YLE Teema

 

Tiededokumenttien uusintoja kesällä 2011

Julkaistu sunnuntaina 22.05.2011 0 kommenttia 185 suositusta

Keskiviikkoisin viideltä uusitaan tiededokumentteja.

keskiviikkoisin n. klo 17.00, uusinta la n. klo 17.00

1.6. Auttaako tiede?
Pysymään valveilla? Michael Mosley testaa kykyään pysyä valveilla mahdollisimman pitkään. Samalla hän ottaa selville, millaisia ovat uudet lääkkeet, jotka antavat tarmoa 20-tuntisiin työpäiviin.

8.6. Ihmiskamera
Stephen Wiltshire on yksi Britannian tuotteliaimmista ja lahjakkaimmista taiteilijoista. Hän on myös autisti, ja hänellä on täysin poikkeuksellinen kyky piirtää muistista näkemiään rakennuksia ja katukuvia.

15.6. Itseohjautuvat aivot
Tiedemiespiirejä on kohahduttanut neuroplastisuuden käsite. Onko aivoilla kyky uusiutua ja muokata omia toimintojaan? Kuinka voimme uuden tiedon avulla hoitaa vakavista aivovammoista kärsiviä potilaita?

22.6. Siittiöiden kilpajuoksu
Tietokonegrafiikan ja dramatisointien keinoin tehty huikea kisa on alkamassa. Kilpailussa on mukana 250 miljoonaa siittiösolua, ja vain yksi voittaja pääsee hedelmöittämään munasolun.

29.6. Seksin ilot
Hyvässä seksissä saavutetaan ylimaallinen yhteys kumppaniin, mutta miten tie onnelliseen seksielämään löytyy? Ohjelmassa haastatellut henkilöt pohtivat seksin merkitystä elämälleen ja koko hyvinvoinnilleen.

6.7. Rakkaus numeroina
Montako sammakkoa on suudeltava, ennen kuin kohtaa prinssin? Miten monta kumppania keskivertoamerikkalaisella on? Seurustelun ja avioliiton kuvioita valotetaan tilastojen lisäksi myös haastatteluin.

13.7. Borrelioosin uhrit
Punkin puremasta alkunsa saama Lymen tauti on yksi aikamme nopeimmin leviävistä epidemioista. Usein tauti jää diagnosoimatta tai se diagnosoidaan väärin. Mitä seuraamuksia voi potilaille tästä koitua?

20.7. Perunasta pelastus
Voiko vaatimattomasta perunasta tulla ratkaisu maapallon ravintopulaan? Papua-Uudessa-Guineassa kasvavan lajikkeen proteiinipitoisuus on yli kaksi kertaa normaalia suurempi, onko peruna tulevaisuuden energianlähde?

27.7. -  10.8. Solu ja elämän synty
Tohtori Adam Rutherford on oppaana kolmiosaisessa dokumentissa matkalla solujen ja niiden tutkimuksen historiaan.

17.8. Tappava kalsium
Kalsium on elintärkeä alkuaine ihmiselle ja ongelmia syntyy vasta, kun sitä kertyy väärään paikkaan. Millaisia sairauksia kalkkiutuminen aiheuttaa ja onko sen välttämiseksi tehtävissä mitään?

24.8. Leikin loppu
Lapsilla oli ennen tapana kokoontua yhteen leikkimään, eikä vanhempia näkynyt mailla halmeilla. Yhden sukupolven aikana spontaani leikkiminen katosi. Miksi näin kävi ja mikä vaikutus tällä on lasten kehittymiseen?

31.8. Pumpulissa kasvaneet
Vaara vaanii kodin seinien ulkopuolella, ajattelevat monet brittivanhemmat ja tekevät kaikkensa lastensa turvallisuuden takaamiseksi. Millainen vaikutus ylihuolehtimisella on lasten elämään?
 

Löydä lisää:

tiede, uusinnat, dokumentit
Suosittele185 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook