YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Leonard Cohen: Bird on a Wire (12)

Julkaistu torstaina 19.07.2012 0 kommenttia 123 suositusta

perjantai 23.8. klo 23.00

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija, kirjailija, taiteilija ja vastakulttuurin ikoni Leonard Cohen, 78, on yhä luomisvoimiensa huipulla. Hän myös keikkailee ahkerasti. Cohenin kiertue ulottuu elokuussa 2013 muihin Pohjoismaihin muttei tällä kertaa Suomeen. Illan dokumentissa perehdytään siihen, millaista Cohenin kiertue-elämä oli 40 vuotta aiemmin.

Leonard Cohen: Bird on a Wire on Tony Palmerin dokumenttielokuva nuoresta trubaduurista maailmankiertueella vuonna 1972. Palvottu laulaja-lauluntekijä päästää kamerat todella lähelle niin konserttilavalla kuin takahuoneissa, ihailijattarien piirittämänä.

Elokuva on paitsi musiikin ja lyriikan juhlaa myös harvinaisen intiimi ja paljastava muotokuva taiteilijasta menestyksen ja palvonnan yhtäkkisessä kurimuksessa. Leonard Cohenia seurataan lavalla ja lavan takana muun muassa Saksassa, Israelissa ja Tanskassa.

Cohen itse oli kuitenkin tyytymätön elokuvaan, sitä leikattiin uudelleen ja sen luultiin lopulta kokonaan kadonneen. Näin elokuvasta itsestäänkin muodostui taruhohteinen legenda. Alkuperäiset filmit kuitenkin löytyivät vuonna 2009, ja ohjaaja Tony Palmer työsti dokumenttinsa yli 3000 säilyneestä filminpätkästä uudelleen kokoon lähes 40 vuoden jälkeen. Leonard Cohen: Bird on a Wire sai maailmanensi-iltansa alkuperäisessä muodossa vuonna 2010.

Dokumentin ensiesitys Teemalla oli 14.1.2012 osana Leonard Cohenille omistettua Teemalauantaita.

Lisätietoa ohjelmasta

Leonard Cohen: Bird on a Wire, Britannia 1972/2010. Dokumentti, ohjaus Tony Palmer.

Suosittele123 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Eagles-historia 1-2 (12)

Tervetuloa Hotel Californiaan! Tuore kaksiosanen dokumentti kertoo 1970-luvulla huimaan lentoon nousseesta amerikkalaisesta country rock -yhtyeestä. Eagles-historia sisältää hienoa harmoniaa ja hurjia kiertuemuistoja, mutta myös bändikemian repineitä rankkoja riitasointuja.

Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel

Dokumentti siitä, miten tehtiin yksi popmusiikin suurista klassikoista, Paul Simonin ja Art Garfunkelin viimeinen yhteinen albumi, vuonna 1970 ilmestynyt Bridge Over Troubled Water.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook