Aamusydämellä : Koukussa retriittiin

Julkaistu torstaina 21.03.2013 0 57

Markareetta Alm ja Esa Ilmolahti ovat löytäneet hiljaisuudesta tien omaan sisimpään. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 31.3. klo 9.05 - 9.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Hiljaisuuteen vetäytyminen on Markareetta Almille ja Esa Ilmolahdelle matka omaan sisimpään. He ovat erilaisten retriittien avulla miettineet mikä on elämässä oleellista ja merkityksellistä.

Mystiikka ja ikivanhat hetkipalveluksiin liittyvät rituaalit ovat tuoneet heille tunteen yhteydestä johonkin suurempaan.

 

Markareetta löysi hiljentymisen

Markareetta, 65, kokeili ensimmäisen kerran hiljaisuuden retriittiä 1980-luvun loppupuolella silkasta uteliaisuudesta.

Hän halusi selvittää, pystyykö puheliaana ja vilkkaana ihmisenä olemaan hiljaa viikonlopun ajan.

Perhe- ja työelämän kiireet tulivat väliin parinkymmenen vuoden ajaksi, kunnes vuosituhannen vaihtumisen jälkeen Markareetta lähti aviomiehensä kanssa Santiago de Compostelan pyhiinvaellukselle.

Levottomuus ja tyytymättömyyden tunne saivat Markareetan perehtymään ensin seurakunnan järjestämiin Alfa- ja Krito -ryhmiin. Vuosina 2004 ja 2005 hän osallistui kahdeksan päivän ignatiaanisiin retriitteihin, joissa oli päivittäin myös yksilöllistä hengellistä ohjausta.

Ignatiaaniset retriitit toivat Markareetan mieleen tilaa ja hän löysi vähitellen tyytyväisyyden itseään ja sitä kautta myös läheisiään kohtaan. Edelleen Markareetta vetäytyy säännöllisesti hiljentymään.

 

Mystiikka viehätti Esaa

Esa, 59, viehättyi mystiikasta jo nuorena. Hän luki Herman Hessen kirjoja ja samaistui Siddharthan maailmaan.

Lukioikäisenä Esa vietti yhden kesän Ruotsin Råbergetin luostarissa, keskellä korpea, hiljaisuudesta ja luonnosta nauttien.

Kokemus synnytti kipinän hiljaisuuteen vetäytymiseen, mutta perhe-elämä ja työ veivät Esan ajan. Tuolloin hän harjoitti lähinnä hiljentymistä arjen keskellä.

 

Pyhiinvaellusmatkoille

Viime vuosina Esa on pystynyt vetäytymään erilaisiin retriitteihin.

Esa on viettänyt viikon Toledossa paljasjalkaisten karmeliittaisien luostarissa, tehnyt pyhiinvaellusmatkan Assisiin ja Roomaan ja vetäytynyt yksin Valamon luostarin hiljaisuuteen.

Vartiosaaren erakkomajassa Esa asui kesällä 2011 puoli vuotta ja osallistui siellä neljä kertaa päivässä ekumeenisen karmeliittaluostariyhteisön hetkipalveluksiin.

Luonto ja valokuvaaminen ovat Esalle myös tärkeitä ja Vartiosaaren ajalta otettu kuva sai kunniamaininnan Vuoden Luontokuva 2012 -kilpailussa. Musiikki virittää niin ikään Esan hiljentymisen matkalle.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg ja taustatoimittajana on Raimo Vakkuri.

 

Muualla netissä

Aamusydämellä

 

Suosittele57 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä