Tiikeriä etsimässä -dokumentin Heljä: Asenteita vielä ravisteltava

Julkaistu tiistaina 19.11.2013 5 15

Heljä haluaa päästä elämässä eteenpäin ja löytää itselleen työpaikan.

Dokumentissa Tiikeriä etsimässä esiintynyt Heljä on pari viikkoa sulatellut ohjelman aiheuttamaa kiinnostusta ja keskustelua. CP-vammaisen Heljän elämää kuvannut dokumentti esitettiin TV1:llä maanantaina 4.11.2013.

 

Heljä, minkälaista palautetta olet dokumentista saanut?

”Suurin osa juttelemaan tulleista ihmisistä ovat olleet joko itse vammaisia tai jollain tavalla vammaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Kiitosta olen saanut siitä, että tuon heidän näkökulmaansa esille.”

”Kaveripyyntöjä ja haastattelukyselyitä on tullut."

"Kaikesta mitä lehdistä olen lukenut, en ole tykännyt. Olisivat voineet tutkia taustoja kunnolla. CP-vammaan liittyy muutakin kuin pelkkä liikuntavamma. CP-vamma aiheuttaa hahmotus- ja aistihäiriöitä, mikä taas aiheuttaa virheasentoja, joista taas aiheutuu TULES-ongelmia kuten skolioosi ja lonkkaluksaatio.”

”Sen lisäksi olivat yksinkertaisesti unohtaneet dokumenttimme olennaiset pointit ja keskittyneet pelkkään prostituutioon.”

 

Miten dokumentin kuvaus sujui, minkälaista oli olla tarkkailun alla melkein vuoden?

”Olen niin tottunut jakamaan kaiken ympärillä olevien ihmisten kanssa eikä minulla ollut mitään salattavaa tai hävettävää, niin en kiinnittänyt kameran läsnäoloon edes huomiota. Pikemminkin koin kameran turvallisena elementtinä elämässäni, jotain josta en halunnut luopua.”

”Olisin toki toivonut, että olisi ollut enemmän ihmisiä, jotka olisivat voineet esiintyä omilla kasvoillaan. Minusta tuntuu, että ne ihmiset jotka esiintyivät kasvottomina jotenkin häpeävät minua.”

 

Kerroit avoimesti intiimeistä, hyvinkin herkistä asioista. Kannattiko olla mukana?

”Aina jos pystyy herättämään keskustelua ja tuomaan esille yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, se on kannattavaa. Ei se minua ihmisenä ole muuttanut, raha-asiat ovat edelleen yhtä huonosti ja TULES-oireet sen kun lisääntyvät koko ajan.”

”Avustajat ovat tasapainoisempia nykyään – suurin osa ainakin. BB-talossa eli kotonani ei siis tapahdu koko ajan niin dramaattisia asioita kuin kuvausten aikana.”

 

Olisitko halunnut muuttaa jotain tarinassa, jäikö jotain tärkeää kertomatta?

”Itse olisin tehnyt siitä iloisemman, mutta silloin se tuskin olisi kerännyt niin paljon huomiota ja ei olisi herättänyt niin paljon keskustelua. Oli paljon asioita, jotka jäivät käsittelemättä ajanpuutteen vuoksi."

"Puhuessani siitä kaikesta ihmisille, jotka ovat tulleet juttelemaan, on jokunen sanonut, että miksi ette tee tv-sarjaa?”

 

Mitä elämääsi kuuluu juuri nyt? Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

”Suunnitelmissa on työn saaminen. Ihmisillä on ikävä kyllä sellainen asenne vammaisuutta kohtaan, että työn saaminen ylipäätään on hankalaa, vaikka kyse olisikin pelkästä harjoittelusta. Tämä jatkuva pään seinään lyöminen on kyllä masentavaa, ei siitä mihinkään pääse.”

”Terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä toivoisin enemmän kannustusta, vaikka olen oppimishäiriöinen ja vammainen.”

”Seksityön olen jättänyt ja toivottavasti se jääkin pieneksi harha-askeleeksi elämässäni. En näe sitä kuitenkaan niin likaisena tahrana elämänpolullani kuten jotkut siitä yrittävät tehdä.”

 

Teksti ja kuvat: Peter Wallenius

 

Muualla verkossa

Katso Tiikeriä etsimässä Yle Areenassa

Taustaa ja keskustelua Tiikeriä etsimässä -dokumentista

 

Suosittele15 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 20.11.2013

Olipa hauska lukea Heljän kuulumisia dokkarin jälkeen. Tsemppiä edelleen! Olet raikas ja rohkea nuori nainen.

torstaina 21.11.2013

Samaa mieltä edellisen anonyymin kanssa. Hyvää jatkoa sinulle Heljä!

torstaina 21.11.2013

Löytyi lopulta nämä kuulumiset näiltä sivuilta, mutta pitkään piti etsiä.
Ihmisen pitäisi päästä tekemään niitä asioita, jotka hänen iässään kiinnostaa ja hänen ikäisiään kiinnostaa, varsinkin nuoren mielialalle se on tärkeää, liittymään oman ikäistensä ryhmään ja kulttuuriin, sen mukaisesti avustuksetkin pitää jakaa tätä mahdollistaen. Elämän kokemusten kerääminen on nuorelle tärkeää ja luonnollista, siihen kuuluukin olla voimakas tarve. Vanhempana se tarve vähenee, sekin on luonnollista, sieltä päästä voi sitten vähentää..
Heljän äidin syntymävuonna syntyneet jäävät juuri nyt eläkkeelle, heitä lienee tuhansia. Suuret ikäluokat! Heissä on varmaan satoja kyvykkäitä ihmisiä. Tuskin kaikki heistä haluaa jäädä kotisohvalle. Näistä voisi joku kyvykäs ryhtyä eläkkeellä Heljän sijaisäidiksi. Nuoret aikuiset turvautuvat usein vanhempiinsa. Vanhemman pelkkä olemassaolo lisää turvallisuuden tunnetta. Tällaisen Heljä ansaitsisi.
Miksi mummot ja tarvitsevat ei kohtaa. Eläkeiässä masentuu tekemisen puutteessa. Tekemistä olisi.
Oikeanlaisessa seksiin suhtautumisessa on ihmiskunnalla töitä, vasta vähän päästy alkuun. En ymmärrä Heljän syyllistämistä ja syyllistämisen tapaa. Syyllistäminen vaikutti asiattomalta ja julmalta. Varsinkin Heljän tilanteessa, kun hän haluaa tavata ihmisiä. Kun on tottunut olemaan muita lähellä ja luottamaan muihin alusta alkaen kaikissa toimissa, on suhde seksiinkin luonnollinen. Itseään tietysti pitää suojella taudeilta, huonolta kohtelulta. Nykyihmiset ovat vielä uskonnonopetusten ja satujen manipuloimia. Syyllistäjät ovat myös huonostikohtelijoita ja kannattaa miettiä ketä syyllistää. (Seksiä puolison tietämättä hakeva perheenisä on oikea syyllinen, jos syyllisiä tarvitaan tai ehkä se sen vaimo? tai ehkä koko avioliitto-/parisuhdejärjestelmä.)
Miten rahaa lisää Heljälle?

Ps. Auttaako asentohahmotukseen peiliseinä, josta näkee asennon ja voisi sen korjata.

perjantaina 22.11.2013

Moi! Kokovartalopeilistä on kyllä apua, muttei sitä voi mukana kantaa:D Tuosta äiti jutusta niin fysioterapeutti on aika hyvin sitä aukkoa paikannut ja tietysti ohjaaja itsekin;) Joukkorahoitus saattaisi toimia, jos rahat ohjattaisiin, jonkun ulkomailla asuvan kautta, koska suomessa kickstarter, indiegogo yms. on kielletty. Media-alan lisäksi elämäntaitovalmennus kiinnostaa, mutta sekin on rahakysymys

sunnuntaina 24.11.2013

Kiva saada vastaus. Joskus tällaista sattuu netissäkin. Googlasin nuo sanat. Hankalaksi tehty. Köyhänä pikkulasten äitinä en voinut ostaa edes lapsen pyytämää pätkistä ruokakaupassa, moni sen tapahtuman näki joka kauppakäynnillä. Kerran bussissa harmaapäinen mummo laittoi kätensä sylissäolevan lapsen taskuun ja poistui pikaisesti. Taskusta löytyi aika iso seteli. Mieleenpainuvaa oli. Meni ohi verotuksen. Mutta oikeudenmukaista ko. lapselle.
Opintotuki, koulutustuki, vapaaoppilaspaikka, etäopetus? Luulisi, että koulutus jotenkin mahdollistuu.
Miksei pyörätuoleja kehitetä. Iloista mieltä lisää iloiset välineet. Tyyliä vaikka lenkkareista, nekin ovat apuväline tai jotain vielä tyylikkäämpää. Voisi käyttää kevyitä muotoiltavia materiaaleja (muovi, lasikuitu, lentokonemetalli?), muoto ja verhoilu kauniiksi ja mukavaksi lasten turvakaukaloiden tapaan. Selkänojan kallistaminen säädeltäväksi niinkuin lastenvaunuissa, portaattomasti. Toimistotyöhön suunniteltu satulatuoli voisi toimia pyörätuolinkin istuimena. Kelauspyörän muotoilu niin, että siitä saa sormilla paremman otteen, ei tarvitse paljon sormivoimaa, kuten autonrateissakin oleva muotoilu ja miellyttävää kaunista materiaalia. Eihän pyörätuolin tarvitse olla laatikkomainen harmaa tuoli. Innovatiivisellä kehittelyllä ja pyörätuolin osien liikuttavuudella luulisi lonkka- ja selkämuutosten vähenevän. Suomalaiset kuulemma innovatiivisia, innovatiivisestä pyörätuolista tulisi uusi vientituote. Tosin en ole katsellut miltä ne nykyään näyttää, mutta kai tylsältä, kun en ole niitä katsellut ;). Olisikohan tässä töitä Heljälle suunnittelijana ja käytettävyystutkijana. Aalto-yliopisto ja suomalaiset muotoilijat hoi! Sen jälkeen vuoteet ja patjat nykyaikaan. Kaksi erilaista patjaa, joissa keho rasittuu eri kohdista ja näitä vuorotellaan joka toinen päivä. Sopii avuksi myös ristiselkäkipuisille.
Onnea Heljälle.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä