Dokumenttiprojekti: Uskonnottomat

Julkaistu tiistaina 15.04.2014 14 22

Evoluutiobiologi Richard Dawkins (oik.) and fyysikko Lawrence Krauss puhuvat tieteen puolesta.

TV1 maanantaina 21.4.2014 klo 20.50 - 22.05, uusinta lauantaina 26.4. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Tunnetut evoluutiobiologi Richard Dawkins ja fyysikko Lawrence Krauss matkustavat maailman ympäri tapaamaan uskovia ja ei-uskovia ihmisiä.

Dokumentissa (The Unbelievers) he keskustelevat tieteen ja uskontojen suhteesta.

Minkälainen on tänä päivänä tieteen suhde uskontoihin? Miksi tiede on nykyihmiselle tärkeää? Miksi vanhoista uskonnollisista ja poliittisista lähestymistavoista pitäisi luopua?

Ohjelmassa haastatellaan useita julkisuuden henkilöitä, jotka tukevat tämän kiistanalaisen parin työtä ja jakavat heidän näkemyksensä. Näkemyksensä kertovat muun muassa näyttelijät Ricky Gervais ja Cameron Diaz.

Tuotanto: Content Film International. Britannia, 2013. HD

 

Lue lisää:

The Unbelievers

 

Suosittele22 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 21.04.2014

Lauantai on 26.4 ei sunnuntai. Korjatkaa artikkelissa.

Mutta siis hyvä dokumentti. Menetin alun josta syystä halusin nähdä koska uusitaan. Siksi tulin sivuille.

maanantaina 21.04.2014

kiitos, yle ,taas mielenkiintoisesta asiallisesta dokumentista,

tiistaina 22.04.2014

Käsittämättömän kapeakatseisia tiedesetiä pompahtaa ruudulle hokien kuinka tärkeää on totuuden etsintä. Uskonnot taas heidän mielestään ovat jotenkin tätä vastaan, tiede puolesta. Tiedekkö yrittää löytää totuutta? Ehkä näin oli ennen, mutta nykyään pääasiassa tieteilyn polut määrittää raha. Tiede on jumittunut oletuksiinsa ja väittää näitä faktoiksi. Filosofian merkitys on kadonnut lähes olemattomiin, jota seuraa päätön juoksu oletusten suossa. Naurettavaa tämä on. Ihmiskunta, joka uskoo vielä itseensä on todellisuudessa alentunut mitä merkittävimpiin virheisiin. Edelleenkin perus oletuksena tieteellä on, että todellisuus koostuu materiasta. Materia ei kuitenkaan koskaan pysty luomaan rationaalisia totuuksia eikä kokemusta, saati sitten kokijaa, tai tätä ei ole ainakaan pystytty todistamaan. Olisi jo vähintään oikea aika tieteen alkaa katsoa asioita uudelta kantilta, uusilla tulokulmilla.
Tiede aliarvioi todellisuutta ja oikaisee sen tutkimuksessa. Kuka nykyään enää edes tutkii todellisuutta, tätä kaikkea: olevaista, ei olevaista, materiaa, logiikkaa, kokemusta... Monille luettelemani todellisuuden osat eivät edes kuulu todellisuuteen. Aivan kuin ne voisi heittää todellisuudesta ulos. Todellisuus on tämä kaikki missä Sinä hyvä ihminen olet. Valitettavasti hyvin harvaa oikeastaan se totuus kiinnostaa. Puolitiehen on niin helppo jäädä elämään onnellista elämää ja tienaamaan rahaa, tätä meidän "arvon mittaamme", kehityksensä pysäyttäneen ihmiskunnan kustannuksella.
Ei mitään on ääretön. Ääretön on yksi. Voisiko näistä johtaa jotain deduktiolla?

tiistaina 22.04.2014

Todella hyvä dokumentti.

Taitavasti siinä mestataan jumala ja pelataan sen päällä jalkapalloa.
Nautin aina sellaisesta.

Pekka Huppunen Sastamala

tiistaina 22.04.2014

Jotta homma ei jäisi yksipuoliseksi, olisi kiva nähdä myös supranaturalistiälykköjen vastaavaa debattia, ja huipuksi ateisti- ja teistifilosofien väittelytilaisuuksia. Näitä ohjelmia on vaikka kuinka paljon, mutta nähtävästi YLE suosii ateistis-evoluutiomaista linjaa.

tiistaina 22.04.2014

Upea dokumentti, jonka haluaa nähdä yhä uudestaan - kiitos, YLE, että tämä esitettiin Suomessa.
Uskonnottomuutta käsitteleviä ohjelmia on aivan, aivan liian vähän (en itse asiassa muista Suomessa aiemmin nähneeni ainuttakaan).
Ko. dokumenttien tarpeellisuuden todistavat myös muutamat kommentit täällä... Joka voi haukkua Dawkinsia & Kraussia "kapeakatseisiksi", ei ole kyllä ymmärtänyt yhtään mitään (ja paljastaa vain oman kapeakatseisuutensa).

perjantaina 25.04.2014

Uskovatko ateistit demoneihin?

tiistaina 22.04.2014

Rohkeaa YLE:ltä näyttää ateismi-dokkari pääsiäispäivänä :) Itse dokkari ei kyllä vakuuttanut. Docventuresia odotellessa !

keskiviikkona 23.04.2014

Big bang on fuulaa. Kaaoksesta ei synny järjestystä.

keskiviikkona 23.04.2014

YLE on evoluutio-ateistien hautomo, jossa valhe muutetaan totuudeksi - väkisin, keinoja kaihtamattta ja totuutta vääristelemällä.

keskiviikkona 23.04.2014

Loistava ohjelma!
Muutama vuosi sitten tulin "kaapista" ja vihdoin rohkenin sanoa ääneen olevani ateisti. Sen jälkeen olen äimistellyt kanssaihmisten reaktioita: he ovat poikkeuksetta jotenkin vaivautuneita eikä kukaan (siis ei kukaan) ole kertaakaan sanonut että sepä mielenkiintoista, enpä ole ennen tavannutkaan yhtään ateistia - tai jotain sen tapaista... Olenko jotenkin tautinen? Toisaalta: äskeisessä ohjelmassahan todettiin, että Kanadassa tehdyssä arvotutkimuksessa raiskaajat ja ateistit olivat samalla viivalla.
Mutta sain rohkaisua: Richard Dawkins ja Lawrence Krauss ovat kanssani samaa mieltä! En ole huonossa seurassa!

perjantaina 25.04.2014

Ohjelmaa voi olla ehkä hieman vaikeaa ymmärtää suomalaisesta vinkkelistä, Yhdysvalloissa muiden maiden ohessa uskonnon asema on kuitenkin vielä siinä määrin vahva. En ole kuitenkaan varma voiko sanoa että uskonnottomuus olisi Yhdysvalloissa poliittinen itsemurha.
Loppujen lopuksi en näe ristiriitaa tieteen ja hengellisyyden välillä. Ihmisillä on kuitenkin kaipuu nähdä kaikelle syvempi tarkoitus, eikä se aina välttämättä riitä että öiselle taivaalle katsomalla voit kokea yhteyden johonkin suurempaan.
Toivoisin keskusteluun hieman pehmeämpää säveltä. Esimerkiksi Neil deGrasse Tysonin kannat. Lainaa mm. Galileo Galilein lausahdusta, että "Raamattu ei kerro meille miten taivaat kulkevat, vaan miten päästään taivaaseen."
Fundamentalistit ja literalistit ovatkin sitten ongelma erikseen, ja toivon että koittaa päivä, jolloin heidät voi sivuuttaa hymähdyksellä.

tiistaina 20.05.2014

Lisää vatsaavanlaista ohjelmaa televisioon! Uskonnot ovat aiheuttaneet niin paljon kärsimystä tähän maailmaan. Voi kun me ihmiset opittaisiin ajattelemaan omilla aivoillamme. Pois uskonnon opetus kouluista!

keskiviikkona 21.05.2014

Mahtava dokumentti. Asiaa. Komppaan anonyymiä, lisää vastaavanlaista ohjelmaa televisioon! Ihmisten täytyy herätä ja ajatella omilla aivoillaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä