Voimala: Onko ihminen hyvä vai paha?

Julkaistu perjantaina 02.03.2012 2 155

Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa pohtivat ihmisen hyvyyttä ja pahuutta.

TV1 tiistaina 6.3. klo 21.50 - 22.40

YLE Areenassa 30 päivää

Myrsky nousi, kun Björn Wahlroos kumosi väitteen, että Suomesta olisi tulossa luokkayhteiskunta. Hän ei kiistä ettei syrjäytyminen olisi ongelma, mutta syy-yhteydet nähdään Wahlroosin mielestä väärin.

Syrjäytymistä eniten aiheuttava kannustin on Wahlroosin mielestä työttömyysturvajärjestelmä.

Wahlroosin ajatukset ovat herättäneet keskustelun yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja siitä millaisen ihmiskäsityksen varaan meidän hyvinvointivaltiomme rakennetaan.

Onko niin, että 1960-luvulta pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaali on tullut liian kalliiksi? Miten aito solidaarisuus ja oma etu suhtautuvat
toisiinsa?

 

Ahne ihminen

Omasta edusta ja yhteisestä hyvästä Voimalassa keskustelevat professori Paul Lillrank, toimittaja Hanna Nikkanen, akatemiatutkija Anne Birgitta Pessi ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Anne Birgitta Pessi on hyvinvointisosiologian ja kirkkososiologian dosentti, joka on pohdiskellut oman edun ja auttamisen välistä vaikeaa rajapintaa.

Sosiobiologinen näkemys siitä, että ihminen viime kädessä tavoittelee ahneesti omaa etuaan, on Pessin mielestä kuitenkin kyseenalainen väite.

Hollantilainen käyttäytymisbiologi De Waal on vertaillut eläinten ja ihmisten sosiaalisia taitoja ja todennut, että jopa rotilla ja apinoilla on omatunnon taju.

 

Toiveikas porvari

Professori Paul Lillrank toteaa syksyllä ilmestyneessä Maailmanparantaja-pamfletissaan (EVA 2011) että ”porvari ei ole yläpilvessä kulkeva maailmanparantaja vaan käytännöllisiä ratkaisuja tuottava maailman parantaja; toiveikas, ahkera, virheistään oppiva.”

Toimittaja Hanna Nikkanen sai viime vuonna valtion tiedonjulkistamispalkinnon kirjastaan Viaton imperiumi (Like 2010) ja Euroopan komission journalistipalkinnon juttusarjastaan, jonka teemana oli syrjinnän ja köyhyyden välinen yhteys.

Hän on myös mukana 29.2. perustetussa Laitos-ajatuspajassa, joka haluaa muuttaa suomalaista yhteiskuntaa järjestämällä tapahtumia, provosoimalla ja julkaisemalla pääkirjoituksia.

 

Vauras nainen

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi haluaa kannustaa naisia rohkeaan talousajatteluun.

Vauras nainen on Terhin luoma käsite, ja hän sanoo, että ”äitien tekemä raha ja varallisuus ovat yhtä tärkeitä kuin isienkin”.

Terhiä hämmästyttää se, että Suomessa taloudellista menestystä pidetään pahana, vaikka vaurastuminen on kenelle tahansa sallittava oikeus suojautua taloudellisilta takapakeilta.

 

Muualla netissä:

Voimala

 

Suosittele155 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 06.03.2012

Hämmentävää huomata, miten akateemiselle tutkijalle tuottaa vaikeuksia pitää erillään ihmisluonnon todellisuus ja sosiaalinen ideaali. Anne Birgitta Pessi, tavoitteellinen kehittäminen on mahdotonta, ellei reaalista lähtötilannetta voida tunnustaa.

tiistaina 13.03.2012

Onko ihminen hyvä, vai paha? Viimeaikoina narsismi on noussut keskusteluun.
Osalainaus Narsistien uhrit sivustolta.

Muita persoonallisuushäiriöitä lyhyesti:
Epäluuloinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista laaja-alainen muihin ihmisiin ja heidän tarkoitusperiinsä kohdistuva epäluulo. Epäluulon vuoksi henkilö on haluton uskoutumaan muille, ja hän voi tulkita viattomatkin huomautukset tai tapahtumat itsensä kannalta uhkaaviksi. Hänen on vaikea antaa anteeksi ja hän saattaa toistuvasti ja perusteetta epäillä puolisoaan tai partneriaan uskottomuudesta.

Eristäytyvä persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista ja rajoittunut tunteiden ilmaiseminen.

Estynyt persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista voimakkaan estoiset ihmissuhteet, kärsii jatkuvista riittämättömyyden tunteista ja on yliherkkä itseensä kohdistuvalle kielteiselle arvostelulle.

Riippuvainen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista korostunut hoivatuksi tulemisen tarve, joka johtaa alistuvaan ja takertuvaan käyttäytymiseen sekä voimakkaaseen hylätyksi tulemisen pelkoon. Yksin ollessaan hän tuntee itsensä avuttomaksi ja läheisen suhteen päättyessä hän pyrkii etsimään nopeasti uuden hoivaa ja tukea antavan suhteen.

Pakko-oireinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista korostunut järjestyksen, täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden, avoimuuden ja tehokkuuden kustannuksella. Henkilö on ylitunnollinen ja joustamaton moraalisissa ja arvoihin liittyvissä asioissa, keskittyy korosteisesti yksityiskohtiin, sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten ja ystävyyssuhteiden kustannuksella. Kykenee työskentelemään toisten kanssa vain omilla ehdoillaan. Usein henkilö on jäykän saita ja itsepäisen säästäväinen.

Psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö:
sille on ominaista skitsofreenistyyppiset ominaisuudet, kokemukset ja uskomukset ilman, että henkilöllä ilmenee skitsofreniaa. Voi kokea toisten eleiden viittaavaan häneen (suhteuttamisajatukset), uskoo vahvasti taikauskoon, selvännäköön tai muuhun maagiseen ajatteluun.
Hänellä voi olla epätavallisia havaintokokemuksia ja saattaa tuntea itsensä epätodelliseksi ja vieraaksi. Hän on usein ulkonäöltään tai pukeutumiseltaan erikoinen, usein epäluuloinen ja sosiaalisesti eristäytyvä.

Tärkeää huomioida:
Näiden kuvailujen perusteella ei voida luokitella ihmisiä tietyn persoonallisuushäiriön omaavaksi. Persoonallisuushäiriön todentamiseksi tarvitaan ja vaaditaan perusteellisia testejä. Kaikilla ihmisillä voi esiintyä yllä esiteltyjä piirteitä, eivätkä ne liity persoonallisuushäiriöön.

Diagnoosin todellisesta häiriöstä tekee aina ammatti-ihminen.

Narkissos-taru:
Antiikin taru kertoo, että Narkissos-niminen nuori mies oli kaikkein komein Hellaan pojista. Oma kauneus selvisi Narkissokselle, kun hän näki kerran kuvansa heijastuvan lähteestä. Näky lumosi nuorukaisen niin, että hän jähmettyi paikalleen itseään ihailemaan. Hän ei voinut liikahtaakaan, eikä irrottaa katsettaan täydellisestä kuvajaisestaan. Loppujen lopuksi Narkissos menehtyi jähmettyessään paikoilleen oman kauneutensa vangitsemana. Hänen paikalleen kasvoi myöhemmin keltaisia kukkia, narsisseja, jotka saivat nimensä kuolleen nuorukaisen mukaan.

Lähteitä ja kirjallisuutta:
Raimo Mäkelä: Naamiona terve mieli - kuinka kohtaan luonnehäiriöisen (Perussanoma 2006)
Liisa Keltikangas-Järvinen: Hyvä itsetunto (WSOY 2008)
Jorma Myllärniemi: Narsismi - vamma ja voimavara (Kirjapaja 2006)
Marketta Joutsiniemi ym: Naimisissa narsistin kanssa (Minerva Kustannus Oy 2008)
Robert D. Hare: Ilman omaatuntoa (Gilgames Oy 2004)
Matti Huttunen: Lääkärikirja Duodecim
---------------

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä