Totuus yksityisestä vanhustenhoidosta

Julkaistu maanantaina 18.02.2013 6 72

Janniksen isän kunto romahti yksityisen hoitoalan vanhainkodissa.

TV1 tiistaina 26.2. klo 11.10 - 12.10

Yle Areenassa 30 päivää

Ruotsin suurin vanhusten hoiva-alan yritys Carema lupaa korkeatasoista hoitoa ikääntyneille.

Lupaukset ovat kuitenkin paljastuneet ontoiksi, sillä kansainvälistä yritysjohtoa kiinnostavat enemmän bonukset ja voitto.

Dokumentissa (Dokument inifrån: Vi gav dom vår pappa) haastateltu Jannis Avramidis on ihmeissään. Hän järkyttyi isänsä tilan nopeasta huononemisesta vanhainkodissa, jota pyörittää ruotsalainen hoitoalanyritys Carema.

Tuotanto: SVT, 2011.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran 24.2.2013.

 

Muualla netissä:

Dokument inifrån: Vi gav dom vår pappa

 

Suosittele72 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 24.02.2013

Järkyttävä dokumentti. Terveellinen muistutus siitä, minkä edessä olemme Suomessakin näiden kansainvälisten pääomasijoittajien kanssa kun ne tulevat "hoitamaan" vanhuksia. Suomessa ei saa tehdä samoja virheitä.
Kuka meistä haluaa, että iäkäs isä tai äiti makaa omissa ulosteissaan, sängyllä muovin päällä, jalassaan makuuhaava, josta on levinnyt puutteellisen hygienian takia jalkaan verenmyrkytys.
Kuka haluaa tätä? Käsi ylös!

sunnuntaina 24.02.2013

Tämä dokumentti pitää lähettää myös ilta-aikaan, jotta ihan kaikki sen näkisivät. Hyvää, tutkivaa journalismia. Koskettaa myös suomalaisia.

sunnuntaina 24.02.2013

Olipa melkoista katsottavaa! Kyllähän sen jo tietää, että laiminlyöntejä on olemassa, mutta tuo oli jo jotain ihan muuta. Tietysti yksityinen firma haluaa tehdä voittoa (kuka muka perustaisi firman, jonne menee kaikki rahat ja mitään ei jää käteen?), mutta pitäisikö sille olla laki, miten paljon sitä voittoa saa tehdä, kun se rahantulo näemmä sokaisee noin käsittämättömästi. Miten paljon meillä on tällaista? Tehdäänkö yksityisiin hoitolaitoksiin tarkastuksia niin, ettei niistä ilmoiteta etukäteen?

Tuottavuuden valossa ei ole vaikea ymmärtää myöskään kuntia, jotka pihistää aina ensimmäisenä vanhustenhoidosta, jos jostain pitää säästää. Isoin romahdus tapahtui silloin, kun kunnat saivat oikeuden päättää itse rahoistaan ja suunta on ollu alaspäin siitä saakka. Laatua vaaditaan, mutta joka vuosi puhutaan miten paljon budjetti taas on ylittynyt ja pitää säästää. Kuntien väliset erot on myös suuret, jos vanhus jossain kunnassa saakin hyvää ja laadukasta hoitoa, viereisessä kunnassa homma voi olla tyystin toinen, koska prioriteetit on jossain ihan muualla kuin vanhuspalveluissa.

Vanhuspalvelulaki on kauan odotettu ja toivottu, toivottavasti sitä myös vielä hiotaan paremmaksi käytännön kokemusten myötä eikä unohdeta taas vuosikymmeniksi. Toivon myös hoitajien avaavan sanaisen arkkunsa vanhusten puolesta, kertomalla näkemistään epäkohdista ja vaatimalla parannuksia. Ei tässä maassa hoitajalta työt lopu, vaikka jostain paikasta ilmiannon vuoksi saisikin lopputilin! Itse en voisi elää omantuntoni kanssa jos näkisin huonoa kohtelua ja laiminlyöntejä ja olisin hiljaa.

sunnuntaina 24.02.2013

Ei vanhuksilla voi tehdä voittoa! Se on kulu joka
Maksettava veromarkoista! Kyllä hallitus voi halutessaan kiristää
Rikkaiden ja suurpääoman veroja ja Valvoa ja säätää
Veronkiertoa. He sekoomuslaiset ei sitä halua ja EU
Puolustaa suuria yrityksiä. Pelottavaa meille suomalaisille kun
Yli kävellään koko ajan.

maanantaina 25.02.2013

Toivottavasti näin kamala kohtalo ei toteudu omalla kohdalla eikä tietenkään kenenkään muunkaan. Olen jo aikaisemmin kuullut yhtiöstä sisareltani joka asuu ruotsissa. Harmi ettei ohjelmaa voi katsoa siellä.

maanantaina 11.03.2013

Toivon myös, että kyseinen ohjelma uusitaan - parhaaseen katseluaikaan illalla. Suomalainen vammaisten hoito - yksityisissä käsissä - lähentelee vastaavaa. Pojallani ja minulla on seitsemän vuoden kokemus asiasta. Se, että palveluntuottaja on vammaisjärjestöjen omistama osakeyhtiö, ei takaa yhtään mitään muuta kuin, että yritys pyrkii tahkoamaan voittoa maksimaalisesti. Mutta yritystä ja motiiveja eivät epäile ketkään - eivät julkinen sana eikä kunnalliset valvojat juuri siitä syystä, että sen omistaa vammaisjärjestöt.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä