rakkauden jälkeen - Unohtumaton Carola

Sadan vuoden syke - To 3.12.2009, klo 06.52 - Toimittaja: Pekka Laine

609
tykkää tästä

 

CarolaCarolaCarola Christina Standertskjöld jätti suomalaisen populaarimusiikin historiaan jäljen, jonka syvyyttä ei voi mitata rahassa eikä myydyissä levyissä. Vuonna 1941 Helsingissä syntynyt Carola oli taiteilijana ja tulkitsijana ainutkertainen, jäljittelemätön. Erinomaisella kielikorvalla varustettu nuori Carola kiinnitti jazzrumpali Anssi Pethmanin huomion karismaattisella olemuksellaan ja musikaalisella laulutyylillään vuonna 1962. Pethman esitteli luonnonlahjakkuuden veljelleen Esalle ja Carola pestattiin veljesten kvartetin solistiksi.

Ensimmäinen ammattimainen kiinnitys antoi jo vahvaa osviittaa Carolan tulevasta taiteilijaprofiilista. Hän liikkui sulavasti ranskalaistyylisistä chansoneista latinalaisamerikkalaisiin numeroihin ja tunnelmallisista balladeista täysveriseen jazziin. Oli tyyli mikä tahansa, hän antoi tulkittavalle kappaleelle omakohtaisen, omasta persoonastaan lähtevän silauksen. Vuonna 1963 Esa Pethmanin avustuksella alkanut levytysura ei välittömästi tuottanut kaupallisia täysosumia.

Vuonna 1965 The Boys-yhtyeen kanssa tehdyt levytykset Hunajainen ja Jo riittää esittelivät lupaavasti Carolan viileän tyylikkäänä pop-tulkitsijana. Seuraavana vuonna Rauno Lehtisen tuella levytetty Kielletyt leikit oli laulajattaren läpimurto laajemman iskelmäyleisön tietoisuuteen. 

60-luvun jälkipuolisko oli kaupallisessa mielessä Carolan uran kulta-aikaa. Eksoottisella ulkonäöllään ja särmikkään tummanpuhuvalla laulullaan hurmannut luonnonlahjakkuus suomalaiseen iskelmähistoriaan muun muassa kappaleet Ei aina käy niin kuin haaveillaan, Mohair-Sam, Chico-mustalainen ja Mä lähden Stadiin. Vuonna 1968 levytetty Rakkauden jälkeen kuuluu kaikkien aikojen suomalaisten laulutulkintojen joukkoon. Hittien lisäksi Carola tulkitsi musiikkia laajalla skaalalla soulista bossanovaan, ja eurooppalaisesta laulelmasta hämyisään laulujazziin. Viimeksi mainitulla saralla Carolan ikuistama versio Esa Pethmanin sävelmästä The Flame kuuluu rytmimusiikin kotimaisiin ikiklassikoihin.

1970-luku oli Carolan laulajauralla hitaan hiipumisen aikaa. Kuten euroviisutulkinnat Penkki, puu ja puistotie ja Rakastan-saavuthan osoittivat, hän oli laulullisesti huippuvedossa. Musiikkimaailman ja ravintolaviihteen trendit muuttuivat ympärillä, ja Carola koki olonsa yhä vieraammaksi tusinaiskelmän ympäröimänä. Hän vetäytyi julkisuudesta useaksi vuodeksi, kunnes palasi irtokeikoilla ja latinohenkisellä albumilla kuvioihin 1970-80-luvun taitteessa.

1980-luvun puolivälissä Carola Standertskjöld sairastui Alzheimerin tautiin, joka pakotti hänet luopumaan julkisista esiintymisistä. Carola kuoli Kirkkonummelle 56-vuoden ikäisenä marraskuussa 1997.

Carolan elämäntyön taiteellisesta laadusta kertoo paljon se, että 2000-luvulla Carolan musiikin kysyntä on ollut jatkuvassa kasvussa. Ne sukupolvet, jotka rakastuivat kohtalokkaaseen ääneen 1960-luvulla, rakastavat häntä yhä. Nuoremmalle yleisölle Carolasta on tullut ajattoman tyylikkyyden symboli, joka edustaa suomalaista musiikkihistoriaa sielukkaimmillaan.

Ohjelmassa soitetut kappaleet:

Carola & The Boys: Hunajainen
Carola: Lonely Woman
Carola: Go Down-Work Song
Carola: Hava Nagila
Carola:Kielletyt leikit
Carola&Lasse Mårtenson: Mä lähden Stadiin
Carola: Rakkauden jälkeen
Carola: Monica's Vals
Carola: Sunny
Carola: The Flame
Carola: Puu,penkki ja puistotie
Carola: Maria, Maria
Carola: Joet tulvimaan itke
Carola: Ei aina käy niin kuin haaveillaan

Lisää artisteista:Carola

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Ajatonta ja todella kansainvälistä tasoista suomalaista tuotantoa jo 60-luvulla. Kuin Erik Lindström vuosikymmen aikaisemmin...t. jp

JP Ke 9.12.2009, klo 22.27

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä