Aamusydämellä: Kadonnut omainen

Julkaistu keskiviikkona 11.12.2013 0 3

Tieto omaisen kohtalosta auttaisi Tiina Hälvää puolisonsa ja Pekka Räsästä tyttärensä suremisessa. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 15.12.2013 klo 9.05 - 9.40, uusinta ke 18.12. klo 11.35

Ahdistaako joulu? Erikoislähetys verkossa ke 18.12. klo 12.15

Yle Areenassa vuoden ajan.

Lähimmäisen katoaminen jättää jäljelle monia kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan saa vastauksia. Tiina Hälvän puoliso ja Pekka Räisäsen tytär katosivat jäljettömiin. Suremista on vaikeuttanut se, ettei ole löytynyt mitään todisteita omaisen kohtalosta.

Tiina, 40, muistaa hyvin viimeisen tapaamisen miehensä kanssa. Mies oli hoitanut Tiinan luona torstaina heidän uusperheensä yhteistä 11-kuukautista lasta ja pitänyt seuraa myös Tiinan vanhemmille lapsille sillä aikaa, kun Tiina oli ollut töissä.

He asuivat erillään, mutta välit miehen kanssa olivat hyvät. Mies oli lähdössä seuraavana päivänä saaristoon auttamaan kaveriaan remonttihommissa. He halasivat pitkään ennen miehen lähtöä omaan asuntoonsa.

 

Äiti teki katoamisilmoituksen

Viikonlopun aikana Tiina alkoi ihmetellä, miksei mies ottanut mitään yhteyttä eikä hänkään saanut miestään kiinni puhelimella. Normaalisti mies oli hyvin säntillinen, piti yhteyttä ja ilmoitteli itsestään.

Miehen äiti teki maanantaina katoamisilmoituksen, vaikka Tiinalle poliisit vähättelivät tilannetta ja vihjailivat, että miehet ovat jääneet viihteelle. Tiinaa ihmetytti, voiko ihminen noin vaan kadota.

 

Mies katosi saarireissulta

Miehen katoamisesta on nyt kulunut yli kolme ja puoli vuotta. Tiedetään, että hän on riidan päätteeksi lähtenyt perjantaiyönä ajamaan saaresta pois ja keli on ollut liukas. Miestä eikä autoa ei ole kuitenkaan löydetty ja aktiiviset etsinnät on lopetettu.

Ensimmäisenä kesänä katoamisen jälkeen Tiina etsi miestään monia kertoja yhdessä lastensa kanssa, tuloksetta. Noin vuoden kuluttua katoamisesta Tiina näki unen, jossa mies ilmoitti, ettei enää palaa. Se oli käännekohta, jossa Tiinan toivo jälleennäkemisestä vaihtui suruksi.

 

Isä näki tyttärensä vielä kanttiinissa

Pekan, 60, Raisa-tyttären katoamisesta on kulunut jo 14 vuotta. Silti vielä noin kuukausi sitten Pekka sai eräältä henkilöltä kuulla, että tämä tietää, missä Raisan ruumis on. Lehdissä on ollut lööppejä myöten paljon juttuja Raisasta ja ne ovat vuosien varrella olleet raskasta luettavaa isälle.

Pekka ei enää odota näkevänsä tytärtään, joka olisi nyt jo 30-vuotias nainen. Kaupungilla kävellessään hän havahtuu joskus siihen, että hän luulee jotain samalta näyttävää tyttöä Raisaksi. Pekalle Raisa on edelleen 16-vuotias pitkä koripalloilijatytär, sellainen kuin hän oli katoamishetkellä.

Viimeiseksi kohtaamiseksi Raisan kanssa jäi se, kun hän vei tyttärelleen sämpylöitä koripallo-ottelun kanttiiniin myytäväksi.

 

Muistotilaisuudessa lupa surra

Pekka ja hänen entinen vaimonsa, Raisan äiti, hakivat tyttärensä kuolleeksi julistamista, kun oli kulunut kahdeksan vuotta katoamisesta. Äitinsä luona asuneelle Raisalle tuli edelleen postia ja mm. veroilmoituksia täytettäväksi ja se oli raskasta omaisille. Raisan kuolinpäiväksi tuli päivä, jolloin oli kulunut viisi vuotta katoamisesta.

Raisalle pidettiin hautajaisten kaltainen muistotilaisuus ja hänen nimensä on kaiverrettu muistolehdossa sijaitsevaan laattaan. Omaisille muistotilaisuus oli tärkeä etappi. He kokivat, että heille tuli lupa surra ja oli myös konkreettinen paikka, jossa käydä muistamassa Raisaa.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

Ahdistaako joulu? Aamusydämellä erikoislähetys verkossa!

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä