Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut

Julkaistu tiistaina 24.07.2012 31 217

Talousviisaiden mielestä vapaa markkinatalous ja länsimainen elämänmuoto ovat tulleet tiensä päähän.

TV1 maanantaina 30.7. klo 21.30 - 23.10

Yle Areenassa 30 päivää

Maailmantalous ei enää palaa kasvu-uralle, päinvastoin.

Vapaa markkinatalous ja länsimainen elämänmuoto ovat tulleet tiensä päähän, väittää 23 talousviisasta kiitetyssä dokumentissa Talouden madonluvut (The Four Horsemen). Oman näkemyksensä esittävät mm. Noam Chomsky, Joseph Stigliz ja Herman Daly.

 

Ahneus vai vikaa järjestelmässä?

Varallisuus jakaantuu edelleen epätasaisesti ja vain harvat hyötyvät enemmistön tekemän työn hedelmistä. Onko syynä ahneus, vai onko ongelma järjestelmässä?

Dokumentissa ei suomita pankkeja, syytellä poliitikkoja tai vedota salaliittoteorioihin, vaan analysoidaan talouteemme vaikuttavia järjestelmiä ja pohditaan keinoja muuttaa niitä.

Miten olemme päätyneet talouskriisistä toiseen, ja miksi meillä on kuitenkin yhä toivoa?

Ohjaus: Ross Ashcroft, Films Transit International, Iso-Britannia 2011.

Dokumentti uusitaan lauantaina 4.8. klo 12.00.

 

Muualla netissä:

The Four Horsemen (englannninkieliset nettisivut)

 

Suosittele217 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 30.07.2012

Voiko joku, tai tietenkin voi nallet ja muut pankkiirieläimet, väittää että kapitalistinen markkinatalous on toimiva järjestelmä ?
Sairaita mätäpesäkkeitä kapitalismissa on vaikka kuinka: veroparatiisit, johdannaismarkkinat, sisäpiirikaupat, osakkeiden hallintarekisteri järjestelmä, (harhaan)johtajien kohtuuttoman suuret palkat, kontrolloimaton luottoluokitus systeemi, palkkiot ja optiot, jne. jne...
Ja turha tulla höpöttämään että nykyinenkin Euroopan talouskriisi ( = pankkituki ) on juuri osoitus järjestelmän toimivuudesta, sillä jos se edes jotenkin toimisi pitäisi kapitalismin korjata itse itsensä ilman valtoiden ja kansalaisten kukkarolle menoa.
Aikaahan korjaukselle kyllä on ollut vuositolkulla, mutta kun ei toimi, niin ei toimi.
Kauhulla tässä vain odotellaan mikä on seuraava tukimuoto, jolla kapitalismi imee ihmiset kuiviin.
Pyhää, pysyvää ja stanan kallista järjestelmässä näyttää olevan pankki- ja maataloustuki.

maanantaina 30.07.2012

Eipä nykytilanne ole vielä vapaata markkinataloutta nähnytkään. Valtiot ja EU ovat säännöillään ja rajoituksillaan luoneet tämän harvoja hyödyttävän järjestelmän.

maanantaina 30.07.2012

Deregulaatio olisi vieläkin pahempi.
Ongelma nykyisissä säännöissä on se, ettei niitä ole tehty tosissaan.

maanantaina 30.07.2012

Tilanne on varmaankin se, että nykyinen vallalla oleva talousjärjestelmä toimii niinkuin toimii ja siitä hyötyvät ne jotka hyötyvät ja maksumiehenä toimii luonto ja köyhien maiden järjestäytymättömän yhteiskunnan heikoimmat.

En tiedä mikä olisi parempi tai oikeudenmukaisempi järjestelmä hallita ja säädellä 6-7 miljardia ihmistä joilla jokaisella on jonkinlainen ahneus sisällään ihan biologiselta pohjalta.

Kuitenkin jos pitää lähteä syyttämään jotain tahoa, niin pankkiirit ja pörssilaitos. Järjestelmä itsessään joka elää toisen tekemällä työllä ei voi olla kestävällä pohjalla. Vai onko tultu tien päähän, onko menty vain liian pitkälle? Ansiottomat tienestit eli pörssikeinottelun pääomatulot niillä joilla jo on muutenkin on mielestäni ajanut itse itsensä perimäiseen nurkkaan kuin ajattelematon maalari.

Se milloin olisi aina syytä lopettaa ei mielestäni ole ollut koskaan ihmisen vahvinta osa-aluetta.

maanantaina 30.07.2012

Pankkituki on suurin huijaus mikä on meneillään. Mutta jos esim. suomalaiselta maataloudelta poistetaan tuki niin veikkaanpa, että huuto ja parku olisi aivan valtavaa, että miksi markkinatalouspohjainen ruoka on niin kallista. Yhtä tyhmää on ajatella, että kallista ruoastahan saisi hyvät s-bonukset!

maanantaina 30.07.2012

Siinäpä oli oikein perus sosialistin vastaus.... Kommunismia taisivat yrittää jonku verran noissa itäisissä naapurivaltioissa jos et huomannut?
Itsekään en ole kapitalismin kannalla. Mutta SUURIN virhe mitä voidaan tehdä on PURRA RUOKKIVAA KÄTTÄ. Sen huomaatte kun aikanne pääsette maanviljelijöitä sättimään. En minäkään ymmärrä veroparatiiseja tai kohtuuttomia palkkoja tai osinkoja jne jne. Ei maailma pyöri sillein, että toinen tekee työt ja toinen korjaa palkat. Sinänsä työväen aate on ihan oikea. Tällaiset manviljelijätkin tulevat tulevaisuudessa lopettamaan, jotka eivät itse ruokaa tuota vaan pelkästään johtavat tuotantoa. Mutta kun porvaria syytät, niin koitapa muistaa kateudessasi, että joku pienviljelijä täälä myöskin on jäljellä, joka ehkä tulevaisuudessa nälänhädässäkin sinunkin leipäsi vilejelee. Että kun kaikessa kateudessasi huudat omaa asiaasi, niin ÄLÄ UNOHDA, jotta joku TEKEE TÖITÄ pellolla sinunkin ruokasi eteen (ja ilman inhimmillisiä työaikoja). Summaten voisin sanoa, että työläisen kateus on väärässä paikassa kepua kadehdittaessa, porvari kateus se on ihan oikein. Kepu kun ei mikään porvari ole vaan ne isot viljelijät ovat ihan kokoomusväkeä. Tässä kepun huutamisessa sitä on metsään menty... Mutta niinhän se tietysti, kun suurin osa sosialisteista on HYVIN HYVIN LÄHELLÄ KOKOOMUSTA..... Huomaatteko?

maanantaina 30.07.2012

Järjestelmä on luotu ahneille.

maanantaina 30.07.2012

Maailma on ollut ns. talousviisaiden näkemyksen mukaan tuhon partaalla jo sata vuotta. Milloin öljy ei riitä kuin 30 vuodeksi, milloin luonnon rajat ovat tulleet vastaan jne. Ihmisen kekseliäs toiminta ja tuottavuuden nousu ovat kuitenkin vieneet ihmiskuntaa eteenpäin hyvinvoinnin kasvettua ennennäkemättömästi - erityisesti markkinatalousmaissa, joiden mallia muu maailma ihan syystäkin koettaa kopioida. Maailmantuhon apostolit ja länsimaista elämänmenoa vastustavat terroristit ovatkin nyt liittoutuneet ns. maailman pelastamiseksi - tästä ei hyvää seuraa.
Luin että liuskekivien väleistä tehdyt öljylöydöt merkitsevät sitä, että esim. öljyä riittää sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Kun teknologian myötä vaikkapa aurinkoenergian hyötysuhde tullaan ratkaisemaan, energiaa riittää - niin myös muita luonnonvaroja. Maapalloa uhkaa tosiasiassa yksi suuri muutos ja se on liian kova väestönkasvu - erityisesti köyhissä ja muslimimaissa. siihen on saatava muutos - markkinatalousihminen keksii kyllä muut ratkaisut lajinsa säilymiseksi.

Kesää!
t. rekke.

maanantaina 30.07.2012

Vaikuttaa kiinnostavalta dokumentilta! Pätevänoloista luettavaa samansuuntaisista teemoista löytyy muuten täältä:
http://parecon.fi/julkaisut/perusteet-markkinoita-vastaan

IPadin omistajille löytyy tuolta myös ilmainen kirja.

maanantaina 30.07.2012

Kun taloutta käsittelevän ohjelman "asiantuntijana" on ns. kielitieteilijä Noam Chomsky, on parasta poistaa varmistin. Hänen ainut ja kovaääninen missionsa on osoittaa USA syylliseksi kaikkeen pahaan maailmassa. Siinä sivussa hän mm. kieltää Srebrenican joukkomurhan koskaan tapahtuneen. Ainakaan talustieteilijä hän ei ole.

HS kirjoitti joitain vuosia sitten, että Chomsky on hyödylinen keskustelun käynnistäjänä, ei vain pidä hurahtaa hänen näkemyksiinsä.

keskiviikkona 01.08.2012

Chomsky ei ole koskaan kieltänyt Srebrenican joukkomurhaa, Guardianin toimittaja keksi väitteen omasta päästään. Kyseisen jutun tarkoituksena vaikuttaa olleen sensaatiohakuinen Chomskyn mustamaalaaminen. Guardian julkaisi anteeksipyynnön ja korjauksen myöhemmin, ks. http://www.chomsky.info/letters/20051113.htm . Omasta mielestäni Chomsky on yksi tämän ajan suurimmista ajattelijoista, hänellä on ilmiömäinen kyky katsoa asioita kylmän analyyttisesti ilman ideologian aiheuttamia vääristymiä.

maanantaina 30.07.2012

Oiva A. jo luetteli muutaman systeemisen epäkohdan, joihin jatkuva kriisi perustuu. Näihin on puututtava, jos korjausta halutaan. Muutama (monikin) viime aikoina ilmetynyt kirja analysoi näitä asioita perusteellisemmin. Mainitsen vain kolme suomeksi olevaa: Roubini & Mihm: Kriisitaloustiede; Patomäki: Eurokriisin anatomia; Shaxson: Aarresaaret. Ongelma on kaiketi siinä, että vallitsevan markkinaortodoksian vallassa olevat ihmiset eivät näe muuta talousjärjestemän vaihtoehtoa kuin jo kertaalleen hylätty neuvostomallinen komentotalous. Mikään mainitsemistani kirjoista ei esitä paluuta siihen. Eikä kukaan järkevä maailmantalouden tarkkailija. Markkinafundamentalistien tulisi olla rehellisiä itselleen ja tunnustaa, että markkinateoria ei toimi.

maanantaina 30.07.2012

Tieteen nimissä mielipiteitään esittävät henkilöt eivät pääse edes yhteisen analyysin tasolle siitä, mikä ei toimi, saati sitten esittämään parannuskeinoja, mikäli ongelma olisi tullut määritellyksi.

Ongelman määrittely yhteisesti hyväksytyllä tavalla puuttuu, sanotaan vain, että markkinatalous ei toimi. Maailmassa kyllä tuotetaan, myydään ja ostetaan, ja sitä on maailman sivu tehty jonkin edun saamiseksi itselle. Vaikka päällä lepäävä markkinatalouden kaapu ei toimi, alakerta toimii, ihmiset riistävät toisiaan, touhuavat keskenään mitä ihmeellisimpiä monkey-busineksiään, viime kädessä ilman mitään moraalia. Näin siis määrittelen yhden vihollisen, pankki- ja sijoituspelurien maailman.

Pankkileiristä taannoin ilmoitettiin, että jos EU tiukentaa valvontaa ja sääntöjä, pankkileiri kehittää uuden nimisiä instrumentteja, joita eivät sopimukset koske. Tässä informaatiosodassa "Lontoo" toimii ilman juuri mitään säätelyä, koska kuulemma näin pitää olla, uhaten, että muuten maailman markkinatalous kaatuu. Englannin kurjalisto ei tätä väittämää allekirjoita, mutta heiltä ei asiaa kysytä.

maanantaina 30.07.2012

Rekke, tosiasiassa nopeimman väestönkasvun maat kuluttavat murto-osan per henkilö luonnonvaroja verrattuna hyvinvointimaihin. Toki globaalin epätasa-arvon aiheuttama köyhyys ja sitä seuraava väestönräjähdys on ongelma, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen ongelmaan mikä seuraa kun he alkavat kuluttaa yhtä paljon kuin Rekke ja potsi. Katsopas, sitä on vaikea kieltää heiltä kun itse mälläämme minkä ehdimme.

Todellakin katsottava ohjelma!

t.potsi

maanantaina 30.07.2012

Kysehän on vain järjen käytöstä ja kohtuullisuuden tajusta. Rikkailla kuluttavilla mailla ei ole todellista halua korjata tilannetta "kehittymättömissä" maissa. Toisaalta noissa maissa ihmiset olisivat tyytyväisiä jos saisivat riittävästi ruokaa, puhdasta vettä ja terveyden hoidon. Mitä muuta sitä tarvitaan? Joku 3G, internet, F1, MM-jääkiekko, Audi, ovat täyttä turhaa hupatusta heille. Tarvitaanko me itsekään niitä täällä? Eppäelen.

Ilman fossiilisia polttoaineita ja - uskontoja maailma olisi aika paljon parempi paikka.

maanantaina 30.07.2012

Liian vastikkeettoman rahan jakaminen luo ongelmat...niin köyhille kuin rikkaille...ja sen tekee allanhimoiset poliitikot... ne lupaa kuun taivaalta kun vaan pääsevät vallan kahvaan....ja siitä kansa tykkää...

maanantaina 30.07.2012

Mitäs minä sanoin!!! Pää tulee ahneen käteen, kun duunari tajuaa, että työstä ei jää paskan vertaa käteen!

maanantaina 30.07.2012

Kiitos ohjelmasta.

Seuraavaksi dokumentti euroopan pankkituen taustoista. Ketkä hyväksyivät kreikan antamat talousluvut? Minne lainoja on otettu, millä perusteella niitä on myönnetty? Pankkien antamat bonukset jne.

Poliittinen eliitti on todellakin kaukana kansasta ja demokratiasta. Kataisen kanta asiaan oli typerä ylimielinen hymy ja toeamus "Kreikka on hyvä bisnes". Pankkeja ei rangaista, toimia ei tutkita. Ei tarvitse psykologian tutkintoa tietääkseen miten se vaikuttaa rikollisten tulevaan käyttäynymiseen.

Hienoa että edes valtion televisio on osittain vielä kansan asialla. Vaikka voisihan sekin näitä lähettää enemmänkin.

maanantaina 30.07.2012

Hieno dokumentti! Kiitos. Kuin valonsäde joka osui pimeyden ytimeen.

maanantaina 30.07.2012

Upea dokumentti, kerrankin tarjottiin TVssä ajankohtaista ajattelemisen aihetta. Toivottavasti poliitikot jatkavat keskustelua.

tiistaina 31.07.2012

Nykyinen järjestelmä on syvältä, toivottavasti se romahtaa pian, että normiihmiset alkavat kyselemään mistä on kyse. Kriisissä on myös mahdollisuus.

tiistaina 31.07.2012

Hienoa että YLE esittää tämän kaltaisen laatudokkarin kriittisestä aiheesta!

Niille joille Zeitgeist -elokuva "Moving Forward" ei vielä ole tuttu, kannattaa siihen tutustua osoitteessa: http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

Saat elokuvaan suomenkielisen tekstityksen napsauttamalla ruudun alaosan tekstityspainiketta (“CC”).

keskiviikkona 01.08.2012

Kiitos linkistä huippudokkari oli!! suosittelen kaikille

keskiviikkona 01.08.2012

Kiitos linkistä ! - suosittelen kaikille ... kannattaa katsoa !!!

torstaina 02.08.2012

Olipa vaikuttava dokkari tämä Zeitgeist - kiitos linkistä! Kannattaa katsoa!

keskiviikkona 01.08.2012

Kiitos Ylelle !!!! - dokumentista "Talouden madonluvut"

Kiitos Tarkastelijalle linkistä --> Zeitgeist -elokuva "Moving Forward"

- suosittelen kaikille ... kannattaa katsoa !!!

- Paula i

perjantaina 03.08.2012

Kiitos Ylelle valaisevasta dokumentista! Tämä ohjelma tulee myös lauantaina 4.8.klo 12.00.

Toivottavasti tulee myös ohjelma, joka selittää katsojille Federal Reserve System, jota EU rupesi käyttämään viime vuoden (2011) kesästä lähtien. kun oli tullut "hyvät neuvot" Yhdysvalloista, missä tätä systeemiä on käytetty vuodesta 1913 saakka. Silloin New Yorkin suurimpien pankkien 7 johtajaa sai kongressin hyväksymään, että kun valtio on ilman rahaa (eli kun rahat on loppunut pankeista), päätetään kongressissa kulloinkin tarvittava summa, ja tätä tyhjää shekkiä vastaan Keskuspankki painaa rahaa, mitä jaetaan suurempien pankkien kesken. Netistä löytyy koko kirja tämän systeemin synnystä ja kuinka se mahdollisti molemmat maailmansodat.

Presidentti Niinistö oli ensimmäinen politiikko, joka rupesi puhumaan setelien painamisesta, kun muut olivat siihen asti käyttäneet "palomuurien vahvistamista", jotta ruohojuuritaso ei saisi selville miten sitä huijataan. Orjuuden aika ei ole lainkaan ohi Yhdysvalloissa ja nyt sitä systeemiä on "laillistettu" myös Euroopassa.

sunnuntaina 05.08.2012

Dokkarissa tarjotaan tasan kaksi KONKREETTISTA ehdotusta: 1) Palataan kultakantaan, ja 2) luovutaan tulo- ja pääomaverosta, siirrytään kulutuksen verottamiseen eli tasaveroon, sama ALVi kaikille ja that's it. Näinhän toki vältämme ekologisen katastrofin ja vallan ylenmääräisen kumuloitumisen eliitin käsiin. Kummatkin näistä skenarioista ovat äärineoliberaalien, eli oikeistolibertaarien agendoja! Tämä on siis orwellilainen vedätys, jossa oikeistolibertariaani Milton Friedman ensin esitellään pahiksena ja heti perään propagoidaan Friedmanin aikoinaan ajamaa politiikkaa! Filmi näyttää kalliilta, tyylillisesti se on kömpelö Errol Morris-plagiaatti. Lyön vetoa, että rahoitusta on tullut mm. oikeistolibertariaanisilta tahoilta, esim Cato-instituutilta. Ja läpi menee kuin väärä raha. Ihmisten älyllisellä laiskuudella ja hyväuskoisuudella ei ole mitään rajaa eikä määrää.

maanantaina 06.08.2012

YLEn Kommunismi-propagandaa.

Suomen osalta ratkaisu on helppo: irti EU:sta heti. Suomi on pieni maa ja kaikki tuntee toisensa, asiat helppo järjestää omassa maassa. Eli pärjätään jos ollaan itsenäinen valtio, eikä siis kuuluta EU-liittovaltio-järjestelmään , kuten nyt.

torstaina 09.08.2012

Asiaa. Näinhän se homma suurinpiirtein etenee. Kaikki tarjotut ratkaisumallit eivät toki ole ihan toimivia, mutta tästä alkoi globaali radikaali sosiaalisuus. Ihmiset heräsivät nyt "horroksestaan".

tiistaina 16.10.2012

Nykyistä taloussysteemiä opetetaan yliopistoissa kuin kyseessä olisi jokin lopullinen totuus ja järkähtämätön luonnonlaki kuten Newtonin liikelait. Tieteelliseltä teorialta voidaan kuitenkin edellyttää ainakin paria asiaa: ensinnäkin teoriassa on oltava järkeä ja toiseksi se on voitava kokeellisesti todistaa. Riistokapitalismi on epäonnistunut joka kerta luomaan vakautta yhteiskuntaan ja mitä järkeen tulee, niin nykysysteemin logiikka ei oikein itselleni aukea.

Ainoa talouden polttoaine on luonnonvarat eli energia, raaka-aineet ja ruoka. Loppupeleissä kaikki palautuu näihin asioihin. Jos katsotaan historiaa niin suuret kultturilliset harppaukset ajoittuvat aina aikaan jolloin on opittu käyttämään näitä resursseja paremmin hyödyksi. Käänteisesti kulttuurien rappio seuraa näiden luonnonvarojen ehtymisestä. Me olemme globaalissa mittakaavassa todella lähellä sitä pistettä kun kaikki menee totaalisesti päin persettä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä