Muisti: Kun AIDS tuli Suomeen

Julkaistu keskiviikkona 21.11.2012 3 102

Virallinen Suomi sulki taudilta silmänsä. Ongelman ajateltiin koskettavan vain pientä vähemmistöä, homo-miehiä.

TV1 sunnuntaina 25.11. klo 18.45 - 19.15

Yle Areenassa 30 päivää

Ensimmäisen AIDSiin sairastuneen diagnoosi kesäkuussa 1983 säikäytti suomalaiset.

Muualla nuoria miehiä tappaneesta taudista oli uutisoitu Suomessa harvakseltaan. Yksi henkilö Suomessa kuitenkin tiesi taudista.

"Se oli Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa. Tiesin, että se tulee myös Suomeen, mutta en voinut uskoa, että kun me ollaan tutkittu vasta kaksi viikkoa, meiltä löytyy jo AIDS-vaiheessa oleva sairastunut", lääkäri Sirkka-Liisa Valle kertaa 1980-luvun alun tapahtumia.

 

Pelkkiä kysymyksiä?

Valle oli lomallaan Amerikassa osallistunut infektiolääkäreiden kongressiin, jossa tauti oli esitelty. Suomessa oli toinenkin ryhmä, joka osasi odottaa tautia.

Nuoret homomiehet lukivat kansainvälisiä gay-lehtiä. Myös he tiesivät, että oli vain ajan kysymys, kun tauti olisi Suomessa.

Tuolloin kukaan ei tiennyt, mikä taudin aiheuttaa, miten se leviää tai miten tautia voisi hoitaa. Tiedettiin vain, että tauti levisi erityisesti homoyhteisöissä, että se romahdutti vastustuskyvyn ja kaikki sairastuneet kuolivat.

 

Ensimmäisenä Euroopasta

Palattuaan Amerikasta Sirkka-Liisa Valle käynnisti tutkimuksen, johon hän pyysi mukaan homomiehiä.

Tilat järjestyivät Auroran sairaalasta, jossa professori Annamari Ranki työskenteli tuolloin laboratoriolääkärinä. Ranki oli tutkinut väitöskirjassaan lasten immuunipuutostiloja.

Aurorassa syntynyt eri alojen lääkäreiden yhteistyö takasi muun muassa sen, että kun AIDSia aiheuttanut virus seuraavana vuonna Amerikassa tunnistettiin, Vallen tutkimusryhmännäytteet pääsivät ensimmäisinä Euroopasta analysoitaviksi.

 

Rock Hudson – AIDSin kasvot

Alkuun AIDSin leviämisvauhti näytti hirvittävältä. Sairastuneiden määrät kaksinkertaistuivat vuosittain. Se oli osittain harhaa ja liittyi taudin pitkään itämisaikaan, mutta lohduttomat uutisets airastuneista ja heidän kuolemista levittivät hysteriaa ja pelkoa suuren yleisön joukkoon.

AIDS sai kasvot, kun näyttelijä Rock Hudson kertoi julkisuudessa sairastavansa AIDSia. Hänen kuihtunut olemuksensa järkytti.

Suomessakin aloitettiin verenluovuttajien testaukset. Julkisessa keskustelussa vaadittiin sairastuneiden eristämistä ja koko kansan testaamista.

 

Koko väestön ongelma

Pitkään AIDSista tiedottaminen ja valistaminen oli yksittäisten ihmisten, lähinnä Sirkka-Liisa Vallen ja Seta-aktivistien, kuten Jussi Nissisen, varassa.

Kun 1985 kävi selväksi, että tauti leviää myös heteroseksuaalisissa suhteissa, ja taudista oli tulossa koko väestön ongelma, viranomaisetkin heräsivät.

Lääkintöhallituksen valistuskampanjassa nuoria muistutettiin turvallisesta seksistä lähettämällä heille kotiin kondomi.

"Se oli lohdutonta aikaa. Meillä ei ollut mitään hoitoja. Me pystyimme hoitamaan antibiooteilla tulehduksia, mutta itse tautiin ei ollut mitään hoitoa. Sitten tuli potilaiden kuolemia", muistelee Sirkka-Liisa Valle.

 

Lääkkeet helpottivat

Vuonna 1987 ensimmäisten lääkkeiden myötä sairastuneiden tilanne alkoi helpottua. 1990-luvulla kehitetyt yhdistelmälääkkeet suovat HIV-positiivisille jo lähes normaalin elämän.

"Silti AIDS on edelleen Suomessa tauti, jota hävetään", toteaa HIV-positiivinen Kari Tuhkanen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Maija Kaipainen, Yle 2012.

 

Muualla netissä:

Muisti

Elävä arkisto: Jokke ja Timppa antoivat aidsille kasvot Suomessa 1993 

 

Suosittele102 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 25.11.2012

Muistan hyvin kuinka Sirkka-Liisa Valle vaati 1980-luvulla Suomessakin AIDS-sairastuneiden eristämistä oikein lain voimalla. Onneksi poliitikot eivät tarttuneet Vallen syöttiin ja häpeällinen laki jäi laatimatta.

sunnuntaina 25.11.2012

Hienoa, että HIV/AIDS nostetaan pitkästä aikaa näkyville mediassa! Toivottavasti Suomessa ei kuitenkaan kuvitella, että kyseessä on "ainoastaan" homoseksuaalien miesten tragedia. Sairastuneita on tänä päivänä Suomessa ja maailmalla enemmän kuin koskaan. Tartunta on hengenvaarallinen erityisesti köyhille naisille globaalisti.
Lisäksi HIV/AIDSiin liittyviä stigmatisoivia uskomuksia pitää alkaa todenteolla purkaa, littyivät ne sitten tartuntatapoihin tai siihen, kuka tartunnan voi saada.

keskiviikkona 28.11.2012

Olen suomalainen yösairaanhoitaja (jo eläkkeellä) ja työskentelin Tukholmassa Roslagstullin sairaalan AIDS-osatolla vuosina 88-90 jonne silloin tuli Suomesta HIV-potilaita saamaan hoitoa infektioihinsa sekä joilla oli jo AIDS- aste kuolemaan tänne, kun he eivät voineet tuoda julki sairauttaan Suomessa! Heillä oli myös taakkanaan kaikki mikä liittyy heidän erilaiseen sexualisuuteen eli homouteen.

Keskustelin pitkät yöt heidän kanssan!

HIV-AIDS oli täälläkin 80-luvun alussa häpeiltävää ja pelättävää,mutta kun pääsimme täällä jo aikaisin perille tartuntatavoista ym siihen alettiin suhtautua ymmärtäväisesti,vaikka epäluuloa ja kauhua oli vielä täälläkin pitkään,riippuen ihmisten valistuneisuudesta.

Tämä AIDS-osasto oli heidän turvapaikkansa ja osasto oli hienoin mitä Ruotsin sairaaloista löytyi siihen aikaan.
Olen ylpeä saadessani osallistua heidän kohtamiseen sekä osallistumisesta heidän hoitoon ja kuolemaan.

Olen myös nyt tyytyväinen että siellä Suomessa on alettu ottaa mediassa esille nämä polttavat asiat ja tuoda julki sellainenkin kuuluisuus kuin Jorma Hynninen-dokumentti homopoikansa sairaudesta ja kuolemasta!
Ystävällisin terveisin,
Leena

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä