Carola –kilpailu on ratkennut

Carola –kilpailu on ratkennut

Ajankohtaista - To 14.4.2011, klo 17.22 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

CarolaCarola

222
tykkää tästä

Carolan syntymästä tuli kuluneeksi  23.3.2011 seitsemänkymmentä vuotta. Upean laulajattaren merkkipäivän kunniaksi Ylen Satumaa avasi kilpailun, jossa musiikkinäytteisiin liittyvillä kysymyksillä etsittiin Carolan musiikin todellisia tuntijoita. Kilpailu oli niin vaikea, että kysymysten asettajakin joutui tarkistelemaan oikeita vastauksia useammasta lähteestä.

Ensimmäisessä kysymyksessä kysyttiin Hunajainen –kappaleen alkuperäistä nimeä ja sen suomenkielisten sanojen kirjoittajaa. Tähän kysymykseen valtaosa vastaajista vastasi aivan oikein, tosin Motörheadin Lemmy Kilmisteriäkin ehdotettiin. Oikea vastaus kysymykseen oli Taste of Honey ja Jussi Raittinen.

Toisessa kysymyksessä kysyttiin kuka muu kuin Carola on esittänyt Cry Me a River –kappaleen suomeksi. Kysymyksen asettelu oli kiero, koska esittäjiä on kaksi. Suuri osa vastaajista ehdotti näistä jompaakumpaa. Myös Laila Kinnusta arveltiin useammassakin vastauksessa kappaleen suomenkieliseksi tulkitsijaksi.Oikea vastaus kysymykseen on Maire Ojonen ja Anna Eriksson.

Kolmas kysymys oli melko helppo: milloin Carola tavoitteli ensimmäistä kertaa Suomen euroviisuedustajan paikkaa ja millä kappaleella? Vaikka edustuspaikkaa Carolalle ei tuolloin irronnut, samainen kappale kuului hänen vakio-ohjelmistoonsa. Suomenkieliseltä nimeltään se on Mä tahdon pojan. Oikea vastaus kysymykseen on 1965 ja Ge mig en grab.

Neljännessä kysymyksessä kysyttiin millä muilla kielillä kuin suomeksi Carolan suurin hitti Rakkauden jälkeen on levytetty. Tässä kohdassa vastaajat osoittautuivat kysymysten laatijaa viisaammiksi, sillä levytettyjä versioita löytyi todistettavasti enemmän kuin tunnetuimmat saksalais-, englantilais-, ja espanjalaistulkinnat.

Viimeinen kysymys koetteli vastaajien nuottikorvaa ja biisituntemusta. Tuttu suomalainen tango soi Carolan tulkitsemana vahvasti fraseerattuna ja sävellettyä melodiaa mukaillen italiaksi Umberto Marcaton sanoin. Oikea vastaus on Liljankukka ja Toivo Kärki.

Täysin oikeaa vastausta kaikkiin kysymyksiin ei antanut vastanneista kukaan. Pääpalkinnon, eli Carolan kaikki levytykset sisältävän juhla-boxin arvoisesti vastasi Marjo Kannisto Isojoelta. Marjon vastuksesta puuttui  Joet tulvimaan itke –kappaleen suomenkielisistä esittäjistä Maire Ojonen. Marjo oli osannut nimetä Rakkauden jälkeen –kappaleen käännöksiä peräti viisi.

Wakare no asa - japani

Boş Sokak - turkki  

Was ich dir sagen will -saksa  

Alguien Canto - espanja

The Music Played – englanti

Carolan tupla CD:llä palkitaan seuraavat kilpailijat: Marit Koskinen Tampereelta, Helena Luolamo Turusta ja Heikkipekka Törmänen Oulusta.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistuneille. Palkinnot postitetaan ensi viikolla.

Mikäli joku löytää vielä lisää käännöksiä kappaleesta "Rakkauden jälkeen", lähettää kappaleen nimen, oman nimensä ja postiosoitteensa sähköpostiin satumaa.toimitus@yle.fi, niin hänet tullaan palkitsemaan Satumaa T-paidalla.

Ensimmäinen T-paita lähtee Mervi Heikkoselle Ilmajoelle. "Rakkauden jälkeen" on vietnamin kielellä Nang Thu

Lisää artisteista:Carola

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä