Aamusydämellä: Ei koulua vaan elämää varten

Julkaistu tiistaina 05.11.2013 0 35

Kannustusta, rajoja ja paljon keskustelua! Siinä Laura Meretniemen ja Petteri Avoniuksen resepti koulujen järjestysongelmiin. Keskellä toimittaja Kimmo Saares.

TV1 sunnuntaina 10.11.2013 klo 09.05 - 9.45, uusinta tiistaina 12.11. klo 11.35

Yle Areenassa vuoden ajan.

Luokanopettaja Petteri Avonius ja erityisluokanopettaja Laura Meretniemi haluavat rakentaa koulua, joka perustuu välittämiselle, kannustamiselle ja yhdessä kasvattamiselle. Hyvä koulu estää myös syrjäytymistä.

Koulu näyttäytyy mediassa usein paikkana, jossa opettajat ja oppilaat käyvät valtataistelua. Petterin ja Lauran mielestä ei ole syytä rakentaa turhaa vastakkainasettelua. Haastavienkin oppilaiden kanssa voi työskennellä, mutta se vaatii sekä taitoa että tahtoa.

 

Petteri: Selkeät rajat ja pelisäännöt

Petteri haluaa auttaa oppilaitaan ilmaisemaan tunteitaan. Hän on mukana Mielenterveystaidot alakouluun -hankkeessa. Tavoitteena on tukea itsetuntoa ja sitä kautta oppilaan selviytymistä arjessa.

Petterin mukaan opettajan tehtävä on luoda turvallisuudentunnetta. Se edellyttää selkeitä rajoja ja yhteisiä pelisääntöjä sekä toisten kunnioittamista. Osalle oppilaista koulu saattaakin olla ainut paikka, jossa he kohtaavat rajoja.

 

Laura: Kunnioitus on ansaittava

Lauran mielestä opettajan ei tule edellyttää kunnioitusta pelkästään ammattinsa ja asemansa kautta. Kunnioitus on ansaittava: opettaja joka ei kunnioita oppilaitaan, ei voi ansaita heidän kunnioitustaan.

Laura pitää keskustelua tärkeämpänä kuin rangaistuksia. Kun oppilas tulee kuunnelluksi ja kokee että hänestä välitetään ja häntä kannustetaan, on myös syrjäytymisen riski pienempi. Oikein valitut tehtävät ja kannustava palaute rakentavat murrettuakin itsetuntoa.

Ohjelman toimittaa Kimmo Saares ja taustatoimittajana on Raimo Vakkuri.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

 

Suosittele35 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä