Harmonikkataituri Teija Niku balkanilaisen musiikin juurilla

Harmonikkataituri Teija Niku balkanilaisen musiikin juurilla

Sata-Häme Soi - To 17.3.2011, klo 15.52 - Toimittaja: Anu KJ

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

158
tykkää tästä

Balkanilaiselle kansanmusiikille sydämensä menettäneen Teija Nikun matka ammattilaismuusikoksi alkoi jo alle kymmenenvuotiaana kun hän sai ensimmäisen haitarinsa.  Kiinnostus kansanmusiikkiin oli alusta saakka selvää ja erityisesti balkanilaisen musiikin korukuviointi on ollut hänestä kiehtovaa. Saadessaan käsiinsä makedonialaisen harmonikkamestarin Sasko Velkovin puhelinnumeron, päätti hän lähettää hänelle tekstiviestin ja tiedustella mahdollisuutta saada soittotunteja. Halu päästä lähemmäksi balkanilaisen musiikin juuria oli sen verran kova, joten ei mennyt aikaakaan kun Teija huomasi istuvansa bussissa ja suuntana oli Velkovin koti Makedoniassa. 

Tällä hetkellä Teija keikkailee mm. Teija Niku & Grupa Balkan-kokoonpanolla esittäen rakastamaansa musiikkia. Yhtye esiintyi myös maaliskuussa 2011 Sata-Häme soi-tapahtuman Harmonikkaristeilyllä. Lisäksi Rockadillo Recordsin julkaisi hiljattain Teijan levyn, joka kantaa nimeä "Teija Niku: Finsko Padjusko".

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Sata-Häme Soi

Sata-Häme soi

Kansainvälinen musiikkifestivaali Sata-Häme Soi järjestetään Ikaalisissa 39. kerran kesällä 2011. Juhannuksen jälkeisen viikon ajaksi idyllinen Ikaalisten pikkukaupunki muuttuu musiikin metropoliksi, jossa tunnelmat vaihtuvat jazzklubin hämystä argentiinalaisen tangon tuliseen sykkeeseen ja pariisilaiskahviloiden musettemusiikin soljuvista soinnuista balkanilaisen mustalaismusiikin tummiin sävyihin.

Sata-Häme Soi –juhlien sydän on festivaalialue, jossa soitto soi aamusta yömyöhään. Festivaalialueen kahdelle esiintymislavalle nousevat niin harrastajat kuin ammattilaiset, nuoret kuin varttuneemmatkin soittajat. Lehmusten suojassa tanssilattialla pyörähdellään niin perinteisen tanssimusiikin kuin iskelmän tahtiin.

Kultaisen Harmonikan suorassa televisiolähetyksessä nuoret taitavat muusikot kisaavat Suomen edustajan paikasta kansainväliseen Primus Ikaalinen –kilpailuun. Maailman parhaat nuoret harmonikansoittajat pistävät Primuksessa bändin kanssa parastaan ja hämmästyttävät niin huikeilla taidoillaan kuin ilmaisuvoimaisilla tulkinnoillaan, musiikkigenrejen eri laitoja kaadellessaan. Kultaisen Harmonikan ja Primus Ikaalinen –kilpailujen asiantuntijatuomaristo on kansainvälinen.

10-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten upeita sooloja kuullaan Hopeisen Harmonikan suorassa televisiofinaalissa. Lasten kilpailun voittajan ratkaisee tv-yleisö suosikkiaan äänestämällä.

Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu, joka on järjestetty joka vuosi vuodesta 1983 lähtien. Alusta alkaen mestaruus on ratkottu suorassa TV-lähetyksessä Sata-Häme Soi –festivaalilta. Kultaiseen Harmonikkaan voivat 2011 osallistua 1975–1995 syntyneet soittajat. Osallistumista varten tehdään video tai dvd, jossa on kaksi vapaavalintaista kappaletta. Se postitetaan Sata-Häme Soi –juhlille viimeistään 20.1.2011. Alkukarsinnan perusteella semifinaaliin Harmonikkaristeilylle kutsutaan 12–15 soittajaa. Hopeiseen Harmonikkaan voivat osallistua 2001 syntyneet ja nuoremmat lapset. Myös lasten kilpailussa suoritetaan alkukarsinta ja soitetaan semifinaali laivalla.

Sata-Häme Soi –festivaalin televisioitaviin konsertteihin kuuluu myös Valkea Ruusu –viihdekonsertti, jossa esiintyy ainutlaatuinen, railakas Riku Niemi Orchestra solisteineen.

 

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 28.6.–3.7.2011

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka 29.6.2011

Kansainvälinen Primus Ikaalinen 30.6.2011

Sata-Häme Soi -sivusto

Muualla Yle.fi:ssä