Pelastetaan duunit

Julkaistu lauantaina 21.12.2013 15 30

Puristeteoksen Ville Mäenpää puskee eteenpäin ja odottaa talouden kääntyvän nousuun.

TV1 tiistaista torstaihin 7. - 16.1.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaisin klo 9.30 ja klo 12.30

Yle Areenassa 30 päivää

"Kaksi viime vuotta ovat olleet meille täyttä paskaa, suoraan sanottuna." Miljoonavelat ja 13-tuntiset työpäivät näkyvät yrittäjän naamassa, kun hän herää yöllä tupakalle miettimään firmansa ahdinkoa.

Pelastetaan duunit on ohjelmasarja, jossa neljä teollisuusyritystä kamppailee selviytyäkseen murroksesta voittajina.

 

Mikä muuttuu puolessa vuodessa?

Ohjelmissa seurataan neljää yritystä, yrittäjien ja henkilöstön kovaa ponnistelua reilun puolen vuoden ajan sekä opitaan tuntemaan ihmisiä tuloslukujen takana.

Onnistuuko uupuva yrittäjä löytämään itselleen apuvoimaa ajoissa? Saako konsultti tsempattua myyntitiimiin puhtia leluilla leikittämällä? Suostuuko sukupolvenvaihdosta tekevä yrittäjä siirtämään Jaguarinsa keskeltä pihaa sivummalle?

Pelastetaan duunit -hankkeessa ovat mukana Yleisradio, Teknologiateollisuus ry, Metallityöväen Liitto ry ja Sitra. Sarjaan kuuluu kuusi televisio- ja 15 radio-ohjelmaa sekä verkkosivut.

 

Yritykset

Ekin Muovi ja RST-Lapit, Virtasalmi: Erkki Lappi on tullut ikään, jossa jättää muoviyrityksen toimitusjohtajuuden tyttärelleen Tatjaanalle ja metallifirman vävylleen Petrille. Sukupolvenvaihdos ei suju ihan helposti, kun suuri persoona Eki on tottunut päättämään kaikesta.

Puristeteos, Kangasala: Taantuma iski juuri kun oli hankittu isolla lainalla uusi halli ja viimeisen päälle koneet. Kolmannen polven yrittäjä Ville Mäenpää yrittää ehtiä joka paikkaan pitääkseen firmansa pystyssä. Miljoonavelat painavat ja kassakriisiä väistellään.

Högfors, Salo: Voimakas kausivaihtelu tilauksissa rassaa läppäventtiilien valmistajaa. Henkilöstö on uupunut jatkuviin lomautuksiin. Toimitusjohtajan mielestä myyjien pitäisi myydä enemmän ja paremmalla katteella.

Elektrorakenne, Tuusula: Kymmenen hengen konepaja eli mukavaa elämää Nokian alihankkijana, kunnes se loppui. Nyt alihankinnan pätkätilaukset tuottavat heikonlaisesti. Toimitusjohtaja Olli Pennasella on suunnitelmia firmansa laajentamisesta, mutta vieläkö kuusikymppisellä riittää siihen virtaa?

 

Muualla verkossa

Radio Suomi: Pelastetaan duunit

Pelastetaan duunit

 

Suosittele30 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 04.01.2014

Lamalääkkeitä tarvitaan ja nopeasti. Eikä ratkaisu ole enää työehtojen kiristäminen. Se ruuvi on jo väännetty tappiin asti. Nyt pitää isopalkkaisten johtajien ruveta töihin, eikä vain ulosmitata voittoja firmoista. Nyt tuotekehittelyosasto töihin!

tiistaina 07.01.2014

Katselin ohjelmaa tiistaina 7.1. ja täytyy kyllä nostaa hattua suomalaisille yrittäjille! Pahuksemoisissa paineissa he jaksavat rataa. Toivon että vaikeksiin löytyy ratkaisut ja että ponnistelut kantavat hedelmää.

tiistaina 07.01.2014

Hei anonyymi: aika liioiteltua tai tiedon puutetta: useat yrittäjät ovat pantanneet omaisuutensa
Eikä voi nostaa lainkaan palkkaa itselleen jotta saisivat yrityksen pidettyä pystyssä ja
Palkat maksettua. Teeppä itse sama ennenkuin alat nimettömämä arvostelemaan.
Vähän kunnioitusta.

keskiviikkona 08.01.2014

Voisin ihan näin yrittäjänä vahvistaa että kyllä se vaan niin menee, meilläkin ollaan meidän perheen kaikkien tilit ja säästöt tyhjennetty että ollaan saatu yritys pysymään pystyssä sekä palkat maksettua. Ei se raataminen ole helppoa kun odottaisi joskus työllensä myös palkkaa mutta joudutaan tekemään päinvastoin.Mutta jätän palkkani ennemmin saamatta ja pidän huolta että työntekijät saavat palkkansa, koska työntekijät osaltaan ovat voimavara millä yritys pyörii. Yt-neuvottelut, epävarma tilanne, rahahuolet painavat monen yrittäjän mieltä tänäänkin, meillä on vaivannut vuosia, mieltä ne eivät ylennä mutta sitkeä on oltava muuten tämä maa ei pyöri. Haluan tässä lähettää kiitokset kaikille yrittäjille ja heidän työntekijöilleen ja lähetän myös tapani mukaisesti ison halauksen....tsemppiä ja jaksamista, yhdessä mennään eteenpäin. Ei auta itkeä vaan katse tulevaisuuteen, sisulla mennään ainakin meillä eteenpäin. Hyvää alkanutta vuotta kaikille ! Hymyä huuleen ja nokka vastatuuleen :0)

torstaina 09.01.2014

Jaa,
Elektrorakenteen johtaja valittelee kun työt siirtyy halpamaihin.
Silti itse etsii muotin valmistajaa Turkista kun siellä on 50% halvempaa
ja löytyy osaavia ja ammattitaitoisia tekijöitä ?
Eikö tuossa kohtaa kannattaisi katsoa peiliin ?

torstaina 09.01.2014

Itselleni valkeni karu totuus Suomen teollisuuden kilpailukyvystä ja elinmahdollisuuksista siinä vaiheessa kun se metallifirman ukko alkoi esittelemään loimu"lautaa".

Hei,ihan tosi.
Tässä maassa pitäisi tehdä korkean jalostusasteen tuotteita eikä mitään fakiirilaatikkoja.

sunnuntaina 12.01.2014

Meillä on monen näköistä yrittäjää kuten ihmisiä ylipäätään. Totuus on kuitenkin, että pienyrittäjät tarjoavat työpaikkoja aika monelle, kuten ohjelman tietoiskussa todettiin.

Aika kummallisen kuvan on saanut ohjelman muutamasta konsultista. Konsulttejakin on monenlaisia. Ohjelmassa näytetään näitä "värikkäitä" tyyppejä ehkä show-mielessä, mutta hyvät ja asialliset jäävät taka-alalle -> syntyy vääristynyt kuva. Täytyy katsoa loppuun, jotta näen onvatko nämä konsultit todella sellaisia on annettu ymmärtää vai vaikuttaako ohjelman tekijöiden tietämättömyys asiaan.

maanantaina 13.01.2014

Ohjelma antaa kummallisen kuvan konsulteista. Mikä mahtaa olla tarkoitus? Yritys on kriisissä ja konsultti tuo suurimpana ongelmana esiin, ettei henkilöstö arvosta toisiaan. Onko se tärkein asia tässä tilanteessa. Sama tilanne olisi, jos aviopari olisi keskellä myrskyä uppoavassa veneessä ja pelastajat tulisivat viereen huutamaan, että teidän ongelma on, kun ette arvosta toisianne.
Konsultti panee henkilöt leikkimään leluilla ja kulkemaan pallot kädessä hiljaa viisi minuuttia.
Johtopäätökseksi tuli, että jokainen tekee asioita itsekseen eikä puhu toisille- vaikka tehtävän anto oli olla hiljaa. Seuraava idea oli jäähypenkki! Kun yritys on kriisissä ja taistelee olemassaolostaan, antavat ne naurettavan kuvan konsultin työstä ja ammattitaidosta. Olen palkannut konsultin ratkomaan vaikeitakin ongelmia yrityksissäni kun omat voimat ja ammattitaito ei ole riittänyt.
Lelut ja pallot on otettu juhannusleikkeihin ja silloin on jäähypenkillä ollut tungosta.
Kiitos ammattitaitoisille konsulteille.

perjantaina 17.01.2014

TV-ohjelmaa tehdessä leikataan kohtauksia ja tapahtumista tulee toki erilainen kuva kuin todellisuudessa, taustalla on paljon keskusteluja johdon ja työntekijöiden keskuudessa. Harjoitteet, joita tehdään keskustelujen lisäksi, näyttävät toki absurdeilta yht'äkkiä nähtyinä. Ne kuitenkin toimivat, auttavat hahmottamaan asioita, arvoja ja asetelmia paremmin kuin pelkät sanat. Myös arjessa tehtävät harjoitteet muovaavat asenteita ja motivaatiota. Jos aluksi vaikka väkisin toivotetaan hyvää huomenta toinen toisilleen ja kysytään, mitä sinulle kuuluu, oli kyse avioparista tai työyhteisöstä, se vähitellen sulattaa jäätä ja raivaa maata rakentavammalle vuorovaikutukselle ja luottamuksen rakentumiselle.

Arvostus ja luottamus ovat erittäin isoja asioita, niitä ei voi ohittaa kevyesti. Ihminen tekee hyvää tulosta parhaiten - ja usein jopa vain silloin - kun luottamus hänen ja esimiehensä välillä on kunnossa, kun pohjalla on toinen toisensa arvostus.
Olen toiminut liikkeenjohdon konsulttina vuodesta 2001 ja kaikki asiakkaani ovat tietääkseni tyytyväisiä lukuun ottamatta ko. venttiilitehtaan toimitusjohtajaa. Olen toki samaa mieltä, että ruudussa nähdyt - ja kaikki meidät yllättäneet, ei suinkaan käsikirjoitetut - epäonniset ja epäonnistumisten käänteet eivät anna hyvää tai oikeaa kuvaa omastani tai hyvästä konsultin työstä. Olen kuitenkin hyvin kiitollinen, että tämä loistavasti toteutettu sarja herättää suomalaisia keskustelemaan siitä, millä eväillä duuneja pelastetaan parhaiten.
Arvostaen,
Isa Merikallio

tiistaina 14.01.2014

Tämähän on alunperinkin tarkoitettu hupiohjelmaksi. Formaatti on kuin suoraan kopsattu usasta. Annetaan käsitys että ulkopuolelta tullut konsulentti kuin konsulentti nostaa firman nousukiitoon muutamalla sormien napsautuksella. Tokkopa päällikön Jaguaarin siirtely montakaan duunipaikkaa pelastaa. Maailmassa käy kaiken aikaa prosessit joita ohjaamaan suomi on hyvin pieni. Kiina oli aikoinaan mahtivaltio ja Suomi kurja ja köyhä. Sitten esim. Suomi vaurastui ja Kiina kurjistui. Nyt kaukoitä vaurastuu ja näyttää että maamme pitää kulkea pohjamutien kautta uuteen nousuun.

keskiviikkona 15.01.2014

Se Venttiilitehtaan konsultti antoi erittäin ammattitaidottoman kuvan itsestään. Hänen osallisuutensa oli ajan ja rahan haaskaamista.

perjantaina 17.01.2014

Venttiilitehtaan toimitusjohtaja ei ymmärrä mikä myyntimies on eikä antanut mitään mahdollisuutta
heidän tehdä työtään, eikä arvostanut ketään työntekijäänsä ihmisenä, vain raha kiilui hänen silmissä.
Onnea Heille jotka sanoutuivat irti moisesta firmasta. Itse olen yli 40 vuotisen urani aikana nähnyt ja kokenut samanlaisia toimitusjohtajia useita jotka ei ymmärrä sitä voimavaraa mitä yhteinen hyvinvointi tarkoittaa työyhteisössä, Ei pelolla mitään tuottavaa tiimiä johdeta.

tiistaina 21.01.2014

Hei! Erittäin hyvä sarja! Olen nähnyt vain kuusi ensimmäistä jaksoa, koska seuraava jakso lähetetään?

keskiviikkona 22.01.2014

Hei, onko Pelastetaan duunit Jaksoa 6/6 katseluaikaa tosiaan jäljellä vain 1 pv 10 h?

Hieman outoa, että viimeinen jakso häviää ennen ensimmäisiä.

sunnuntaina 26.01.2014

Hei,

Eikö tuota 6/6 jaksoa tosiaan ole näkyvissä kuten Heikkikin tiedusteli? Katsoin sarjan pari päivää sitten Areenasta ja nyt jäi harmittamaan kun viimeinen jakso ei ollutkaan enää näkyvissä. Ei kai jaksojen näkyvyysaika pitäisi noin päin mennä?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä