Inhimillinen tekijä: Pakko nukkua

Julkaistu maanantaina 02.12.2013 2 8

Riku Suokas, Ulla Mersinli, Sari Valto ja Rosa Meriläinen puhuvat honosto unesta.

TV1 perjantaina 13.12.2013 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 15.12. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Kaikkien on pakko nukkua, mutta entä jos uni ei tule? Kirjailija Rosa Meriläinen ja stand up -koomikko Riku Suokas ovat oppineet elämään huonounisuutensa kanssa. Univalmentaja Ulla Mersinli suosittelee kundaliinijoogaa unettomille.

 

Rosalle yksi luonteenpiirre

Rosa Meriläinen kokee, että kahdeksan tunnin säännöllisistä yöunista on tehty nykyihmiselle yksi vaatimus lisää ja jos sitä ei täytä, uhkaa lehtien mukaan diabetes ja verenpainetauti.

”Onko kaikkien tässä yhteiskunnassa pakko nukkua saman verran”, hän kysyy.

Rosa on nukkunut huonosti 5-vuotiaasta alkaen. Miksi, sitä hän ei tiedä. Nykyään hän on jo hyväksynyt univaikeudet osaksi elämäänsä.

Hänen mukaansa kyse on vain ”yhdestä kehnosta luonteenpiirteestä muiden joukossa, eikä asiasta kannata tehdä sen suurempaa ongelmaa”.

 

Luovuus ja pätkäunet

Nukahtamislääkkeet tuovat Rosalle apua, mutta hän ei halua käyttää niitä säännöllisesti. Pätkittäinen nukkuminen on myös luovuudenlähde. Öisinä tunteina tulee mietittyä vaikkapa tekeillä olevaa romaania. Aamulla vain kirjoittaa yölliset ideat puhtaaksi.

Rosa ei halua antaa unettomuutensa rajoittaa elämäänsä. Hän harrastaa uimahyppyjä ja muuta urheilua, vaikka päivällä väsyttäisikin.

 

Huono rentoutumaan, hyvä virkistäytymään

Toki hänestä olisi mukavaa pystyä nukkumaan joka yö sikeästi, mutta koska näin ei ole, hän haluaa täyttää päivänsä aktiivisella tekemisellä, eikä huonounisuutensa suremisella.

Toisaalta hän on kymmenen vuoden takaisen työuupumuksensa läpikäytyään myös oppinut pitämään jaksamisestaan paremmin huolta.

”En ole hyvä rentoutumaan, mutta olen oppinut virkistäytymään, ruokkimaan aivojani. Käytän aikaa luovaan laiskuuteen ja saan siten itsestäni enemmän ja parempaa ulos.”

 

Urheilu parantanut Rikun unta

Stand up -koomikko Riku Suokas muistaa olleensa jo lapsena sellainen, ettei olisi halunnut mennä nukkumaan, eikä laskeutuminen keikalta unen laaksoon käy häneltä edelleenkään helposti. Hänellä on myös diagnosoitu uniapnea, mikä heikentää unenlaatua.

Rikun haasteena on epäsäännöllinen työrytmi. Stand up -keikat ovat usein myöhään yöllä, eikä niiden jälkeen pääse mitenkään nopeasti uneen.

Riku turvautuukin useamman kerran viikossa nukahtamislääkkeisiin. Hän ei ole huomannut, että vuosien mittaisesta käytöstä olisi syntynyt hänelle toleranssia.

Nyt, kun Riku on jättänyt stressaavan työnsä teatterijohtajana ja on alkanut urheilla, uni on hieman parantunut.

 

Vaihtoehdot auttoivat Ullaa

Univalmentaja Ulla Mersinli auttaa unettomuuskursseillaan ja vastaanotollaan ihmisiä, jotka ovat jo kokeilleet kaikkea mahdollista huonounisuutensa taltuttamiseksi. Moni haluaisi päästä lääkekierteestä eroon, mutta yö ilman lääkepurkkia tuntuu myös pelottavalta.

Ulla tietää, mistä hänen asiakkaansa puhuvat. Hän itse on kokenut vuosia kestäneen raskaan unettomuusjakson sekä unilääkeriippuvuuden elämässään.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot kuten kundaliinijooga sekä shiatsuterapia toivat hänelle vähitellen avun. Nyt hän käyttää samoja metodeja muiden unettomien auttamiseksi.

Kundaliinijoogan on ikivanha harjoitusmuoto, jossa on varta vasten unettomuuteen auttavia harjoituksia – sekä hengitysharjoituksia että dynaamisempia liikkeitä.

 

Elämäntapoja muutettava

”Unettomat ovat monesti hiukan itsepäisiä ja ajattelevat jo kokeilleensa kaikkea mahdollista, vaikka eivät todellisuudessa olekaan kokeilleet”, Ulla sanoo.

”Itsekin aikoinaan ajattelin, että kukaan muu kuin minä itse ei voi ymmärtää mitään unettomuudestani. Uniterapeutti Susan Pihl sanoi minulle sitten, että voin vain tarjota sinulle nämä vaihtoehdot, mutta muuta en pysty tekemään. Se kolahti. Samaa sanon omille asiakkailleni.”

Ulla korostaa, että muutoksen täytyy lähteä itsestä. Unettomuudesta eroon pääseminen vaatii usein elämäntapamuutoksia, eikä se ole helppoa. ”Itsensä täytyy ikään kuin ohjelmoida uudelleen.”

Ohjelman toimittaa Sari Valto.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

Tieteen teemailta: Uneton Teemalla

Yle Areena: Uneton Teemalla

 

Suosittele8 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 15.12.2013

Kiitos Rosa Meriläiselle mielestäni todella osuvista argumenteista tässä keskustelussa. Huomaa, että hänellä on asiasta oikeastikin kokemusta ja myös hyväksyvä lähtökohta ja oikea asenne! Itseä harmitti todella paljon "unikouluttaja" Mersilini, joka selvästi arvosteli lääkkeiden käyttöä, vaikka yrittikin puolustella, kun Meriläinen asiasta asiallisesti napautti. Mersinli sanoi useamman kerran, ettei hän halua ketään estää lääkkeitä käyttämästä, mutta eikö hän huomaa, kuinka sanavalinnoillaan kuitenkin arvottaa lääkkeiden merkitystä. Kuten Meriläinen sanoi, lääkkeet ovat tutkittuja, eikä niitä huvikseen määrätä.

maanantaina 16.12.2013

Myös ADHD lisää unettomuutta 70 %:lla sairastavilla. Selvästi ko. henkilöilläkin ylivilkkautta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä