Jäämarssi

Julkaistu perjantaina 08.02.2013 6 64

Kuvassa sotavankien järj.leiri no. 2. Naarajärvi, kesä 1941.

TV1 tiistaina 12.2. klo 23.00 - 00.25

Yle Areenassa 7 päivää

Dokumentti Jäämarssi (16) kertoo jatkosodan aikaisista sotavankileireistä Suomessa. Leirejä oli maassamme kymmenittäin, mutta suurin osa suomalaisista ei tiennyt niistä juuri mitään.

Kansallisessa sotahistoriankirjoituksessa aihe on pitkään ollut marginaalinen ja vaiettu.

 

Vankeja kohdeltiin tylysti

Dokumenttielokuvan päähenkilöinä ovat muutamat sodanajan keskeiset vaikuttajat sotilas- ja valtiojohdossa sekä vientiteollisuudessa. Heidän kauttaan hahmottuu kuva valtaeliitin päämääristä ja unelmista. Sotavangit joutuivat omalla tavallaan pelinappuloiksi näiden suunnitelmien toteuttamisessa.

Sotavankileirit olivat entisten suojeluskuntapiirien alaisia ja vartiohenkilökunnaksi palkattiin miehiä, jotka eivät olleet rintamalle kelvollisia.

Armeija ulkoisti vankileirien hoitamisen ja leirien miehistö kokikin työpaikkansa nöyryyttävänä samalla kun armeija eteni rintamilla voitosta voittoon.

Ylimielisyys näkyi venäläisten vankien tylynä kohteluna.

Päällystön antamat käskyt jyrkkenivät, kun vankien määrä kasvoi. Rotuviha hallitsi leireillä sitä enemmän mitä pidemmälle valloitusretki eteni.

 

Leireihin ei satsattu

Koska puoli miljoonaa miestä oli aseissa, tarvitsi Suomi kipeästi työvoimaa. Vankeja kuljetettiin eri puolille maata työpisteisiin. Sotateollisuus käytti heitä surutta omiin tarpeisiinsa. Työ oli raskasta, muonitus ja majoitus yleensä toissijaista.

Sodan piti olla ohi jo kesän aikana, joten vankileireihin ei satsattu. Katastrofi seurasi nopeasti talven tullessa. Päätökset parannuksiin viipyivät, koska tilanne ei ollut kunnolla kenenkään hallinnassa. Vastuut oli jaettu liian monelle taholle ja nopeaan voittoon haluttiin uskoa viimeiseen asti.

 

Sotarikoksia jäi piiloon

Suomella oli jatkosodan aikana noin 70 000 venäläistä sotavankia, joista kahden ensimmäisen vuoden aikana menehtyi lähes kolmannes. Sodan jälkeen suurin osa vankileirien arkistoista poltettiin. Monet vastuulliset henkilöt pakenivat tai yrittivät paeta maasta.

Väärinkäytöksistä jaettiin tuomioita, mutta useimmat sotarikokset eivät tulleet koskaan ilmi.

Jäämarssi avaa näkymän historiamme kiistellyimpiin vuosiin. Uudet tutkimukset ja arkistolöydöt täydentävät kuvaa suomalaisesta sodankäynnistä.

Näiden tapahtumien omaksuminen kansalliseen tietoisuuteen on antanut odottaa itseään jo seitsemänkymmentä vuotta.

Ohjaaja Ville Suhonen. Tuotanto Illume Oy, 2011.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV2:lla lokakuussa 2011.

 

Muualla netissä:

Jäämarssi

Yle Areena: Jäämarssi-dokumentti aiheutti kohun (Aamu-tv:n keskustelu 6.10.2011)

Elävä arkisto: Tuhansia sotavankeja kuoli nälkään ja tauteihin

Elävä arkisto: Tietovisa neuvostovangeille

 

Kuvassa vartiohenkilökuntaa, Sotavankien järj.leiri no. 2 Naarajärvi.

 

Suosittele64 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 12.02.2013

Järkyttävää natsimeinkiä Suomessa. Hyvä että tällainen dokumentti on tehty.

keskiviikkona 13.02.2013

Suomessa ei voinut olla "natsimeininkiä", koska Suomessa ei ollut kansallissosialistista puoluetta. On myös syytä muistaa, että neuvostoliittolaisilla vankileireillä kohtalo oli monelle suomalaiselle vielä karmeampi, eikä niistä kohtaloista ole keskusteltu vieläkään.

torstaina 14.02.2013

Eihän tuo leirivankien kohtelu kovin sivistynyttä ollut, varsinkin näin jälkeenpäin nähtynä ja kuultuna. Mutta pitää muistaa ajankohta ja olosuhteet. Miksi Suomessa oli venäläisiä sotavankina? Stalin aiheutti talvisodallaan sellaisen "ryssänvihan" Suomessa, että siinä unohtuivat Geneven sopimukset ja leirien vartijoiksi valikoitui "asialleen vihkiytyneitä" sotilaita. Vasta sitten kun vankeja alettiin sijoittaa (1942) maataloihin töihin, kohtelu yleensä muuttui paljon inhimillisemmäksi, ymmärrettiin ettei nälkäisestä ja kidutetusta vangista ole raskaan maatyön tekijäksi. Maaseudulla ruokatilanne oli jonkin verran parempi kuin leireillä, vangeilla saattoi jopa olla oma kasvimaa tai he voivat käydä kalassa ja vaihtaa tekemiään käsitöitä (pajukoreja, rasioita yms) ruokaan tai myydä ne, riippui paljon isännästä. Venäläiset sotavangit ovat antaneet hyvät arvostelut esimerkiksi paroni Aminoffista, jonka alaisuudessa toimi Haverin kaivos Viljakkalassa, kenraali Waldenista tai Kalkki-Petteri Forsströmistä ei voitane sanoa samaa...
PS Appiukkoni joutui sotavangiksi Vitelessä, Laatokan itärannalla kesäkuun lopulla 1944, kun hänet saman vuoden Tapaninpäivänä palautettiin vankien vaihdossa Hangon karanteenileiriin, painoi 185 senttinen, 31 vuotias taistelija 45 kiloa, kuulemma juuri ja juuri pystyssä pysyi..

perjantaina 15.02.2013

On turhaa uskotella talvisodan laukaisseen "ryssävihan". Sen loivat Jääkärit kouluttautuessaan Saksassa. Se ilmenee tavoitteineen ensiesityksen Libaussa 1917 saaneessa Sibeliuksen säveltämän Jääkärimarssin sanoissa, jota marssia esitetään yhä edelleen. Kansalaissodan aikana v.1918 Mannerheimin päiväkäskyn saattelemana, sekä Suomen valtiojohdon hyväksymänä aloitettiin 4 vuotta kestäneet Jääkärivetoiset heimosodat hyökäten syvälle Neuvosto Venäjän alueelle, ulottuen aina Petsamosta Vienan Karjalan, Itä-Karjalan Ja Aunuksen, sekä Viron kautta Suur-Suomen luomiseksi. Näillä toimilla pohjustettiin Neuvosto Venäjän ja senjälkeisen Neuvostoliiton epäluottamus maatamme kohtaan. Suomessa Suojeluskuntalaiset 1920 luvulla suorittivat ampumaharjoituksia ns. "ryssätauluun". Suojeluskuntajärjestöt ja Lotta-Sväd satoinetuhansine jäsenineen sekä julkaisuineen loivat"ryssävihaa" ja Suur-Suomi henkeä 1922 perustetun AKS:n tukemana aina jatkosodan päättymiseen saakka.

Pena

maanantaina 18.02.2013

Isänmaallinen Kansanpuolue (IKP) 1932-1933, Suomen Kansan Järjestö (SKJ) 1933-1936, Suomen Kansallissosialistinen Liitto (SKSL) 1932-1937, Suomen Työrintama 1936-1939, Suomalaissosialistinen Työväen Puolue (SSTP) 1934-1944, Suomen Kansallissosialistinen Työjärjestö (SKT) 1940-1944, Kansallissosialistinen Järjestö (KSJ) 1940-1944, Suomen Kansallissosialistit (SKS) 1941-1944, Aseveljien Työjärjestö (A.T:j) 1942.

Useiden natsipuolueiden lisäksi Suomessa toimi kymmeniä kansallissosialistisia yhdistyksiä sekä järjestöjä.

maanantaina 24.06.2013

Muutin 1993 vuonna Viroon, Rapla maakuntaan, Kohila nimiseen kuntaan.
Tutustuin siellä erääseen vanhempaan mieheen, joka oli minulla töissä, hän kertoili omia lapsuuden juttujaan.
Erästä juttua hän kertoi useasti, kun Suomesta palautettiin laivalla venäläisiä sotavankeja, Tallinnaan?, Paldiskiin?, heidät lastattiin junanvaunuihin ja vietiin Kiisa-Kohila linjalle, jossa vangit komennettiin ulos vaunuista ja montun reunalle, jossa heidät ammuttiin.
Näitä näytelmiä he pikkupoikana kuulemma seurasivat puskista.
Vietiinkö venäläisiä sotavankeja laivalla Suomesta Viroon?
Tapahtuiko niiden sotavankien teloitus 20-30km päässä Tallinnasta?
Valitettavasti tuo jutun kertoja on jo kuollut, enkä ollut asiasta niin kiinnostunut että olisin häntä pyytänyt näyttämään tarkemman paikan tapahtumille.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä