YLE Teema

 

Ilmastodieetit

Julkaistu perjantaina 27.11.2009 29 kommenttia 694 suositusta

Ilmastodieetit rohkaisevat pieniin ja suuriin ilmastotekoihin!

maanantaisi 16.1. alkaen klo 20.30

Ilmastodieetit-dokumenttisarjassa seuraamme, miten neljä perhettä pyrkii pienentämään ilmastopainoaan. Ensimmäisessä jaksossa ilmastotohtori Ari Nissinen laskee perheiden hiilipainot ja laatii jokaiselle Ilmastodieetin. Autoilu vaihtuu pyöräilyksi, liha linssikeitoksi ja Keski-Euroopan kohteet kotimaisiksi. Vuoden aikana perheet kohtaavat haasteita ja takaiskujakin. Alan asiantuntijat neuvovat perheitä. Arjen valinnat ja perheiden oma tahto vie kohti uutta, vähäpäästöistä elämäntapaa.

 

Tutustu ohjelman henkilöihin. Kuva: YLE

Tutustu ohjelman henkilöihin

 

 

 

 

Laske oma ilmastopainosi.

Laske oma ilmastopainosi

 

 

 

 

Ilmastotohtorin vastaanotto.

Ilmastotohtorin vastaanotto

 

  

 

Leila Itkonen

Tuhlaajatyttö-blogi
Ilmastodieettien aiheista

 

  

 

Paljasta ekoniksisiKuva: YLE

Lue katsojien lähettämiä ekoniksejä

 

 

 

 

Sami Garamin reseptit. Kuva: YLE

Sami Garamin reseptit

 

 

 

 

OHJELMAN JAKSOT 

1. Kaikki puntariin!
Kuinka suuri on Sinikka Sokan ilmastopaino? Neljän perheen elintavat joutuvat puntariin ja ilmastotohtori laatii kaikille vuoden kestävät ilmastodieetit.

2. Ruokailun jäljet
Sami Garam kokkaa tähteistä herkkuja. Kelpaako ilmastopöperö koiralle? Muusikko Jukka Pojan maakellarihanke etenee. Biojätelaitoksen tuoksu huumaa. 

3. Lomalla ja töissä
Sinikka Sokan rennompi loma. Tavoitteena työmatkaton maailma ja paperiton toimisto. Mökkiläisen ilmastoteot.

4. Asumisen päästöt
Garamin perhe suihkukoulussa. Sinikka Sokka pistää taloyhtiönsä energiaremonttiin. Kimppakyydillä etelään.

5. Uudet tavat
Neljä perhettä on ollut vuoden ilmastodieetillä. Tepsikö dieetti, tuliko takapakkia vai iskikö jojo-ilmiö? Ilmastotohtorin parhaat vinkit pysyvään elintapojen muutokseen.

Suosittele694 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

mie

Wau! Upeeta, tää on hineo juttu!

Elina

Hienoa, että arkista, jokaisen ihmisen ilmastonmuutokseen vaikuttamista käsitellään televisiossa. Tämä saa varmasti monet miettimään omia tapojaan. Mainostus olisi voinut olla voimakkaampaa. Toivottavasti monet löytävät tämän ohjelman. Keep up the good work!

Yli-Insinööri v2.0

Tyypillistä punavihertävää piipertelyä.
Valitettavasti millään näistä toimenpiteistä ei ole mitään merkitystä ennenkuin isommat kuviot saadaan kuntoon.

Ensinnäkin, teollisuus on edelleen ja tulee olemaan suurin saastuttaja.
Siinä ei kuluttajan vihereettiset ajatukset paljoa auta kun rautasulatto tuppaa tonnikaupalla hiilidioksisdia + vielä pahempia myrkkyjä taivaalle.

Toiskeksi itseä ihmetyttää kovasti kouhotus asuntojen lämmityksestä yms. energiatehokkuuksista kun samaan aikaan maailmassa käytetään moninkertainen määrä energiaa jäähdyttämiseen.

Ympäristö on tottakai tärkeä asia, mutta olisiko jo aika lopettaa ihmisten syyllistäminen ja ryhtyä ratkomaan ongelmia jotka oikeasti vaikuttavat maailman tilaan.

Anonyymi

Yle taas tuhlaa rahaa kansan määräilemiseen. 1970-luvulla höpötettiin Neuvostoliitosta, nyt maahanmuuttajista ja ilmastonmuutoksesta!

Anonyymi

Yhdyn edelliseen, että pitäis isompia asioita muuttaa, että voidaan paremmin esimerkiksi kierrättää. Mutta yksilöstähän kaikki on lähdettävä ja yksin ei kaikkea maailman asioita voi kerralla muuttaa!

Erityisesti Helsingissä on tosi huonot kierrätysmahdollisuudet! Lähiöistä löytyvät korkeintaan pahvin ja paperinkierrätyspisteet. Mihin voi viedä energiansäästölamput! Metallin! Lasin! Muovin! Täältä ne puuttuvat täysin. Toisin on Oulussa, josta ekopisteet löytyvät läheltä kauppojen pihoilta, eikä tarvitse lähteä autoilemaan kierrättääkseensä ja säästääkseen luontoa!

Bd

Tosi hyvä ohjelma! Ja tärkeämpää aihetta saa etsiä.

Mukavaa että tämä ilmastopuntari löytyy näiltä nettisivuilta myös jokaisen itsensä testaamiseen: moni ilmastoasioista kiinnostunut kun ei välttämättä lopulta tiedä kovin hyvin mitkä asiat omassa elämässä painaa eniten.

Erityisen lämpimästi sydämeni sykki kun monesti todettiin että sähkön vaihtaminen ekosähköön vaikuttaisi merkittävästi hiilijalanjäljen pienentymiseen. Sähkön vaihtaminen ekosähköön kun on erittäin helppo mutta merkittävä ekoteko jonka kuka tahansa voi tehdä parilla puhelinsoitolla. Lisäksi ekosähköön siirtyminen ei rahallisesti merkitse juuri lainkaan lisäkustannuksia.

Anonyymi

Ei hyvät hyssykät! Oletteko käyttäneet Ylen resursseja kiihkoilevaan, elitistiseen ja omahyväiseen uskonto-ideologian harjoittamiseen? Ihmisen aiheuttamaan kaikkin mahdollisiin ja mahdottomiin muutoksiin toivotusta homeostaasista. Häpeäisitte nyt, kun vielä voitte - kahden dekadin kuluttua tulette kuitenkin leimautuneeksi pelleiksi.

Anonyymi

Ihan tavalllisen laihdutusohjelman eteen on lisätty ILMASTO ja näin on saatu Ilmastodieetit. Aivan kuin ilmastolla olisi jotakin tekemistä, ihmisen lihavuuden kanssa. Pakkasia on pidellyt ja lunta satanut, toisin kuin nämä tutkijat ovat väittäneet.

Anonyymi

Tuo puntari ei toimi!

kirod

nice pic :)

http://www.kirod.com

Anonyymi

Kyllä tavallisten ihmisten kulutuksella on merkitystä myös teollisuuden päästöihin, kun vähennetään tavaroiden ostamista, jolloin teollisuudella ei ole ostajia...

Puntarin tekijät

Anonyymi kirjoitti:
Tuo puntari ei toimi!

Hei,

päivitämme ja korjaamme laskuria mahdollisuuksien mukaan aina, kun saamme tietoa käyttäjiltä tilanteista ja ympäristöistä, joissa laskuri ei toimi. Valitettavasti laajasta testauksesta huolimatta laskuriin on voinut jäädä harmillisia virheitä, joten käyttäjiltä saatava palaute on äärimmäisen tärkeää informaatiota virheiden löytämiseksi ja korjaamiseksi.

Palautetta voi lähettää ympäristökeskuksen palautejärjestelmän kautta, tai suoraan bugijärjestelmään sähköpostilla bugs@onedidit.com.

maalla asuva

On täysin periferiasta ajatella, että kaikkien suomalaisten pitäisi muuttaa lasten kanssa asumaan alle 20 neliötä per asukas kokoisiin asuntoihin johonkin kaupungin keskustaan, siitähän ihmisten pahoinvointi juuri johtuu, kun ei ole tilaa ja rauhaa elää. Keskittykää edistämään Intian ja kiinan kivihiilienergian aiheuttamien päästöjen
vähennysmallien konkretisointia, ja lopettakaa kuvittelu siitä, että reilu 5 miljoonainen kansa voisi kurjistamalla omia olojaan pelastaa maailman. Älytöntä pelleilyä.

Anonyymi

Maailman oksettavin ohjelma mit' voin kuvitella. Ilmastonmuutos, jota ennen kutsuttiin ilmastonlampenemiseksi, mutta koska ilmasto ei enaan lampene on se ilmastonmuutos, on taytta huijausta. Sen on kehittanyt suuret pankit ja sen tarkotus on vaan kerata rahaa tyhmilta ihmisilta, vedoten heidan luonnonsuojeluvaistoon.

Ilmastokusetuksen takana on vaan vieda ihmisten rahat ja vapaudet.

Kannattaa gogolata climategate ja lopettaa tan ohjelman esittaminen.

NOVUSORDOSECLORUM

Ohjelmassa esiintyva Milla Bruneaun perhe tietaa aivan varmasti etta ilmastonmuutos on kusetusta. Syy on se etta taman artikkelin mukaan hanen mies tyoskentelee usa lahetystossa kaivopuistossa ja usan lahetystossa nyt kaikki tietaa taman olevan pelkkaa rahankusetusta IMF:lle ja maailmanpankille jota ajaa hiililla miljardeiksi tulleet Al Goret ja miljenaareiksi tulleet YK IPCC johtaja Pachaurit.

Eli vaikka en tata koko roskaohjelmaa tule kattomaan niin miksi YLE failaa nain pahasti ja pistaa mukaan perheita jotka aivan varmasti vain nayttelevat koko ajan.

HUOH ON YLE KYLLA HUONO KANAVA. TAMANKO TAKIA MAKSETAAN TV LUPAA ETTA MEIDAT AIVOPESTAAN PASKALLA.

Anonyymi

NOVUSORDOSECLORUM kirjoitti:
Syy on se etta taman artikkelin mukaan hanen mies tyoskentelee usa lahetystossa kaivopuistossa ja usan lahetystossa nyt kaikki tietaa taman olevan pelkkaa rahankusetusta IMF:lle ja maailmanpankille jota ajaa hiililla miljardeiksi tulleet Al Goret ja miljenaareiksi tulleet YK IPCC johtaja Pachaurit.

Salaliittoteoreetikot ja vihaiset sedät voisivat ottaa ja lukea esimerkiksi The Economistin tämän viikon numerosta, että mitä mieltä aiheesta ovat ihmiset, jotka osaavat tehdä syväluotaavampaa analyysiä ja käyttää muitakin lähteitä kuin satunnaisia Google-hakuja.

http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=15720419

" Plenty of uncertainty remains; but that argues for, not against, action. If it were known that global warming would be limited to 2°C, the world might decide to live with that. But the range of possible outcomes is huge, with catastrophe one possibility, and the costs of averting climate change are comparatively small. Just as a householder pays a small premium to protect himself against disaster, the world should do the same. "

Ilmastodieetit on mielenkiintoinen ja haastava ohjelma siinä, että se myös näyttää meille miten vähän me kuluttajina oikeasti tiedämmekään valintojemme vaikutuksista suhteessa valintojen energiankäyttöön tai hiilidioksidipäästöihin.

Petteri

Pitihän se arvata, että nämä ilmastoänkyrät löysivät tämänkin foorumin, jossa purkaa omaa ahdistustaan ja tietämättömyyttään.

Ohjelmaidea on hyvä ja tarpeellinen. Katsotaan nyt miten se onnistuu lunastamaan lupauksensa.

Tyttönen

maalla asuva kirjoitti:
Keskittykää edistämään Intian ja kiinan kivihiilienergian aiheuttamien päästöjen
vähennysmallien konkretisointia, ja lopettakaa kuvittelu siitä, että reilu 5 miljoonainen kansa voisi kurjistamalla omia olojaan pelastaa maailman. Älytöntä pelleilyä.

Täytyy joidenkin olla näyttämässä mallia. Ei kukaan kuvittelekkaan että yksi valtio pysyisi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen yksin.

tk

Teemalla on paljon hyviä ohjelmia. Muutakin kuin ikuista Hollywood-puppua.
Inssi kirjoitti asiaa. Usein unohdetaan puolet tosiasioista, kun keskustellaan ilmastonmuutoksesta. Esim. eräs tyyppi joutui ostamaan lisäpatterin kämppäänsä, kun vaihtoi hehkulamput energiansäästölamppuihin... yhtenä pienenä kuviona. Ja tuo jatkuva hokeminen kasvissyönnin hiilisäästöistä. Jos perhe-Garam syö poron taikka hirvenlihaa, ei kerrytä hiiltä sen enempää kuin, jos tuo hirvi kuolisi luonnollisesti ja mätänisi metsän sammalikkoon. Sama saaste, kun kasvissyöjä taikka lihansyöjä PIERAISEE;)
http://www.iki.fi/tapsan

Ilmastofoorumi ry

Petteri kirjoitti:
Pitihän se arvata, että nämä ilmastoänkyrät löysivät tämänkin foorumin, jossa purkaa omaa ahdistustaan ja tietämättömyyttään.

Tietämättömyyttä esiintyy paljon enemmän siellä teidän alarmistien leirissä. Osaatko edes osoittaa vesihöyryn palautekytkennän olevan positiivinen, kuten IPCC:n opit edellyttää? Ja miksi jopa Al Gore myönsi nokisadeiten osuuden Pohjoisnavan jäätikön vuoden 2007 minimiin? Onko Africagate, Amazongate, Himalajagate, Hollantigate jne tuttuja?

Viherpiipertäjä vissiin

Oi voi! Ei voi kuin ihmetellä, että joillakin ihmisillä on näin negatiivinen ajatusmaailma.
Minusta k.o. ohjelma on todella hyvä. Totta kai osittain joudutaan siinä "näyttelemäänkin". Kaikki muutos lähtee yksilötasolta ja kun jokainen miettii, mitä voisi tehdä paremmin ja ympäristöystävällisemmin, niin eiköhän ne asiat rupea yhteisötasollakin rullaamaan. Yksilöt liittyvät yhteen ja alkavat vaatia parempaa toimintaa. Mitäpä muuta pieni ihminen voi tehdä kuin aloittaa itsestään, enpä minä ainakaan pysty vaikuttamaan saastuttaviin tehtaisiin, mutta itseeni pystyn, vaikka se olisi kuinkakin pientä.

Anonyymi

Tehtaathan eivät pyöri itsensä, vaan tuotteita ostavien kuluttajien rahoittamana.

Mielestäni on hieman kömpelöä vedota siihen, ettei 5 miljoonan ihmisen kansa voi muuttaa maailmaa. Samalla tavalla kenties sitten jokainen kiinalainen 5 miljoonan hengen kaupunki voi perustella puhtaan omantunnon itselleen. Käyköhän tällä logiigalla ajattelevat ihmiset äänestämässä - ei kai yhdellä äänellä merkitystä ole siinäkään touhussa?

Mieluumin pelle kuin pässi

Anonyymi kirjoitti:
Ihan tavalllisen laihdutusohjelman eteen on lisätty ILMASTO ja näin on saatu Ilmastodieetit. Aivan kuin ilmastolla olisi jotakin tekemistä, ihmisen lihavuuden kanssa. Pakkasia on pidellyt ja lunta satanut, toisin kuin nämä tutkijat ovat väittäneet.

Oletko edes katsonut ohjelmaa? Ei ole kyse laihduttamisesta vaan ns. ekologisen/hiili jalanjälkensä pienentämisestä. Ohjelmassa on asiaa paljon muustakin kuin ruoasta. Tosin autoilua vähentämällä ja kasvispainotteisesti syömällä saattaa laihtuakin.

Ja koska se uppoaa tajuntaan, että säätila ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa???

Anonyymi

Tämä on hyvä ohjelma ja tämänlaisia saisi tulla lisää. Uskomatonta, että on vielä olemassa tuonlaisia ihmisiä, niinkuin negatiivisista arvostelijoista suurin osa. Todennäköisesti eivät ole ymmärtäneet asiaa edes reunasta. Ehkä on kyseessä juuri saippuasarjojen katselijat jne.

tango

Tätä vaan mietin että onko kaikki aina siitä kuluttajasta kiinni.. esimerkiksi kuin mietitään kuinka paljon kaupat heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin usein jopa lajittelematta jätteitä. Olen todistanut tämän monen vuoden dyykkauskokemuksen perusteella. Nykyään kaupat osaavat piilottaa jätteensä lukkojen taakse, ja ruuan ottaminen kaupan roskista ei ole salittua. Hyvin usein törmää esim lihaan, juustoihin, maitoon, jogurtteihin ja paskasteisiin jotka on vaan viskattu pakkauksineen kuivajätteeseen. Työntekijät eivät enään saa viedä "pilaantuneita" ruokia koteihinsa eikä antaa niitä tarvitseville, ei edes eläimille.

ja toinen on tämä roska-asia. täällä maaseudulla missä maksan tavallisen aluejätemaksun lisäksi ekomaksua ei täällä ole lähijäteasemalla muita roskiksia kuin kuivajätteelle ja energiajätteelle. metalli ja lasiastiat löytyvät kyliltä, mutta kartonki/pahvikeräys puuttuu kokonaan. Lisäksi olen myös kuullut että jotkut kaupungit eivät kierrätä jätteitään asianmukaisesti vaikka asukkaat kierrättäisivätkin. esim entisessä kotikaupungissani TIEDÄN että ei lasia eikä biojätettä kierrätetä olleenkaan, vaikka kuluttaja niiden lajitteluastioista maksaa ja poisviennistä, niin samaan paskakasaan ne päätyy!

Anonyymi

joo pakkausten pesemiseen ja kuljettamiseen kierrätyspisteisiin kuluu kans energiaa. Turhien tavaroiden kuluttamista voisi jokainen miettiä, mut ruoka voi olla monimutkaisempi asia kuin tuo iänikuinen 'maailma pelastuu jos kaikki olis kasvissyöjiä'. Ohjelmassa tuli se kysymys, että olisikohan tosiaan niin, että pakkukset ja ruuan kuljetus sekä sen tuottaminen jossain kaukana ja usein teollisen suurtuotannon mittakaavassa, globaalissa agribisneksessä ei näiden asiantuntijoiden mukaan olisi niin paha kuin se onko ruoka eläin- vai kasviperäistä. En oikein ymmärrä, nykyinen ruuan tuotantotapa on globaalissa mittasuhteissa niin järjetön ja suuria ihmisjoukkoja kurjistava, että en tajua ajatusmaailmaa, jossa kotimaisen ruuan tuotannon tukeminen nähdään pahempana. Oli se sitten vaikka lihantuotantoa ja jalostusta, joka kuitenkin tehdään Suomessa. Lisäksi ravitsemuskysymys- mistä ja miten näissä arktisissa oloissa saataisi muuten tarpeeksi proteiinia ravintoon. Sekin on terveyskysymys, vaikuttaa mm. immuniteettiin ym.
Ja voi herranjestas -miksi pitää lähteä pyöräilemään niin aikaisin -no siksi että ehtii siihen junaan ja ehtisi vielä jonkinpituisen työpäivän tehdä.Työnantajat eivät yleensä todellakaan ole noinkaan joustavia. On näiden asiantuntijoiden näkemykset vähän elitistisiä. Sekin tuli ilmi, että mitä suuremmat tulot sitä suurempi jalanjälki.Mutta ihan oikealla asialla- ei ole kannatettavaa tavoitellakaan mahdollisemman tuhlaavaa elämää. Pyöräily näyttää vielä niin idylliseltä kesämaisemassa, entäs talvella?

Huolestunut

Kaikista arvailuista ja kiistelystä huolimatta tällainen ohjelma on tarpeellinen oli ilmastonmuutosta tai ei. Tosiasia on vaan, että hukumme omiin jätteisiimme ja tuhoamme planeettaa hurjaa vauhtia. Tehtaiden yms suurien saastuttajien tekemiset ovat avainasemassa päästöjen vähentämiseksi, mutta kyllä meidän jokaisen pitää tehdä jotain puhtaan tulevaisuutemme eteen. Aikaisemmissa viesteissä tämä jo todettiinkin, jos me emme vaadi lisää tavaraa ympärillemme tuskin ne tehtaatkaan niitä yhtä kovaa vauhtia ulos syytävät.

Kuluttajan vaikutuksesta ilmastonmuutokseen voisi ottaa myös esimerkin meidän omasta armaasta metsätaloudestamme. Puun käytöllähän on ilmastovaikutuksia itsessään, mutta jos emme tarkastele tätä vaan sitä ketjua, joka puun tuotteeksi tekee niin ilmastovaikutukset ja kuluttajan vaikutukset siihen ovat mielestäni suuria. Esim hakkuukoneet käyttävät polttoaineita, joita kuluu tuhatmäärin enemmän kuin yksityisautoilussa. Viikon moton työskentely metsässä kuluttaa polttoainetta saman verran kuin jos viikon ajelisi perushenkilöautolla ympäri Suomen(nukkumatta välillä!), eikä taitaisi edes aika riittää samaan kulutukseen. Sama ketju jatkuu puun kuljetuksesta metsästä tehtaalle ja edelleen valmiista tuotteista kauppojen hyllylle. Siinä ajassa luontoa on käytetty sumeilematta hyväksi ja ilmastoa pilattu sen kummemmin ajattelematta. Mutta jos kuluttaja päättää vähentää paperin käyttöään niin koko ketjun ilmasto- ja ympäristövaikutukset pienenevät, eikö? Ja tottakai pitää myös puuttua siihen, että muita ympäristöön vaikuttavia osia tuossa ketjussa parannetaan.

Ajan tällä takaa sitä, että yksittäisten kuluttaja-tehdas syytöksien sijaan meidän tulisi aina tarkastella koko ketjua ja miettiä kaikkien niiden vaikutusten minimoimista ympäristön hyväksi. Tämä mielestäni unohtuu yleisessä keskustelussa ja tässä ohjelmassa aika pahasti.

Esim ilmastoraati kritisoi, että ihmiset ovat liikaa huolissaan pakkauksista ja kuljetuksista kun sen sijaan pitäisi vaan ostaa kiinalaisia omenoita. Kumman oikeasti uskotte vähemmän pilaavaan ympäristöä hirviseuralta ostettu liha, omiin astioihin säilöttynä vai Kiinasta epäilyttävällä tavalla tuotetut omenat Suomeen talvella kuskattuina?

Tai vihreä suora sähkölämmitys kuin lähi-isännältä ostetut polttopuut varaavassa tulisijassa? Näitä voisi jatkaa vaikka kuinka!

Leo Stranius

Kiitos Mia Pajulle ja kaikille muille hienosti toteutetusta ohjelmakokonaisuudesta!

Kirjoittelin viimeisimmästä jaksosta (4/5) innostuneena oheisen blogikirjoituksen:

Ilmastodieetit – ja asumisen päästövähennysvinkit
http://leostranius.fi/

Garamien suihkukoulusta innostuneena päätin itsekin kokeilla, kuinka nopeasti suihkussa voi käydä. Tuolloin sain tiputettua normaalin 1 minuutin 40 sekunnin suihkussakäyntini nopeimmillaan noin 40 sekuntiin. Kirjoittelin aiheesta silloin mm. tänne: Suihkussa alle minuutin http://www.kulutus.fi/artikkelit/suihkussa-alle-minuutin/

Ohessa iloksenne vielä 14 pikavinkkiä päästöjen vähentämiseen asumisessa. Lista ei varmasti ole kattava, joten laittakaahan mieleenne tulevia lisävinkkejä meille kaikille tiedoksi!

1. Hanki mahdollisimman vähän neliöitä – 20 neliötä henkeä kohden pitäisi riittää.
2. Kiinnitä huomiota asunnon sijaintiin suhteessa liikkumistarpeeseesi.
3. Vaihda sähkösopimuksesi ekoenergiaan osoitteessa: http://www.ekoenergia.fi.
4. Älä hanki tai käytä omaa asuntokohtaista saunaa.
5. Säädä huonelämpötilaa alemmaksi.
6. Vältä sähkö- ja lattialämmityksen käyttöä.
7. Vaihda energiasäästölamput ja ledivalaisimet.
8. Hanki kannettava tietokone pöytätietokoneen tilalle.
9. Hanki katkaisijalla varustetut sähköjatkojohdot ja sammuta valmiustilat.
10. Käytä lämmintä vettä mahdollisimman vähän.
11. Pese pyykki 30 asteessa ja kuivata vaatteet ulkona koneellisen kuivauksen sijaan.
12. Hanki mahdollisimman energiatehokas jääkaappi.
13. Käytä uunia mahdollisimman vähän.
14. Keitä vesi vedenkeittimellä ja lämmitä ruoka mikroaaltouunissa.

Jotta siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan ei jää vain yksittäisten ihmisten varaan, täytyy myös rakennusnormeja kiristää. Tulevaisuudessa näemme Suomessakin toivottavasti vain nolla- tai plusenergiataloja. Rakennuksissa on kuitenkin yksi suurimmista päästövähennyspotentiaaleista.

Garamiin kiukustunut

Tämä sarja tuli todella tarpeeseen ja siinä tuli paljon uutta asiaa itsellenikin, sekä se sai myös mieheni miettimään hiilijalanjälkeä ja puhumaan siitä ystävilleenkin.

Tosin minua jäi suututtamaan ohjelmassa Sami Garam, joka sai siinä paljon tietoa lihan merkityksestä hiilijalanjälkeen ja hän puhui siinä yrittävänsä hillitä lihankulutustaan.
Ja sitten toisella kanavalla alkaa Lihansyöjät-niminen sarja Sami Garamin vetämänä. Eli siis hänellä tämä koko projekti taisi mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Todella harmillista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook