Dokumenttiprojekti: Jäniksenä Varkaudessa

Julkaistu torstaina 07.02.2013 24 144

Alvar Aalto suunnitteli teollisuuskaupunkiin saharakennuksen.

TV1 lauantaina 1.3.2014 klo 13.30 - 14.30

Yle Areenassa 7 päivää

Jänisten valokuvaajasuku kuvasi Varkauden teollisuusyhteisöä yli sadan vuoden ajan.

Neljännen polven kuvaaja Matleena Jänis on tehnyt sukunsa kaitafilmeistä ja teollisuuselokuvista ainutlaatuisen tarinan valokuvaajaperheen elämästä kaupungin ytimessä. Matleenan isä Pauli Jänis (kuvassa) toimi valokuvaajana.

 

Yhteen hiileen

Metsäteollisuuden kukoistaessa puhallettiin yhteen hiileen, ja raha haisi, kun sellutehdas tuprutti löyhkäävää savua piipusta.

Valtavan tehdasmonsterin rytmissä sykkivä dokumentti kertoo suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisesta, sen imagon luomisesta ja sukupolvelta toiselle periytyvästä elämänmuodosta, joka on tullut tiensä päähän vai onko?

Nykypäivänä menneiden vuosikymmenten ihanteet ja uhraukset voi jo kyseenalaistaa.

 

Kulta-aika muuttui utopiaksi

Jäniksenä Varkaudessa -dokumentti on väkevä ja henkilökohtainen kertomus sukupolvien jatkumosta, tehdasyhteisön elämästä ja menneisyyden kulta-ajan muuttumisesta utopiaksi.

Paperikoneiden ääniä hyödyntävän musiikin on säveltänyt Tuomas Kallio, joka tunnetaan muun muassa The Five Corners Quintetin säveltäjänä ja tuottajana sekä Flow-festivaalin taiteellisena johtajana.

Ääniraidalla soittavat muusikot Markku Lepistö (haitari), Jukka Eskola (puhaltimet), Aki Rissanen (piano), Jaska Lukkarinen (rummut) ja Antti Lötjönen (basso). Elokuvan äänisuunnittelija on Janne Jankeri ja tuotannosta vastaa Kinosfilmi.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran heinäkuussa 2013.

 

Miehet kuvassa ovat kanadalaisia, jotka olivat tutustumassa Ahlström Oy:n metsäosaston toimintaan vuonna 1959. He toivat mukanaan Suomeen Chevrolet-auton, jolla kiersivät ympäri Suomea tutustumassa metsätyömaihin. Pauli Jänis kuvasi tehtaan toimeksiannosta kanadalaisten vierailun. Kun vieraat palasivat Kanadaan, Jänis osti auton itselleen.

 

Suosittele144 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 11.02.2013

Vilpitön onnittelu valokuvauksen uurastajalle. Näin tallentuu historiaa jälkipolville. Entisenä varkautelaisena/lehtoniemeläisenä toivon vielä saavani tuon jänis-dokumentin dvd:nä, ei nääs ole tullut hankittua tallentavia värkkejä. Missä voisi tutustua Jäniksen kokolemiin esim. Varkauden teatterin kuvien tiimoilta ja yleensäkin. Onko näyttelyitä tiedossa.
Sähköpostiini saa lähettää asiaan liittyvän viesti.
Terveiset Paavolle, keskarikaverille terveyttä ja jaksamista toivotan.

maanantaina 11.02.2013

Todella hieno ja elämänmakuinen dokumentti. Kiitos tekijöille. Teki heti mieli etsiä omat lapsuuden kaitafilmit esiin.

maanantaina 11.02.2013

Mielenkiintoinen dokumentti Varkaudesta- tehdaskaupungista. Historiaa, elämää, kehitystä, nousua ja laskua.

maanantaina 11.02.2013

Hieno dokumentti Varkauden historiasta.Pauli Jänis päästi mlnutkin pikkupoikana isäni kanssa pyhimpäänsä,eli kaupan takahuoneeseen.Asuimme silloin Heinävellä ja isäni oli Ahlströminkadun vakioasiakas. Olen itsekin samaa vuosikertaa dokumentin tekijän kanssa.Ainut minkä muistan takahuoneesta oli Mannerheimin kuva seinällä. MARKO PARVIAINEN KUOPIO

tiistaina 12.02.2013

Olipa upeata katsottavaa! Kiitos Matleena Jänis. Minulla olisi idea, otatko yhteyttä sähköpostiin.

keskiviikkona 13.02.2013

Hei Aprilmai!

Viestissäsi ei näy meille päin sähköpostiosoitettasi. Lähettäisitkö sen tähän osoitteeseen: palaute.tv1@yle.fi
Laitamme yhteydenottotoiveesi sitten eteenpäin.

Päivi
verkkotoimittaja

keskiviikkona 13.02.2013

Aika katkera loppuosa Jänisten suvun hajoamisesta laitettiin kaupunkilaisten kontolle ja sen tulevaisuudelle. Täytenä dokumenttina ei voi pitää nykypäivän kaupunkikuvia ja faktana on se että 80-luvulla asukasmäärä 25000 ja nykyään 22000, Eli ei se noin kuollut ole. Tehdas on toiminnassa ja rakenteelliset muutokset ovat vaikuttaneet muun teollisuuden vahvistumiseen. Pääkatu mainittu väärin. Totuus lienee tehtaan omistuvaihdon yhteydessä Jänisten tippuminen kaupungin eliitistä, pääasiakkaana tehdas ja digikameroiden yleistyminen. Mutta alkuosa oli kyllä mielenkiintoinen.

keskiviikkona 13.02.2013

Kiitos Matleena erinomaisesta dokumentista!
Siinä oli Suomen historiaa ja paljon opittavaa.
Nostalgiaa ja samalla se auttoi kirkkaastsi näkemään paremmin missä mennään.
Lisää tällaisia ajatuksia ja tunteita liikuttavia ja koskettavia juttuja.
Onnittelut onnistuneesta dokkarista.

keskiviikkona 13.02.2013

Surkein näkemäni elokuva, joka perustuu henkilökohtaiseen kostoon koko kaupunkia kohtaan. Tsemppiä Varkautelaiset. Ohjelman dokumentti luokitus on kyseenalainen

perjantaina 15.02.2013

Ohjelman uusinta seuraamatta autiokaupungin asukkaiden 22000 mielipidettä on provosoiva toimenpide. Keskustelu on aloitettu jo ensimmäisestä esityksestä, Haluatteko lisää toisesta. Mitä te haluatte? Lisää lokaa kaupungin asukkaille, sitäkö yle haluaa? Siitäkö me kansa maksetaan yle-pakkomaksua että nöyryytetään alasajettavia suomalaisia kaupunkeja? Oletteko unohtaneet alkuperäisen tehtävänne.

lauantaina 16.02.2013

Hieno dokumentti, mutta loppu on tuon ns. surkeuden verbaalisen kuvaamisen osalta naivistinen floppi.

Oli valokuvausliike, huonekaluliike, vaateliike, ja hammaslääkäri. Kaikki mennyt konkkaan ja autot ja asunnot myyty. Hammaslääkärin osalta rohkenen epäillä. Nuo muut ovat varmaankin voineet joutua lopettamaan, mutta niin on tapahtunut suurimmalle osalle noiden alojen yksityisyrittäjistä kaikissa muissakin kaupungeissa pääkaupunkiseutu mukaanlukien.

Outoa, että yli nelikymppinen ihminen ei ole pystynyt hahmottamaan ympäröivän yhteiskunnan rakenteissa tapahtuneita muutoksia, vaan on kuvitellut tuollaiset asiat jotenkin Varkauteen liittyviksi ilmiöiksi.

lauantaina 16.02.2013

Itse pidin tästä dokumentista. En ole varkautelainen. Ohjelmassa ei pyritty hahmottamaan ympäröivän yhteiskunnan rakenteissa tapahtuneita muutoksia. Niistä on muita ohjelmia pilvin pimein. Tässä ohjelmassa kerrottiin, mitä on tapahtunut monessakin paikassa, tällä kertaa Varkaudessa. Näkökulma oli henkilökohtainen, ja siksi osittain puutteellinen juuri "ympäröivän yhteiskunnan muutosten" osalta. Mukana oli nostalgiaa. Vanha kuvat ja filmit olivat aitoja, hellyttäviä ja naiveja mutta rehellisiä. Näkemys nykypäivästä oli ehkä surullinen, mutta ei mielestäni leimaava. Yksi hiili, johon puhalletaan, on kuitenkin poissa. Kaupunki ja kaupunkilaiset jatkavat kuitenkin elämäänsä tämän ajan ehdoilla.

lauantaina 16.02.2013

Samat kirjoittajat haukkuvat leffan somessa - sanavalintoja myöten. Tämäkö on dokumentin aiheuttama "kohu Varkaudessa"?

lauantaina 16.02.2013

Kiitos hienosta dokumentista, joka kertoi Varkauden avulla laajemmin monia suomalaisia paikkakuntia koskettaneesta murroksesta. Juuri niinhän tämä dokumentti kertoi, ei kukaan ajattelevat ihminen ole sitä mieltä, että dokumentin tekijä olisi liittänyt ne vain Varkauteen.
Minulle ainakin dokumentti oli hieno kuvaus ajasta, henkilökohtainen ote toi sen lähelle ja vangitsi ruudun äärelle.

"Lisää tällaisia, Yle"

lauantaina 16.02.2013

Tällainen dokumentti on harvinaista herkkua yleensäkin.Ei suinkaan kaikilla paikkakunnilla ole saatu taltioitua tällaista materiaalia.Joten olkaamme kiitollisia ja hyvillään.
Mielestäni tässä nyt ei tarvitsisi ottaa nokkiinsa jostakin tietystä mielipiteestä tms. .Jokaisellahan on omat näkemyksensä asioista kuin asioista,ja jokainen saa ne julki tuoda.
Ja olen itsekin sitä mieltä,että todellakin tuo Varkauden kaupunkikuva on muuttunut siitä mitä se parhaimmillaan oli joskus 80-luvulla,ja ehkä vielä 90-luvullakin osittain.Eli porukkaa oli pilvin pimein,jopa ruuhkaksi asti.Näistä olenkin monille nykynuorille kertonut,ja ovat olleet ihmeissään.
Siispä noina vuosikymmeninä sai tai piti,ihan miten haluaa,jonottaa Kauppakadulla useita minuutteja autojonossa perjantai-ja lauantai-iltaisin,välillä jopa iltapäivisinkin.Joten kyllä se porukka tosiaan on vähentynyt.Ja varmaankin elämäntavat olivat hieman erilaisia siihen aikaan myös.Silloin liikuttiin yhdessä joka paikassa,ja ulkoiltiin paljon.Nykyisin nuoret enimmikseen ovat ja pysyvät sisätiloissa,ja valitettavasti käyttävät yhä enemmän ja enemmän päihteitä,myös huumausaineita.Ja ne ovatkin melkoinen vitsaus nykyisin jo Varkaudessakin,joka on todella surullista.Olemme menettäneet monia nuoria,tuttujakin, viime vuosien aikana,ja monissa tapauksissa mukana on ollut juuri huumeet,ja niihin liittyvä henkinen pahoinvointi.
Yhteisöllisyys on sitä,mitä itsekin kaipaa tänä päivänä tässä koko yhteiskunnassa.Tuolloin Varkaudessa oli mielestäni todella hyvä yhteishenki,jota en muualla ole vielä tavannut,en edes maaseudulla,vaikka sitä aina ylistetäänkin aiheesta.Päinvastoin,ainakin nyt tällä paikkakunnalla jossa asun,on tavallista etääntyneempää sakkia.Aina on puhuttu pohjois-karjalaisista tai karjalaisista ihmisistä,että olisivat niin mukavia,puheliaita ja ystävällisiä.Tänne muuttaessani joitain vuosia sitten en sitä vielä huomannut,mutta nyt viime vuosina vähitellen tutustuessani tähän erikoiseen "lajiin",olen suorastaan pettynyt,hämmentynyt ja järkyttynyt siitä,kuinka voi ihminen olla toiselleen niin etäinen,kuin myös kostonhimoinen,kateellinen ja kiero. Kieroudesta syytetään yleensä savolaisia,mutta se ei pidä alkuunkaan paikkaansa.On ihan tutkittu,että savolaisten kierous tulee puhetyylistä,murteesta,ja sen omasta kultturista,eikä suinkaan ihmisen itsensä kieroudesta.Tätäki asiaa olen joutunut täälläpäin Suomea korjaamaan,oikomaan ja puolustamaan,jottei edelleen jatkuisi tällaiset ikävät väärinkäsitykset.Täällä kun kaikki tuntuvat ottavan todesta mm. juuri tuollaiset vanhanajan nimitykset ja oletukset,ja sen perusteella sitten ihmistä kohdellaan.Sen olen itsekin karvaasti saanut kokea.Ja se on erittäin ikävää.
Joten Varkaus ja sen aidot ihmiset ovat aina olleet elämän suola.Siellä on mukavat,ihanat ja hyvät ihmiset tehty.Siellä sentään on osattu aina näyttää tunteitaan avoimesti,toisin kuin täällä "Zombielandiassa",jossa tunteita ei saa näyttää,eikä olla fyysisesti liian lähekkäin.Olen näiden ihmisten kanssa kuin eri planeetalta.Usein emme edes ymmärrä toistemme puhetta tai kirjoituksia,ja syy ei voi olla ainakaan pelkästään murteessa,koska se on melkoisen samantapaista.
Se,mikä totisesti ihmetyttää,on että jopa pienet lapset kasvatetaan monasti täällä etäisiksi.Ei juurikaan hellyyttä,sylissäpitoa.Äänenpaino ja puhetyyli on aikuismaista,tavallista, jopa monotonista puhetta.Aina kun itse olen vieraillut, tai työskennellyt, täällä asuvien lapsien lähellä,niin siitä ei ole hellyyttä puuttunut,ei edes sitä ns. lepertelyä.Mutta ei toki tarvitse enää ihmetellä,miksi kaikki on kylmiä täällä,jos jo pienestä pitäen malli annetaan.Sanoisin,että hyvin kapeakatseista poppoota tämän hetkisen asuinalueeni väestö.Eli Varkaus on paras!Sitä ei vie kukaan varas! ;) :D
Näistä asioista voisi kirjoittaa vaikka kirjan.Ehkäpä jonain päivänä.

lauantaina 16.02.2013

Hieno dokumentti.
Ainahan noita räksyttäjiä löytyy mutta kyllä Varkaus on nykyään huomattavasti hiljaisempi kuin ennen, sen verran on tullut siellä poikettua ja ikäperspektiiviäkin on riittävästi.

maanantaina 18.02.2013

Koskettava dokkari.
Muutin 18 vuotiaana Varkaudesta pois, mutta käyn vieläkin pari kertaa vuodessa kotikaupungissa.
Ohjelmassa oli kerrottu totuudenmukaisesti siitä, miten koko elämä perustui tehtaan ympärille. Kaikkien vanhemmat tai ainakin tutut olivat tehtaalla töissä. Ja tehdas huolehti ihmisistä vauvasta vaariin. Myös sairaskassasysteemi oli hyvä juttu.
Onhan se totta, että Varkaudessa on ihmisiä tehtaan jälkeenkin, mutta mikä on keski-ikä? 65-70 v.? Missä on nuoriso?
Ja kyllä se on helposti havaittavissa, että rakennukset rapistuu, ei niitä enää pidetä kunnossa.Kadut ovat hiljaisia, toista se oli silloin, kun tehtaan pilli soi.
Tsemppiä Varkautelaiset!

maanantaina 18.02.2013

Ja onhan se hienoa että pikkuinen Varkaus pääsee kunnolla maailman kartalle.
Jäniksenä Varkaudessa ja Antiikkia Antiikkia Varkaudessa.

Nyt Varkautelaisilla on mahdollisuus vaikka mihin, varautukaa turistiryntäyksiin
ensi kesänä. Kaikki haluaa nähdä kuuluisan Warkauden.
Mainostakaa kaviaaria, Siunattua hulluutta, Pakarista, lypsynjakkaran heiton MM-kisoja ja
vaikka mitä.

Jos olisi tullut pelkkiä kehuja, kuka niistä olisi jaksanut kiinnostua.

maanantaina 25.02.2013

Kuulin, että tällainen dokkari oli tullut. Milloin, mistä sen voisi nähdä, kun oli Areenalta jo poistettu?

Entinen varkautelainen

perjantaina 01.03.2013

Olen kuullut tuota dokumenttia muuallakin kovasti kehuttavan. Toivon minäkin, että se näytettäisiin uudelleen. - Onko Varkaus kuihtunut jo niin pieneksi, että voisi vaihtaa nimensä Näpistykseksi?

maanantaina 08.07.2013

Tästä ohjelmasta suuttuneet ärsyyntyivät, koska ohjelman tekijä asiallisesti ja sormella osoittelematta kertoi, että heidän ylpeydenaiheensa, Varkauden loiston päivät, ovat ohi. Moni häpeää omaa, läheistensä ja tuttujensa konkursseja ja työttömyyttä, sitä ettei heillä enää menekään niin hyvin kuten silloin ennen ja suuttuivat Matleenan mainitessa asiasta ohimennen, rehelliseen viattomaan sävyyn. En nähnyt elokuvassa pienintäkään viittausta mihinkään muka Varkautelaisia kohtaan osoitettuun kostoon tai ärtymykseen sukuyrityksen alasmenosta. Varkautelaisia ei ole tässä syytetty eikä halvennettu. Suuttuneet eivät ole ymmärtäneet, että tietenkin elokuva kertoi vain Varkaudesta, sen ylä- ja alamäestä, koska kyseessä oli Varkauden historiaa esittelevä elokuva, ei läpileikkaus Suomen kuntien historiasta. Eri hieno elokuva. Toivottavasti saamme tulevaisuudessa nähdä YLEllä edes hiemankin vastaavanlaisia ajankuvia muualtakin Suomesta. Kiitos tekijöille!

torstaina 25.07.2013

Musiikki oli aivan erityisen onnistunut, varsinkin lopussa soiva "Autumn Leaves" oli mahtava

maanantaina 03.02.2014

Hei!

Löytyyköhän tämä dokumentti jostakin katsottavaksi?
Toivotaan, että se näkyisi jälleen pian jollakin Ylen kanavilla tai vaikkapa Areenassa.

sunnuntaina 02.03.2014

Hei!

Miksi yle areenassa tätä ohjelmaa ei voi katsoa uudelleen?
Alku jäi näkemättä kun emme tienneet että tämä oli näin hyvä. Selasimme kanavia että mitä on tarjolla? Kun olimme hetken katsoneet dokumenttia, koukutuimme siihen täydellisesti. Vaikka meillä kummallakaan ei ole mitään yhteyksiä Varkauteen, saati tuttavia siellä, niin pidimme tarinaa universaalina koko Suomen sen ajan kuvasta. On suuri aarre että näin valtava määrä hienoa aikalaisdokumenttia jollakin on tallella. Myönnämme vaimon kanssa tälle dokumentille Ockarin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä