Tosi tarina: Ryssänä Suomessa

Julkaistu perjantaina 23.04.2010 29 183

Rakkaus suomalaiseen mieheen toi itsenäisen ja koulutetun Inna Latišhevan Suomeen.

TV1 tiistaina 27.4. klo 20.00

Rakkaus suomalaiseen mieheen sai leningradilaisen Inna Latiševan jättämään kotimaansa ja muuttamaan Suomeen 1989.

Inna Latiševa oli suorittanut kotimaassaan korkeakoulututkinnon, ja hänellä oli hyvä työpaikka Inturistin oppaana.

Innalla oli 12-vuotias tytär. Inna matkusti Suomeen avoimin mielin. Hän oppi nopeasti suomen kielen ja hankki lisäksi kaupallisen koulutuksen.

Työelämän Inna uskoi tarjoavan parhaan tien juurtua suomalaiseen yhteiskuntaan. Törmäys todellisuuteen oli raju.

Yhteisöllisyyteen kasvanut Inna kohtasi juron ja epäluuloisen kansan. Naapuria ei tervehditty, Neuvostoliitosta tulleen oli turha odottaa kutsua kylään. Venäjän puhumista julkisesti oli paras välttää.

Hyvällä itsetunnolla varustettu sosiaalinen Inna huomasi muuttuvansa varautuneeksi ja alakuloiseksi. Tekipä hän mitä tahansa, suomalaisen yhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi häntä ei hyväksytty.

Myös Innan tytär sai koulussa kokea hiljaisen yhteisöstä eristämisen. Innan Suomessa syntynyttä poikaa ryssiteltiin jo tarhassa.

Tosi tarina: Ryssänä Suomessa tarjoaa meille peilin, jonka heijastama kuva pakottaa ajattelemaan.

Kuvaus: Niina Mattus. Leikkaus: Inga Bergström-Rausku . Käsikirjoitus ja ohjaus: Ilona Laurikainen. Tuotanto: YLE Asiaohjelmat, Erkko Lyytinen.

 

Tosi tarina

 

Suosittele183 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 27.04.2010

Että kansallisena veteraanipäivänä piti tällänen saada telkkariin...hävetkää ylessä....

tiistaina 27.04.2010

Mitä ihmeen rasismiteemaa nyt oikein taas jauhetaan? Menkäähän ulkomaalaiset Ranskaan ja Englantiin, niin sitten tiedätte mitä on muukalaisviha. Eikä se noissakaan maissa ole mielestäni mitään muukalaisvihaa. Media voisi lakata kärjistämästä tätä asiaa. Kohta tässä alkaa ulkomaalaisiin myötämielisetkin suhtautua epäluuloisesti. Päiväkodeissa ja kouluissa ovat kyllä suomalaisetkin lapset kiusaamisen kohteena, eivätkä vain ulkomaalaiset. Miksi ihmeessä kukaan ei kirjoita siitä enemmistöstä, jolla ei ole minkäänlaisia antipatioita ulkomaalaisia kohtaan, päinvastoin. Olemme tyytyväisiä ja toivotamme sellaiset ulkomaalaiset tervetulleeksi, jotka tulevat Suomeen tekemään töitä.Ymmärrän kyllä oikein hyvin suomalaisten asenteet niitä ulkomaalaisia kohtaan, jotka tulevat tänne eivätkä halua oppia kieltä ja jotka pyrkivät elämään vain sosiaaliturvamme varassa.
Joten maahanmuuttajat yrittäkää asettua suomalaisten asemaan ja miettikää kuinka itse suhtautuisitte, jos te olisitte omassa maassanne ja suomalaiset olisivat maahanmuuttajia teidän maassanne. En usko, että maailmasta löytyy yhtään sellaista ihmistä, joka ilomielin elättää siipeiliöitä.
Olen sitä mieltä, että Suomessa maahanmuuttajan asema on erittäin hyvä. Älkää itse sitä pilatko omalla asenteellanne, tekemisillänne ja tekemättömyydellänne. Sille ette voi mitään, jos suomalaiset ovat juroja ja sisäänpäin kääntyneitä. Antakaa heidän olla. Miksi kaikkien pitäisi olla extrovertteja.

tiistaina 27.04.2010

Kestää ainakin vielä pari sukupolvea ennenkuin meidän suomalaisten suhtautuminen
venäläisiin normalisoituu. Kyllä se ryssäviha on sotien seurauksena meihiin niin syvää juurtunut ja
lisäksi vielä 70-luvun vasemmistolaisen aivopesuyrityksen läpikäyneenä voin vain nauraa näille
venäläisten marmatuksille. Kuulkaas nyt "talvisodan voittajat" ja "ihannevaltion kasvatit" muuttakaa
takaisin Venäjälle niin ei tarvitse suomalaisten käytöksestä itkeä. Emme teitä tänne kutsuneet silloin 60 vuotta sitten, emmekä nytkään. Näin veteraanipäivänä luulisi Ylenkiin arkistosta löytyvän
jotain kunnioittavampaa sotiemme veteraanien katsottavaksi.
Stallarimeninki jyrää Ylessä edelleen!!

tiistaina 27.04.2010

No hoh hoijaa. Tehkää ohjelmaa myös niistä maahanmuuttaja venäläisistä jotka on ihan tyytyväisiä. Niitä on paljon.....ja paljon enemmän kuin
tätä "vali vali vinku vinku" porukkaa.

tiistaina 27.04.2010

Marjaana puhuu asiaa, en olisi paremmin voinut itse sanoa!

tiistaina 27.04.2010

Olen täysin sama mieltä Marjaanan kanssa.
Olen itse asunut Suomessa jo 7 v. Tullut v. 2003 Pietarista suora työhön Suomeen. En ollut päiväkään sossun tuella, vaan maksan aika isot verot Suomalaiselle yhteiskunnalle:)))
En ole kertakaan kokeillut mitään rasismia itseni suhteen. Vaikka asunkin Pohjanmaalla pienessä kaupungissa, jossa muuten vieraaseen ihmiseen suhtaudutaan hyvin varovaisesti. Päinvastoin tullessa sain lyhyellä ajalla paljon kavereita ja naapurit ovat aina olleet todella ystävällisiä. Silloin kun varallisuus sallinut, hankkinut omakotitalon ja naapureiden kanssa välit ovat aivan loistavia ja lempeitä, aina voi kyläillä tai kutsua vaikka grillaamaan tai ottamaan Kossun tai Stolichnajan paukun :)))
Toki ihmisen luonne erottuu maasta maahaan, sen aina pitää huomioida, mutta maassa maan tavalla, kun sen muistat, kaikki sujuu.
Siitä vielä Marjaana on oikeassa, että esim. Ranskassa tai Englannissa suhtautuminen ulkomaalaiseen on aika huono. Voi muistaa sen ranskalaisen fräsähdyksen ”salles etranger” (”likaiset ulkomaalaiset”), mutta heillä on omat syyt olla vihaisena.
Yhteenvetona sanoisin, että, jos ihminen on hyvä ja menestyy omassa maassa, kyllä muualla maailmalla hän parjaa. Ja jos ihminen on tottunut vaan pelata ja valittaa, ei paratiisikaan hänelle olisi hyvä paikka:)))

tiistaina 27.04.2010

Moi! Kerron esimerkin työpaikaltani, jossa työskenteli yksi omaan vähemmistöömme kuuluva mustalaisnainen ( romaani ) Huom; silloin 50-luvulla, kansakuolussa opettajat käyttivät sujuvasti neekeri, mustalainen, ryssä ilmaisuja- no se siitä. Erään kerran paikallisradiomme teki ohjelman, koskien romaanien elämää maakunnassamme, johon osalistui myös työpaikkamme romaaninainen, häntä haastateltiin ja silloin mieleeni jäi hänen sanomansa: romaanit ovat itse pilanneet mahdollisuutensa suomessa esim saada työtä, koulutusta, asuntoa ja jne. ohje oli, ekana pitää pukeutua samalla muodilla mitä valta väestö, hakeutua työelämään, koulutukseen ja pyrkiä noudattamaan kaikessa valtaväestönluomia lakeja ja normeja. Työntekijänä tämä romaani nainen oli niin kuin muutkin, sulautui täysin muuhun porukkaan, oli ahkera ja pidetty työtoveri sekä erinom. asiakaspalvelija.

tiistaina 27.04.2010

Olen sama mieltä Marjaanan kanssa...Tulin Petroskoista 4 v. sitten Suomeen ja en koskaan kokeillut rasiismia ítseni kohtaan.. Me olemme kaikki eurooppalaisia. Venäjälläkin on paljon ongelmia ulkomaalaisten kanssa (afrikalaisten ja muslimien).. Ulkomaalaiset ovat erilaisia..
Sielläkin Ranskassa, Englannissa, Ruotsissa probleemia tulee ei venäläisistä, virolaisista tai puolalaisista, vaan Aasiasta ja afrikasta tulleista ihmisistä. Ja kaikki tietävät sen.

tiistaina 27.04.2010

Ryssä oan aina ryssä ja kaikki mikä tulee itärajan takaa on paskaa!
Eipä niidenkään maailman kuva mikää humaani ole toisia maita kohtaan koska ovat saaneet oppinsa ja maailmankatsomuksensa maailman suurimpana miehittäjänvaltion oppien mukaisesti! Nyky Venäjän on mafiosojen ja oligarkkien hallitsena energiaa ja raaka-aineita tuottava maa ja tilanne vai pahenee nyky menolla.

tiistaina 27.04.2010

Tehkää, hyvät ihmiset Yle:sta myös ohjelma maahanmuuttajista, jotka ovat pärjänneet hyvin Suomessa, viihtyvät täällä ja rakastavat tätä maata! Joilla on perhe, työtä, ystävät, jotkasuhtautuvat positiivisesti suomalsiin ja omaan elämään. Kyllä, heitä on kuinka paljon! Olen itse maahanmuuttaja, ole muuttanut Suomeen vuonna 2004, enkä ole ikinä kuullut tälläistä, mistä Inna kertoo. Minusta se on ihan hullu idea kirjoittaa ja kertoa kaikesta pahasta, mitä hänelle tapahtui, kun hän asui Suomessa. Kunnioittakaa maata missä asutte ja sen maan kansaa!!!!

tiistaina 27.04.2010

Ja vielä : oma vika, jos suhtaudut kaikkiin kielteisiin ajatuksiisi kuin ne olisivat totta. Jos sinusta tuntuu, ettei joku pidä sinusta, asia on varmaankin niin. Oma vika...

tiistaina 27.04.2010

Minulla on aika samanlainen tarina. Tuliin perheen kanssa Suomeen Virosta vuonna 95.
Virossa olin ihan normaali, iloinen lapsi, mutta Suomessa minua alettiin heti kohtelemaan kuin jotain muukalaista. Tarhantäditkin olivat hirveän varautuneita minun suhteen, muille lapsille opetettiin kaikenlaisia mielenkiintoisia lautapelejä, mutta minulle tyrkytettiin vain tylsiä palikkapelejä. Ihan kuin he olisivat olettaneet minun leikkivät vain jollain kepeillä ja kävyillä, eikä ymmärtävän mitään normaaleista lasten leikeisitä. Koulussa alkoi sitten tämä ryssäjuttu, aina sai olla varuillaan ettei joku hypännyt nurkan takaa härnäämään. Olin paikkakuntani ainoa maahanmuuttaja, enkä voinut jakaa "kokemuksia" kenenkään kanssa. Minusta tuli arka ja varautunut, jota olen edelleen. Kontaktit kotimaahan katkesivat, kun minun piti olla niin suomalainen.

Usein mietin, että millainenkohan olisin jos oltaisiin jääty Viroon, tuskin ainakaan tälläinen pelkuri kuin nyt. Tavallaan olen tosi kateellinen nykymamuille, he saavat koulussa erikoisopetusta omalla kielellään, opettajat ovat niiiiiiiin avoimia erilaisille kulttuureille, joulu -ja pääsiäisjuhlia perutaan kun mamut eivät voi osallistua niihin. Kaikilla on kavereita ja omia heimolaisia, joiden kanssa voi puhua äidinkielellään.

tiistaina 27.04.2010

On varmasti maahanmuuttajia, jotka ovat alusta lähti pärjänneet täällä Suomessa ilman, että kukaan missään on kohdellut heitä ennakkoluuloisesti.
Samaan aikaan on varmasti heitä, jotka ovat ennakkoluuloja kohdanneet. Eivätkä ole yhtä hyvin täällä pärjänneet.

Itä-Suomessa ikäni eläneenä voin vain todeta, että asenteet venäläisiä kohtaan alkoivat pikkuhiljaa muuttua, kun venäläiset turistit alkoivat tuoda matkailumarkkoja itään. Ilman näitä matkailijoiden tuomia tuloja rajakaupungit näyttäisivät tänä päivänä tyystin erilaisilta.

Itse tunnen jonkin verran venäläistä kulttuuria ja venäläisiä tapoja. Kyllä me suomalaiset välistä olemme ihan barbaareja venäläisiin verrattuna. Innan kuvaus jurosta ja epäluuloisesta kansasta ei osu kauas totuudesta.

Joku ihmeen itsepetos leijuu yllämme, kun kuvittelemme olevamme niin kauhean sosiaalisia ja muita huomioivia. Yhteisöllisyys esimerkiksi perheen ja suvun kesken on kadonnut lähes tyystin.

Ehkä joku kaunis päivä, kun oikein kovasti harjoittelemme, pääsemme mekin kehumaan yhteisöllisyydellä.

tiistaina 27.04.2010

Onhan tässäkin se tavallinen tarina alkuna, suomalaiseen mieheen on isketty kiinni paremman toivossa ja ainoana mahdollisuutena päästä länteen vanhan vallan aikana. Lapsi mukana, jota täällä on saatu elättää. Ehkä epäluulo ja kyräily onkin syntynyt juuri siitä, täällä on häntä pidetty siipeilijänä, suomalaisten miesten höntittäjänä. Venakot ja yleensä entisen itäblokin naiset ovat osanneet ja osaavat miehiä vedättää, siitä on edelleen useita esimerkkejä. Jos tänne on luikkien tultu, saa varmasti kokeakin hiukan epäluuloa. Hyvän elintasonhan hän täällä on saanut, sitä kai hän kommunismista pois pyrkiessään on tavoitellutkin. Nyt on sitten hyvä Espanjassa, vai mihin piireihin hän on päässytkään, kirjoitella vähätteleviä ja moittivia tarinoita suomalaisista. Hän moittii kovasti meidän suomalaisten käytöstä, eipä näytä hänen oma käytöksensä sen paremmalta.

tiistaina 27.04.2010

Asuin muutaman vuoden Englannissa ja voin sanoa, että siellä maahanmuuttajien (etenkin Aasiasta tulleiden) ja valtaväestön väliset jännitteet ovat aivan eri mittaluokassa kuin Suomessa. Englannissa lehdistö kauhistelee sitä, miten jotkut kaupungit ovat selkeästi jakautuneet maahanmuuttajien asuttamiin kaupunginosiin ja "valkoisen" väestön kaupunginosiin (he käyttävät jopa termiä "white flight" maahanmuuttajavoittoisilta alueilta poismuuttavista briteistä). Rasistiset rikokset ovat myös lisääntyneet näissä kaupungeissa (mm. Blackburn) räjähdysmäisesti. Kuitenkin jotkut maahanmuuttajat Suomessa näyttävät kuvittelevan, että heidän kohtaamansa haasteet ja ongelmat ovat jotenkin erityisiä - että Suomi olisi jotenkin erityisen rasistinen, epäluuloinen ja epäystävällinen maa!

Vieraaseen kulttuuriin muuttaminen on aina haaste. Jos ajattelen omaa aikaani Englannissa - olisinko saanut brittiläisiä ystäviä, jos en olisi lainkaan osannut englantia? En tietenkään, koska suurin osa heistä ei puhu mitään muuta kieltä. Harjoittelin päättäväisesti englanninkielen käyttöä, jotta puhuisin mahdollisimman luontevasti, kävin brittien kanssa pubeissa seuraamassa futista, heittelin tikkaa, jne. Tietysti sopeutuminen brittiläiseen kulttuuriin on suomalaiselle paljon helpompaa kuin jostain aivan toisenlaisesta kulttuurista tulevalle.

Asian ydin kuitenkin on, että maahanmuuttajan on aina suhtauduttava muuttoonsa/aikaansa vieraassa kulttuurissa haasteena. On haluttava sopeutua (tässä mielessä "maassa maan tavalla" on ihan osuva lause) ja ymmärrettävä se, että mitä suuremmista kulttuurisista eroista on kyse sitä haastavampaa sopeutuminen on. Positiivisella, realistisella asenteella ja tahdonlujuudella selviää haasteista. Luulisi tämän olevan itsestään selvää maassa kuin maassa. Yllä olevat maahanmuuttajien positiiviset kommentit osoittavat, että tämä pätee myös Suomessa.

Tietysti rasismia on ja se on erittäin valitettavaa. Mutta ongelmia ei ratkaista asioita kärjistämällä, kuten viime aikaisessa keskustelussa on tehty. Ilmeisesti YLE jatkaa edelleen asioiden kärjistämistä, kuten pieni osa maahanmuuttajista ja suomalaisistakin. Suomalaiset ovat perusolemukseltaan juntteja epäluuloisia rasisteja, maahanmuuttajat laiskoja valittajia ja Suomi on maailman vaikein maa maahanmuuttajille (huom, tämä on sarkasmia). Mitäs jos Suomessa keskusteltaisiin vaihteeksi ihan asiallisesti monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvistä haasteista ja ratkaisuista? Jos tulevina vuosikymmeninä Suomeen todella muuttaa yhä enemmän ja enemmän ulkomaalaisia, olisi ehkä syytä varmistaa, ettei täällä ajauduta samanlaisiin megaluokan ongelmiin kuin esim. Englannissa. Kärjistämällä, leimaamalla ja haukkumalla päädytään ristiriitoihin ja todelliseen rasismiin aivan varmasti.

tiistaina 27.04.2010

Meitä karjalaisia tuli v.1940/ 1945 yli 400.000 tänne tynkäsuomeen kuvittellen, että olemme suomalaisia. Vaikka geneettisesti olemme puhtaampia ugreja kuin länsisuomalaiset heimot, saimme ryssittelyä kuulla ihan tarpeeksi ja sen mukaisia asenteita. Minäkin, vaikka tulin Ruotsin keikan heittäneenä vieraitten nurkkiin evakkoperheen jäsenenä odottamaan lopullista sijoitusta, olin ryssä. No, hurri tuskin olisi ollut sen lohdullisempi nimitys suomalaisten asenteet tuntien. Sehän on se osa kansamme historiaa, jota ei ole kovinkaan syvällisesti tutkittu eikä enää ole kohta tutkittavissakaan ja mitäpä sillä onkaan enää väliä! Joku synkkä vieraan pelko tätä kansaa vaivaa vieläkin.Itsetunnon puute varmaan. Minua ryssittely auttoi sikäli, että jo pienestä pojasta asti tajusin, että vaikka menetin heille kotini ja isäni jäi sinne sankarihautaan, ryssän täytyy olla ihminen, koska minäkin sellainen olen. Siihen loppui ryssän pelko ja ryssäviha siinä missä kaunan kantaminen ruotsinkielisillekin ja kateus riikinruotsalaisia kohtaan. Matkailu avartaa :-)

tiistaina 27.04.2010

Johan oli ASIAohjelma valittu Veteraanipäiväksi. Odotin jotain mielenkiintoista, mutta ohjelma oli täysi pettymys.
Hyviä kommentteja tässä edellä.
Ohjelman viimeiset kaksi lausetta kruunasivat sen huonouden; surkuhupaisaa.

tiistaina 27.04.2010

Uskomaton nainen tämä Lavitseva. Kehtaakin tulla tänne marisemaan kohtelustaan, kirjoitti vielä oiken kirjankin. Miettisi ensin, miksi Suomessa vihataan venäläisiä, ennen kuin rupeaa valittamaan. Suomessa on venäläisiin suhtauduttu karsaasti jo Ruotsin vallan ajoista lähtien.

tiistaina 27.04.2010

Valitettavasti en tunnista nykysuomea tuon Innan kommentoinnin suhteen, mutta tunnistan sen Suomen jossa vartuin 70-luvulla. Muutama vuosikymmen sitten ryssittely oli yleistä johtuen sodasta. Katkeruus siirtyi sukupolvelta toiselle mutta nyt tämän päivän Suomessa on selvästi myönteisempi käsitys venäläisistä vaikkakin edelleenkin pelkoa kansana tunnemmekin suuremmasta itänaapurista vaikka maakauppojen yhteydessä. Suomen kantaväestön ollessa pieni, pelkäämme myös sitä että saamme niin suuren venäläisvähemmistön että Kreml ei jätä maatamme rauhaan vaan alkaa vaatimaan omilleen oikeuksia, kuten vähemmistökielen asemaa Ruotsin kielen tapaan. Tätä suomalaiset eivät halua.

Olen itse käynyt Venäjällä, tunnen venäläisiä ja aivan naapurissakin asuu venäläinen. Minulla ei heistä ole mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin. Jos tarvitsemme työvoimaa maahamme, niin venäläiset ihmiset sopeutuvat hyvin Suomeen, elävät tavoillamme ja heillä on hyvä yhteys kotimaahansa.

tiistaina 27.04.2010

painokaa pois suomesta te suomalaiset

tiistaina 27.04.2010

berkele soomolaiset

keskiviikkona 28.04.2010

Katselin eilen pöyristyneenä kansallisena veteraanipäivänä Ryssänä Suomessa-ohjelmaa! Kuinka kummassa ohjelma näytettiin juuri veteraanien päivänä??? Lipputangoissa liehui sinivalkoinen lippu, kun tv:stä kuului venälaistä rutinaa... Ohjelma oli sisällöltään säälittävää ruikutusta; kuinka muka suomalaisille on aina kelvannut venäläisten rahat, muttei ihmiset? Mikä kommentti?!! Venäläisille taas on kelvannut Suomen maat, muttei ihmiset; sama asiahan tämä on! Venäläiset saavat ostaa maata Suomesta, mutta suomalaiset eivät voi edes vuokrata niitä maita, joita meiltä varastettiin!!! Ohjelmassa sanottiin, että vanhempien asenteet siirtyvät lapsiin. Näin on, sekä Suomessa että Venäjällä. Minulle, evakon tyttärelle, ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi, ja näin opetan omillenikin.

keskiviikkona 28.04.2010

Etpä ole kummoista perintöä kotoasi saanut, Sinä evakon lapsi!

Minäkin olen evakon lapsi, ja kuullut äidiltäni ja isoäidiltäni tarinoita siitä, kuinka siirtokarjalaisia pidettiin varkaina ja ryssinä kun heidät Pohjanmaalle asutettiin.

Kyllä meidän suvussamme suvaitsevaisuus ja ihmisten kunnioittaminen on arvoja etummaisten joukossa.

Todella surullista, että arvoiltaan vammautuneet ihmiset jakavat vammojaan vielä lapsilleen. Hirveän surullista.

Hyvä, että ohjelma lähetettiin juuri veteraanipäivänä. Kiitos YLE!

keskiviikkona 28.04.2010

Miksi ihmeessä Inna Latiševa lähti Espanjaan, eikä takaisin "kotiinsa" Venäjälle?

torstaina 29.04.2010

PAINUKAA SOOMOLAISET POIS SUOMESTA RASISTIT LAISKAT PASKAPÄÄT MAITONAAMAT KARVAPÄÄT

perjantaina 30.04.2010

voi herra jestas! kunika yksi kirja jakaa ihmisiä!
Olen ulkomaalainen, ikuisuus Suomessa asuvana sanoin että tässä on minun koti, tässä minä elän ja kuolen ja täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ne, jotka marisevat, ruikkuttavat ja valittavat- eivät koskaan edes yrittäneet todella rakentaa tänne kotia- niile Suomi oli ja on vain etaappi ja portti parempaan elämään ja kaikki keinot olivat ja ovat heille hyvät. Nyt, kun istutaan Espanjan auringon alla voi tietysti kirjoittaa muisteilmiä kuinka kauhea elämää oli Suomessa.

sunnuntaina 06.06.2010

Johtuiskohan tämä huono kohtelu omasta asenteesta Suomeen tullessa. Latiseva muistaakseni jonkun lehden haastattelussa antoi ymmärtää kuvitelleensa, että kaikki Suomen miehet ovat häneen heti lääpällään jne. Jospa tämä leuhka asenne vaan kostautui.

tiistaina 21.09.2010

En voi olla kirjoittamatta vaikka törmäsin tähän tarinaan monta kuukautta sen ilmestymisen jälkeen. Onnittelen Innaa rohkeasta kirjasta, ja siitä että hän on löytänyt itselleen uuden elämän Espanjassa. Se mistä hän kertoo kirjassaan on tullut todeksi todistettua yllä olevissa kommenteissa, nuo sanat kertovat enemmän kuin koko Innan kirja. Minulla on Suomessa monia ulkomaalaisia ystäviä joiden kokemuksia vertaan vierestäkatsojana omiin kokemuksiini ulkomailla 22 vuoden aikana. Hävettää!

maanantaina 07.02.2011

Olen suomenvenäläinen ja valmistuin sekä täältä Helsingistä ekonomistiksi että Venäjältä oikiksesta.
Olen saannut vain positiivista kokemusta minun venäläisyydestäni. Uskon, että Suomessa pidetään maahanmuuttajista jotka tekevät työtä. En sanoisi että tunnen olevani "ryssä Suomessa" pikemminkin "venäläinen emigrantti naapurimaassa".

Olen kiitollinen kaikille suomalaisille joiden avulla opin elämään länsimaisittain.

Kiitos.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä