YLE Teema

 

Teemalauantai

6.4. Teemalauantai: Laulujen Ranska

Julkaistu perjantaina 08.03.2013 1 kommenttia 115 suositusta

lauantai 6.4. klo 21.00-00.05

Teemailta komppaa Iskelmä-Suomea vielä chansonin eli ranskalaisen iskelmän sävelin. Upouusi dokumentti kertoo chansonin suurista tähdistä ja Pariisin vasemman rannan musiikkielämästä vuosina 1945-68. Illan elokuva on mestarillisen lauluntekijän ja ranskalaisen kulttuurin kauhukakaran Serge Gainsbourgin tyylikäs ja omaperäinen muotokuva, jonka ohjasi Joann Sfar.

Chansonin suuret tähdet kuten Serge Gainsbourg, Jacques Brel, Charles Aznavour, Juliette Gréco, Barbara, Catherine Sauvage, Georges Brassens ja moni muu syttyivät ja loistivat Pariisin vasemman rannan klubeissa ja kabareissa vuosina 1945-68. Yves Jeulandin ohjaama dokumentti Keskiyöllä Pariisi herää (Il est minuit, Paris s’eveille) kertoo näistä maagisista, boheemeista ja luovista vuosista. Haastateltavina ovat muun muassa Aznavour, Gréco ja Jean Rochefort. Runsaasti arkistojen aarteita ja upeaa musiikkia sisältävä dokumentti sai ensiesityksensä Ranskan televisiossa jouluna 2012.

Illan elokuvan aiheena on yksi chanson-dokumentin tähdistä, maailmankuulu laulaja-lauluntekijä Serge Gainsbourg (1928-1991). Sarjakuvataiteilija Joann Sfarin vuonna 2010 ohjaama Gainsbourg - tarina legendasta on tavallista elämäkertaelokuvaa jännittävämpi tapaus, mikä sopii kohteeseen. Ainutlaatuisen provokaattorin ja kansallissankarin tarinaan on nivottu paitsi hienoa musiikkia, kutkuttavaa erotiikkaa ja kiehtovaa kulttuurihistoriaa myös päähenkilön mielikuvituksesta kumpuavia taruolentoja.

Elokuva kertoo sadun lailla edeten Gainsbourgin lapsuudesta natsien miehittämässä Ranskassa, skandaaleista ja provokaatioista, musiikinteosta ja naisista. Gainsbourgin värikkään elämän kuuluisia naisia olivat muun muassa Brigitte Bardot, Juliette Gréco, Jane Birkin ja Bambou.

Nimiosaa esittää erinomainen Éric Elmosnino. BB:n roolissa on Laetitia Casta, Grécoa näyttelee Anna Mouglalis ja Birkiniä Lucy Gordon. Gordon kuoli ennen elokuvan ensi-iltaa.

Ranskan suuriin elokuvaohjaajiin kuulunut Claude Chabrol teki elokuvassa viimeiseksi jääneen roolinsa musiikkituottajana.

 

(Teksti: Kati Sinisalo, Teemalauantain tuottaja)

Lisätietoa ohjelmasta

Keskiyöllä Pariisi herää (Il est minuit, Paris s’eveille), Ranska 2012/2013. Dokumentti, ohjaus Yves Jeuland.

Gainsbourg - tarina legendasta (Gainsbourg, vie héroïque), Ranska 2010. O: Joann Sfar. N: Éric Elmosnino, Lucy Gordon, Lætitia Casta, Anna Mouglalis, Mylène Jampanoï.

Suosittele115 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

13.4. Teemalauantai: Kylä New Yorkissa

Lauantai-iltaa vietetään New Yorkin Greenwich Villagessa. Paul Mazurskyn hurmaava elokuva Nuoruuteni Greenwich Village kertoo 1950-luvun boheemista taiteilijaelämästä. Illan dokumentissa perehdytään Villagen 1960-luvun musiikintekijöihin, jotka antoivat äänen kokonaiselle sukupolvelle.

20.4. Teemalauantai: Ukulele!

Ukulele on pieni soitin, joka tekee suurta comebackia maailmalla. Ukulele-illassa nähdään soittimen jännittävää historiaa ja uutta tulemista käsittelevä dokumentti, tapaillaan Ohukaisen ja Paksukaisen kanssa Honolulu Babya ja hullaannutaan huikean The Ukulele Orchestra of Great Britainin konsertissa. Anarkiaa ukulelessa!

Kommentit

Atro Niiniluoto

En muista laulajista keskustellun sanaakaan vuonna 2000, kun olin ensimmäistä kertaa Pariisissa, mutta onneksi vanhoja musiikkikappaleita on cd-levyilläkin.

Gainsbourgista kertovan elokuvan katsoin kokonaan. Suurimmasta, J'taime-hitistä, muistan kaksi versiota, ensinnäkin alkuperäisen, joka aikoinaan radiossa liittyi puheiskelmiin, toiseksi pilaversion nimeltä Söteem, jossa Vesa-Matti Loirilla oli sekä naisen että miehen rooli.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook