Aamusydämellä: Konkurssi

Julkaistu tiistaina 15.10.2013 0 39

Sari Rauvanto (vas.), Hilla Blomberg ja Timo Nyyssölä puhuvat konkurssin kokemisesta.

TV1 sunnuntaina 20.10.2013 klo 9.05 - 9.45, uusinta keskiviikkona 23.10. klo 11.35

Yle Areenassa vuoden ajan

Suomessa tehdään vuosittain noin 3000 konkurssia. Vaikka maksuvaikeudet voivat johtua toimialan rakennemuutoksista tai kysynnän heikentymisestä, kokee yrittäjä konkurssinsa epäonnistumiseksi.

Konkurssin läpikäyneet Sari Rauvanto ja Timo Nyyssölä ovat sitä mieltä, että konkursseista pitäisi puhua avoimesti ja kokemukset tulisi jakaa muiden yrittäjien avuksi. Molemmat antavat nykyään mielellään neuvoja muille yrittäjille, tosin tällä hetkellä vielä vapaaehtoistyönä.

 

Sari perusti putiikin

Sarin, 47, oli töissä isossa IT-alan yrityksessä ensin markkinointipäällikkönä ja sitten osastopäällikkönä. Ajatus omasta yrityksestä kypsyi, kun Sari kyllästyi ainaisiin organisaatiomuutoksiin ja kasvottomuuteen henkilökunnan kohtelussa. Sarin ominta alaa olisi voinut olla sähköinen liiketoiminta, mutta hän päätti perustaa putiikin.

Sari aloitti vanhan Porvoon kortteleissa ensin enkeliaiheisilla esineillä. Sitten hän perusti Kananlento-nimisen, eläinaiheisia tavaroita myyvän liikkeen, joka menestyi hyvin.

Laajennus Annankadulle Helsinkiin ei onnistunut. Asiakkaita ei käynyt riittävästi ja liike hukkui muun tarjonnan sekaan. Rahavirrat tyrehtyivät kesällä 2008 myös Porvoossa ja edessä oli konkurssi.

 

Maksusuunnitelma kääntyi luottokelvottomuudeksi

Kun alkoi ilmaantua maksuvaikeuksia, Sariin otti yhteyttä erinäisiä auttajatahoja, joista oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

Rahoittajan kanssa sovittu maksusuunnitelmakin kääntyi ”vahingossa” luottokelvottomuudeksi. Sari tunsi olevansa yksin vaikeuksiensa kanssa, vaikka lähimmäiset tukivat häntä loppuun saakka.

Tällä hetkellä Sari opiskelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tietojohtamista ja osuustoimintaa. Hän tekee osa-aikaista työtä ja lyhentää velkaansa maksusuunnitelman mukaan. Toimeentuloa helpottaa uuden puolison vakavaraisuus.

 

Timo ennakoi tulevaa

Timon, 44, menestyksellisesti toiminut rakennusliike kaatui 17 vuoden jälkeen parin ison urakan tappioihin. Jo vuotta ennen konkurssia Timo tiedosti, että firma saattaa kaatua.

Hän pohti tulevaa eri kanteilta ja keskusteli eri ratkaisuvaihtoehdoista muutamien henkilöiden kanssa. Työntekijät ja alihankkijat halusivat viimeiseen asti tukea Timoa ja viedä urakat loppuun. Se oli hänelle iloinen yllätys, vaikka konkurssi lopulta tulikin.

 

Yrittäjästä vapaaehtoistyöhön

Timo toteutti rakennusliikkeessään nuoruuden unelmaansa. Hänellä oli monia urakoita yhtä aikaa sekä kotiseudullaan Pohjanmaalla että pääkaupunkiseudulla. Viimeiset hurjatahtiset vuodet yrittäjänä Timo jaksoi joogan ja hyvän kunnon avulla. Yrittäjäuran tiivis työtahti haittasi suhteita läheisiin ja myös avioero oli hinta yrittäjävuosista.

Tällä hetkellä Timo asuu ja tekee vapaaehtoistyötä Vuosaaren ortodoksisessa Kulttuurikeskus Sofiassa. Hän on luopunut auton käytöstä ja vähentänyt kulutuksensa minimiin. Rahalla ei ole enää suurta merkitystä Timon elämässä.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg ja taustatoimittajana on Jussi Pylväs.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

 

Suosittele39 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä