You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Avara luonto: Jäinen planeetta

Julkaistu keskiviikkona 21.12.2011 15 281

Vetäytyvä jäänreuna muuttaa jääkarhujen elämää yöttömässä yössä.

TV1 arkisin 24. - 31.12.2012 klo 8.05 - 8.55

YLE Areenassa 7 päivää

Avaraa luontoa suomeksi tai alkuperäisellä selostuksella

BBC:n kuusiosainen sarja Jäinen planeetta (Frozen Planet) kertoo napa-alueiden luonnosta.

Pohjoisnapa ja Antarktis ovat vähiten tunnettuja paikkoja maailmassa. Ikijäätä asuttavat vain karuimpiin olosuhteisiin sopeutuneet eläimet.

Maapallon napa-alueilla on käynnissä ilmastonmuutoksia, jotka vaikuttavat ennen pitkää koko maapallomme tulevaisuuteen.

Meret ovat kuitenkin yhä molempien napojen eläimistön ylläpitäjiä.

Suomenkielinen selostus: Jarmo Heikkinen. David Attenborough'n alkuperäisselostus äänivalinnalla englanti. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran tammi-helmikuussa 2012.

 

24.12. Maan äärissä

Sarjan ensimmäinen jakso alkaa Pohjoisnavalta, jonne aurinko on palaamassa puolen vuoden kaamoksen jälkeen.

Jääkarhuilla on kosiomenot täydessä käynnissä. Alaskan vesillä on meneillään maailman suurin merilintujen kokoontuminen, ja mukaan liittyy myös parvi ryhävalaita.

Etelämpänä puuraja merkitsee tundran vaihtumista taigaan, jossa vaeltaa maailman 25 suurinta sutta.

 

Pingviinit pakoilevat merileijonaa

Planeettamme toisessa päässä Antarktis alkaa Eteläiseltä jäämereltä, jossa pingviinit pakoilevat nälkäistä merileijonaa. Miekkavalaat saavat parvena aikaan hurjan aallokon häätääkseen hylkeitä jäälautoilta mereen.

Merenpinnan yläpuolella kohoaa Maan eteläisin toimiva tulivuori Erebus, jonka luota varhaiset ensimmäiset löytöretkeilijät lähtivät ylittämään Antarktiksen mannerjäätä.

 

25.12. Kevät

Kevään tulo tietää kuukausia jatkuneen pimeän kauden päättymistä. Elämäntahti alkaa vilkastua, sillä alueelle saapuu valtavat määrät lintuja etsimään kumppania ja lisääntymään.

 

26.12. Kesä

Lyhyen kesän aikana napa-alueiden jääpeite pienenee ja eläimille tarjoutuu runsaasti ravintoa jälkeläistensä kasvattamiseen. Miten vetäytyvä jäänreuna muuttaa jääkarhujen elämää yöttömässä yössä?

 

27.12. Syksy

Loppukesästä napa-alueiden eläimillä on kiire tankata ravintoa ja kasvattaa poikasiaan, mutta hyvin ravituilla eläimillä on myös aikaa leikkiin. Osa eläimistä varautuu jo pitkän talven tuloon.

 

28.12. Talvi

Useimmat eläimet lähtevät napa-alueilta lämpimämmille seuduille ja vain sitkeimmät ja parhaiten ankaraan ilmastoon sopeutuneet jäävät alueelle. Lumi ja jää voivat myös olla eläinten liittolaisia.

 

31.12. Viimeisellä rajalla

Kuinka ihminen selviytyy napa-alueiden äärimmäisissä oloissa? Elinympäristö on ankara ja avuksi tarvitaan niin perinteistä tietoa kuin tieteen uusimpia keksintöjäkin.

 

1.1. Dokumentti: Napa-alueiden tulevaisuus

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa napa-alueilla asuvien ihmisten ja eläinten elinehtoihin, entä meihin muihin? Sir David Attenborough matkaa napajäätiköillä, joiden sulaminen jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Tuotanto:BBC.

 

Muualla netissä:

Frozen Planet (BBC1:n kanavasivut)

 

Suosittele281 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 02.01.2012

Lisää David Attenboroughin filmejä!
Näihin ei kyllästy ikinä :)

lauantaina 21.01.2012

Moi
Mielestäni Jarmo Heikkinen lukijana ansaitsisi jonkinlaisen "Emman". Liekö millään tavalla koskaan huomioitu? Yksi harvoista joka ei kaipaa tekstitystä. Loistavaa, kiitos!

sunnuntaina 22.01.2012

Aivan Upeaa!

Lisää näitä. Toivoisin myös alusta myöhästyneenä, että saisimme alkujaksot uudelleen nähtäväksi.
Kuvat ovat hämmentävän kauniita.
Jarmo Heikkisen rauhallinen ja eritääin hillitty ääni sopii erinomaisesti lukijaksi. Siinä ei ole mitään liikaa, vaan se on toteava.

tiistaina 25.12.2012

Hei! ... mitä tarkoitatte alkujaksojen uusinnalla? .. ihmettelen kysyjää jos kerran
on kommentoitu täällä YLE:m sivuilla mistä sarjaa voi katsoa..

tiistaina 24.01.2012

Jarmo kiittää Veikkoa ja Anonyymiä!

Kiitos mukavasta palautteesta! Mahtava idea tuo dokumenttiselostajien "Emma". Mahtaisikohan lautakunta hyväksyä tämän uudeksi äänestysaihealueeksi? Ilman emmojakin tällainen kiitos perusteluineen ilahduttaa.

Havaitsin hiljan, että tasan 40 vuotta sitten luin ensimmäisen selostukseni, Filminor-elokuvayhtiölle, aiheena Hedelmäsokeri. Niin, että on tullut harjoitelluksi. Tätä työtä on todella hauska tehdä.

Anonyymille myös terveisiä! Hyvä, että hillitty tyyli miellyttää. Selostajan tarkoitus on tosiaankin pysyä taustalla ja olla asiallinen "komppaaja", kunhan ei synny unettavan rauhallista tulkintaa.
Yritän edelleenkin pyrkiä ajatuksen ja sanonnan selkeyteen. Kiitos kannustavista sanoista.

Jarmo Heikkinen
Toimittaja

tiistaina 25.12.2012

Täältä kanssa kiitokset. Olet Suomen Attenborough!

keskiviikkona 25.01.2012

Kyllä,ehdottomasti Jarmo Heikkiselle selostajien Emma! Kannatan.

lauantaina 28.01.2012

Jarmo, olet dokumenttien ykkösääni! Jaksa vielä toiset 40 vuotta.

sunnuntaina 05.02.2012

Kyllä Jarmolle palkinto. Ihan muuten mukavan oloinen uudistus tämä dokkareiden web-sivutkin. Kiitokset molemmille. Vielä kun pääsisi nauttimaan näitä ulkomaillakin.

sunnuntaina 05.02.2012

Onko totta, että 4.2. jakson myyrää (lumenalla) kuvaavat osiot oli kuvattu Konnevedellä tutkimusasemalla?

lauantaina 11.02.2012

Jarmo Heikkinen on Mister Ääni! Vakuuttava, asiantuntevan kuuloinen (ja varmaan on sitä asiantuntemustakin ;)), luontodokumenttien suomalainen Attenborough eli kuuluu erottamasti näihin Attenboroughin mielettömän upeisiin luontodokumentteihin, kiistämättömän lyömätön kokoonpano!!! Hienoa ja Emma jakoon!

lauantaina 11.02.2012

Nämä jaksot ovat kuvattu erittäin upeasti, mieleen on jäänyt mm. "kuvat" siitä, kun niitä pingviinejä kuvattiin revontulten loimutessa..:)

Muutenkin erittäin hyvä ohjelma!

sunnuntaina 12.02.2012

Hei!
Ja kiitos hyvästä luonto-ohjelmasta!
Tähän asti Jäinen planeetta on sisältänyt luotettavaa tietoa, mutta katsottuani jakson 11.2. eräs tieto ei varmaankaan pidä paikkaansa. Nimittäin siperian Norilsk ei suinkaan ole maailman kylmin kaupunki, kuten ohjelmassa väitettiin. Noilla lakeuksilla on muitakin paikkoja, joissa tuo -50 astetta on ylitetty (tai alitettu) kirkkaasti! Tulee mieleen jo aikoja sitten mitatut hurjat lukemat, Oimjakon -71 astetta, joka on edelleen pohjoisen pallonpuoliskon pakkasennätys, eikä Verhojanskin -68 astettakaan kauas jää! Tämä tieto olisi syytä korjata seuraavissa mahdollisissa lähetyksissä.

maanantaina 13.02.2012

Hei Ari!

Jäinen planeetta -sarjan viimeisessä jaksossa 11.2. todetaan, että Norilsk olisi maailman kylmin kaupunki.

Alkuperäisessä spiikissä teksti kuuluu seuraavasti: "This is Norilsk, the coldest city on Earth. Temperatures regularly drop to below minus 50 degrees Centigrade."

Suomentaja on kääntänyt tekstin: "Norilsk on maailman kylmin kaupunki. Lämpötila putoaa talvella usein viiteenkymmeneen pakkasasteeseen."

Sitä, minkälaisiin faktoihin BBC väittämänsä perustaa, emme valitettavasti tämän tarkempaa tiedä.

Päivi
Verkkotoimittaja

keskiviikkona 26.12.2012

Nämä YLE:n lähettämät luontodokumentit ovat niin paljon laadukkaampia, kuin muilta kotimaisilta kanavilta lähetetyt show-luonteiset luontoaiheiset ohjelmat, ettei eroa voi oikein suomenkielellä kuvailla. Tästä syystä ilmeisesti jotain julkista kanavatoimijaa tarvitaan, että olisi edes jonkinlainen kansansivistyksellinen laadunvarmistus.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä