Aamusydämellä: Auttamisen iloa

Julkaistu maanantaina 17.02.2014 0 8

Vapaaehtoistyöt piristävät Aku Erosen (oik.) eläkepäiviä. Topi Hurtig löysi mielekkään työn sosiaalisesta sirkuksesta. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 23.2.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 25.2. klo 5.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Vapaaehtoistyöt piristävät Aku Erosen eläkepäiviä. Viikon varrella on seitsemän erilaista tehtävää, jotka tuovat Akulle tunteen, että vielä hänellä on jotain annettavaa, vaikka joutuikin luopumaan työelämästä.

Topi Hurtig kadotti nautinnon hyväpalkkaisissa insinöörin ja tutkijan töissä. Uupumuksensa jälkeen hän löysi mielekkään työn sosiaalisesta sirkuksesta.

 

Unettomuutta ja sydänvaivoja

Aku, 60, joutui työkyvyttömyyseläkkeelle viitisen vuotta sitten vakavien sydänvaivojen vuoksi. Sitä ennen hänellä oli vuosien ajan masennusta vaimon äkillisen kuoleman aiheuttaman surun ja unettomuuden vuoksi.

Ensimmäiset vuodet eläkkeellä menivät lepäillen ja alkoholiakin kului Akun mielestä enemmän kuin kohtuullisesti. Aku kaipasi muutosta elämäänsä ja hän hakeutui vapaaehtoistöihin.

 

Kokeilumielellä

Aku soitti kuntansa sosiaalipalvelupäällikölle ja kysyi miten voisi olla avuksi. Hänelle tarjottiin nuorten starttipajan vetäjän paikkaa ja Aku päätti kokeilla, miten se sujuu. Samanlaisella kokeilumielellä Aku lähti sen jälkeen moneen muuhunkin vapaaehtoistyöhön.

Maanantaiaamupäivisin Aku soittaa vanhuksille toivelevyjä ja illalla on vuorossa päihdehoitolaitoksen Toivo – keskusteluryhmä, jonka vetämistä hän itse ehdotti. Tiistaisin Aku on lastensuojeluohjelmassa olevan teini-ikäisen nuoren aikuiskaverina ja keskiviikkoisin nuorisotalolla valvojien apulaisena.

Torstaisin hän tarinoi ja keskustelee toisen vanhusryhmän kanssa. Perjantaiaamuisin Aku pukee ylleen sheikin asun ja esittää satuja päiväkodin lapsille ja illlalla hän toimii vielä tiskijukkana nuortenillassa.

Tiivis ohjelma ei Akua rasita vaan päinvastoin hän kokee virkistyvänsä itsekin.

 

Työn mielekkyys katosi

Topi, 37, opiskeli diplomi-insinööriksi ja teki hyväpalkkaisia töitä monille tahoille. Vähitellen työn mielekkyys hävisi eikä Topi enää nauttinut töistään. Tuli työuupumus, masennus, sairasloma ja sen jälkeen vielä työttömyyskin.

Akrobatiaharrastus jatkui kuitenkin koko ajan ja se johdatti lopulta Topin uuteen ammattiin. Hänestä tuli sirkusohjaaja.

 

Sirkusta erityisryhmille

Topi työskentelee nyt Sirkus Magentassa, jonka erityisosaamista on sosiaalinen sirkus. Toiminta kohdistuu mm. erityisryhmiin kuten syrjäytyneisiin tai pakolaisleireille joutuneisiin nuoriin.

Maaliskuussa 2013 Topi matkusti Syyrian sodan pakolaisleirille Jordaniaan ja veti siellä yhdessä kollegojensa kanssa sirkuskoulua. Sodan kauhuja kokeneet nuoret saivat mahdollisuuden purkaa energiaansa ja turhautumistaan positiivisessa ja turvallisessa ympäristössä. Hanke oli Kirkon Ulkomaanavun, jota Ulkoministeriö rahoitti.

 

Topi ymmärtää nuorten ahdistusta

Kotimaassa Topi saattaa kohdata sulkeutuneen, kovia kokeneen nuoren, joka ei ensin halua tehdä minkäänlaisia temppuja ryhmän kanssa. Muutaman kuukauden kuluttua samainen nuori jo kiipeilee toisten hartioille ja nauttii ihmispyramidien tekemisestä.

Omat kokemukset masennuksesta auttavat Topia ymmärtämään nuorten ahdistusta. Nyt Topista tuntuu, että hänen työllään on merkitystä sekä muille että hänelle itselleen.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

 

Suosittele8 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä