Ulkolinja: Tallinna 20.08.1991

Julkaistu keskiviikkona 03.08.2011 2 186

Elokuussa 1991 Tallinnaan ajaneet neuvostotankit saivat ihmiset kauhistumaan

TV1 keskiviikkona 17.8. klo 21.40 – 22.40

YLE Areena

"Tähänkö se päättyi", ihmiset kysyivät, kun neuvostotankit ajoivat Tallinnaan elokuussa 1991. Vanhoilliset kommunistit olivat kaapanneet vallan Moskovassa ja televisiossa oli soitettu "Joutsenlampea", vaikka Gorbatshov ei ollutkaan kuollut vaan viety kotiarestiin.

Yleisradion kuvausryhmä ajoi panssarikolonnan mukana Tallinnaan ja tallensi virolaisten surun ja epätoivon sekä venäläisten ilon. Vesa Toijonen on rakentanut Ulkolinjaan uudelleen elokuun 20. päivän tapahtumat 20 vuotta sitten.

 

Uhkasi päättyä verenvuodatukseen

"Ääni itsenäisyydelle on ääni sisällissodalle", uhkasi Viron venäläisten edustaja Vladimir Lebedev. "Jos, luoja varjelkoon, jos väki olisi alkanut heitellä kiviä tai jotain vielä pahempaa, tilanne olisi voinut päättyä verenvuodatukseen", sanoo Viron ilmatorjuntadivisioonan silloinen komentaja, kenraali Zijaudtin Abdurahmanov.

 

Pistooli koko ajan taskussa

"Me olimme aseistettuja, valmiina puolustamaan Tallinnaa", sanoo kodinturvajoukoissa mukana ollut Leo Kunnas. "Onneksi ei tarvinnut". "Minulla oli koko ajan ladattu pistooli taskussa, kun luin parlamentin tuloksen, joka palautti Virolle itsenäisyyden", muistelee parlamentin silloinen puhemies Ülo Nugis.

 

Taiteilija osui oikeaan

Ohjelmassa haastatellaan lisäksi Edgar Savisaarta, joka oli Viron pääministeri vuonna 1991 ja Viron kansanrintamassa alusta alkaen mukana ollutta Heinz Valkia, tulisieluista taiteilijaa, joka ensimmäisenä sanoi: "Saatte nähdä, että kerran vielä Viron sini-musta-valkoinen lippu liehuu vapaana Toompean mäellä". Se kerta tuli nopeammin, kuin Heinz Valk osasi itse aavistaa.

Reportaasin on kuvannut Ivar Heinmaa, joka kuvasi myös alkuperäisen materiaalin 20 vuotta sitten. Toimittaja on Vesa Toijonen.

 

Muualla netissä:

Ulkolinja special: Neuvostoliiton loppu

 

 

Suosittele186 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 17.08.2011

Tai sitten vaan olivat fiksuja ja ymmärsivät ettei käsipelillä tankkeja vastaan hyvää seuraa.
Vastaava tilanne oli Latvialaisilla täällä Riiassa.

keskiviikkona 17.08.2011

Ensimmäistä kommenttia en alennu huomioimaan.

Mutta joo, itse dokkarista, olipa hyvä! Oikeasti Näin informatiivista, kaipa neutraalia, ennen kaikkea katsojaystävällistä dokumenttia en ole hetkeen nähnyt. Vieläpä aihe, joka on sydäntäni lähellä.

Tämä nyt ei _varmaankaan_ liity em. katsojaystävällisyyteen, mutta en huomannut yhtään kv-politiikan tutkijaa, valtiotieteilijää tai maanpuolustuskorkeakoulun tieteilijää ohjelmassa (olin välillä kylläkin poissa=)). Voisiko olla niin, että tällä kertaa toimittaja oli haastatellut heidät etukäteen ja tehnyt sen perusteella hyvän tuotoksen. Eikä olisi jättänyt jaaritteluja katsojien kärsittäväksi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä