Aamusydämellä: Rauhanturvaajan puolisona

Julkaistu maanantaina 18.02.2013 2 53

Tanja Laakkonen (vas.) ja Johanna Tilli pyörittävät arjen, kun mies on komennuksella kriisialueella. Toimittajana Kimmo Saares.

TV1 sunnuntaina 24.2. klo 9.05 - 9.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Tanja Laakkonen ja Johanna Tilli pyörittävät arjen, kun mies on komennuksella kriisialueella.

Sukulaisilta ja ystäviltä on tietysti saatu apua, mutta monesti loppupeleissä on itse kannettava vastuu. Nämä uudet kotirintaman naiset saavat tukea myös toisiltaan.

Tälläkin hetkellä lähes 400 suomalaista on rauhanturvatehtävissä maailmalla. Arviolta puolet heistä on perheellisiä.

 

Miten pärjää yksin?

Tanja miettii välillä, miten hän selvisi puulämmitteisessä talossa kolmen pienen lapsen kanssa ja hoiti vielä opiskelutkin samalla. Miehen ensimmäisen palveluvapaan aikana tuli hankittua koiranpentukin.

Johanna puolestaan on joutunut lujille, koska lapset ovat olleet paljon sairaita. Kun valvoo yöt ja omakin terveys rakoilee, tulee mieleen että olisi helpompaa jos arkea olisi jakamassa toinen aikuinen.

 

Miten se turvallisuus?

Rauhanturvaajat pääsevät käymään kotona 4-6 viikon välein. Muuten kotijoukkoihin pidetään yhteyttä tietokeen Skype-yhteydellä ja sähköpostilla. Monissa palveluskohteissa kännykän käyttö olisi liian suuri turvallisuusriski.

Kotiin jääviä arveluttaa palveluspaikan turvallisuus. Johannan lapset ovat vasta yksi- ja kaksivuotiaat, joten he eivät voi lukea lehtiä eivätkä välttämättä ymmärrä mistä vanhemmat puhuvat.

Tanja muistelee, että hänen lapsensa reagoivat selvästi uutisiin esimerkiksi miehen palvellessa Libanonissa. Lapset eivät halunneet pitää yhteyttä isään palvelusvapaiden välissä.

Tanja ja Johanna eivät itse halua turhaan pohtia riskejä. Pelkäämiseen menee heidän mielestään mielestä liikaa energiaa.

 

Vertaistuki tärkeää

Vaikka kummatkin ovat joutuneet koville, he eivät kadu tehtyjä ratkaisuja. Sitä paitsi puolison palaaminen kotimaahan palvelusvapaalla on kuin joulu – omaan miehen saa rakastua joka kerran uudestaan!

Tanja ja Johanna ovat sitä mieltä, että äärimmäisen tärkeää on ollut se tuki, jonka saa toisilta rauhanturvaajien puolisoilta. Siksi he kummatkin ovat olleet mukana perustamassa Rauhanturvaajien Läheiset (ry) -järjestöä.

Ohjelman toimittaa Kimmo Saares. Taustatoimittajana on Raimo Vakkuri.

 

Muualla netissä:

Rauhanturvaajien Läheiset Facebookissa

Campkoti

Aamusydämellä

 

Suosittele53 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 26.02.2013

sairastaisivatko lapset vähemmän jos isä voisi olla kotona ?

torstaina 28.02.2013

Eivät varmaankaan sairastaisi, mutta ainakin olisi se toinen aikuinen auttamassa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä