Aamusydämellä: Aivostimulaatio muutti elämän

Julkaistu keskiviikkona 30.10.2013 2 27

Marjatta Myllys (oik.) pääsi Parkinsonin taudin pakkoliikkeistä ja Satu Heino pakko-oireista aivostimulaattorin avulla. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 3.11.2013 klo 9.05 - 9.45, uusinta keskiviikkona 6.11. klo 11.35

Yle Areenassa vuoden ajan

Syväaivostimulaatiolla (DBS) on saatu lievitettyä Parkinsonin taudin pakkoliikkeitä jo noin 700 suomalaisen kohdalla.

Marjatta Myllykselle, 64, asennettiin aivostimulaattori runsas vuosi sitten ja pakkoliikkeet ja lihasjäykkyys jäivät leikkauspöydälle. Pakko-oireista kärsiville on tehty Suomessa vasta muutama aivostimulaattorin asennus.

Satu Heinon, 29, pakko-oireet alkoivat jo 10-vuotiaana. Oireet pahenivat ylioppilaskirjoitusten jälkeen lääkityksestä ja terapiasta huolimatta niin vaikeiksi, että hän itse ehdotti syväaivostimulaatiota avukseen.

 

Puolesta ja vastaan

Satua hoitaneiden asiantuntijoiden mielipiteet syväaivostimulaatiohoidosta jakautuivat puolesta ja vastaan. Satu oli suomalaisista pakko-oireisista eli OCD-potilaista vasta toinen, jolle asennettiin DBS eli aivostimulaattori.

Pakko-oireita Sadulla on edelleen, mutta nyt ne ovat merkittävästi lievempiä. Lääkitys ja kognitiivinen terapia ovat myös osa Sadun hoitoa.

Nyt Satu pystyy elämään normaalia opiskelijan elämää. Ennen leikkausta hän ei kyennyt bakteerikammonsa vuoksi juurikaan poistumaan kotoaan ja pelko likaantumisesta haittasi kaikkia toimintoja.

 

Vaativa leikkaus

Aivostimulaattorin asennus on vaativa leikkaus ja potilailla on yhden prosentin riski saada aivoverenvuoto. Kalloon porataan pelkän puudutuksen avulla kaksi reikää, joista laitetaan aivoihin elektrodit. Rintaan ihon alle asennetaan nukutuksessa tulitikkuaskin kokoinen stimulaattori. Piuhat stimulaattorista aivoihin kulkevat ihon alla.

Marjatan aivostimulaattoria on säädetty muutaman kuukauden välein leikkauksen jälkeen ja erään säädön yhteydessä puhe jäi hieman puuroiseksi. Se on Marjatan mielestä kuitenkin pieni haitta, kun hänen elämänsä muutoin sujuu ilman heiluriliikkeitten tuomia vaikeuksia. Lääkityskin putosi puoleen leikkauksen ansiosta.

Marjatan aivostimulaattori toimii paristolla viitisen vuotta. Sitten on ohjelmassa laitteen vaihtoleikkaus. Sadun päivittäin ladattava stimulaattori toimii yhdeksän vuotta, jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

 

Suosittele27 Suosittelee

Kommentit

torstaina 31.10.2013

Vaatii rohkeutta asettua parkinson-mannekiiniksi, DBS-leikkauksen jälkeen ja vain pari kk puolison poismenosta. Itsekin dbs operoitu 5 v sitten haluan kiittää toimitusta ja Hillan eleetöntä tyyliä keskittyä vieraisiinsa. Juttu auttaa monia ratkaisuiossaan.

Kiitos

lauantaina 02.11.2013

Hei.Jännityksellä odotan ja olen itse menossa samaan operaatioon.47v mies ja 10 v parkkinsonia takana.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä