Prisma: Sydämen salaisuudet

Julkaistu keskiviikkona 09.11.2011 19 157

Lasimaalaus ”Pyhä Sydän” on esillä Pyhän Sydämen kirkossa Perthin kaupungissa Länsi-Australiassa.

TV1 maanantaina 14.11. klo 19.00 – 19.55

YLE Areenassa 7 päivää

Prisma-dokumenteissa jatketaan sydän-aiheella.

Onko sydänsuruihin mahdollista kuolla? Voiko sydänsiirrännäisen saanut ihminen muistaa, mitä sydän on entisessä kehossaan kokenut tai tuntenut?

Dokumentissa Sydämen salaisuudet (Heartbreak Science) kuulemme uskomattomia tarinoita ympäri maailmaa, joiden valossa tieteen nykykäsitys sydämestä tuntuu olevan suppea.

 

Sydämen ja mielen yhteys

Ihmisen tärkein lihas on yleisin kuolinsyy maailmassa, mutta nyt asetelma käännetään erilaiseksi: mitä yhteyksiä sydämellä ja mielellä on?

Dokumentissa kerrotaan asioita, jotka saattavat runoilijat täysin uuteen valoon lääketieteen saralla: mielemme ja kehomme ovat läheisessä yhteydessä, ja sydän voi särkyä muutenkin kuin symbolisesti.

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2009.

Dokumentti uusitaan 15.11. klo 23.15 – 00.10 ja sunnuntaina 20.11. klo 12.35 – 13.30.

 

Suosittele157 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 13.11.2011

Totta kai on selvää, että fyysinen ja psyykkinen ovat yhtä. Ei ole erikseen "sielua" ja "ruumista". Mutta se ei tarkoita, että "tunteet asuisivat sydämessä".

sunnuntaina 13.11.2011

Miksi Prisman pitää nykyään mainostaa ohjelmia "nykytieteen haastamisella"? Prismassa tuli jokin aika sitten roskadokumentteja sielunvaelluksesta, ja nyt jatketaan samalla selvännäkijä-linjalla. Mitä tekemistä esim. psyykkisten ongelmien fyysisillä vaikutuksilla on "nykytieteen suppeuden" kanssa? Onko Prismaan päässyt töihin joku homeopaatti-steinerilainen huuhaa-nainen?

maanantaina 14.11.2011

Olen tottunut, että Prismassa näytetään ohjelmia, jotka kestäisivät jonkunlaisen tieteellisen tarkastelun. Näin se taso laskee.

maanantaina 14.11.2011

Eikö ole alkukantaista ajatella, että jos jotain ei tieteellisesti pystytä näyttämään toteen, sitä ei ole olemassa? Tiedettäkin vievät eteenpäin - ja ovat peräti luoneet - oman alansa pioneerit, jotka uutta hakiessaan eivät voi pohjata näkymyksiään 'vallitsevaan tieteeseen'. Tältä pohjatta tiedettä luodaan. Muuten asenne olisi kuin tutkimusmatkailijalla, joka suostuu etenemään vain valmista tietä pitkin.

Joku on joskus viisaasti sanonut, 'eilisen taikuus on tämän päivän tiedettä'. Ei juurikaan vaadi luovuutta ymmärtää tämän samalla tarkoittavan 'tämän päivän taikuus on huomisen tiedettä'.

maanantaina 14.11.2011

Tuskin tiede siitä kärsii, että asioita katsellaan mahdollisimman erilaisista näkökulmista. Mitä se tieteellisyyskin nykyaikana oikein tarkoittaa, kun tutkijat ovat sidoksissa rahoittajiinsa´.
Ei ole enää viatonta, pyyteetöntä, vain ihmiskunnan parasta ajattelevaa tiedettä. Taustalla on aina jonkun tahon lompsa auki ja sille rahalle pitää saada vastinetta.

maanantaina 14.11.2011

Ei kyse ole siitä, ettei saisi näyttää monipuolisesti ohjelmia. Mutta kun ongelma on se, että Prisma on TIEDEohjelma. Tällä paikalla pitää näyttää TIETEESEEN eikä mystiikkaan tai uskomuksiin perustuvia ohjelmia. Antaa 4D-dokkarien täyttää spektaakkeleita ja mystiikkaa.

Luovuus ja uuden etsiminen ovat eri asioita. Sitä pitääkin tehdä. Mutta ei se tarkoita, että pitää palata 1000 vuotta vanhoihin tarinoihin "tuntevasta sydämestä". Sydämellä ei ole muistia (siinä mielessä kuin me muistin käsitämme), vaikka se totta kai osana psyykkis-fyysistä elimistöä on mukana reagoimassa kaikkiin ihmisen elämän varrella vastaan tuleviin asioihin. Siksi sydämen mukana ei siirry muistoja. En ymmärrä, miksi asiallisella tiedepaikalla pitää näyttää tämmöistä soopaa.

Ja mitä "Ihmettelyn onni" -nimimerkin kommenttiin tulee: tieteen ei tarvitse olla "pyyteetöntä". Sen on oltava vertaisarvioitavaa. On turha rakennella mitään salaliittoja siitä, miten "nykytiede" on sidoksissa rahoitajiinsa. Rahaa totta kai tarvitaan ja on aina tarvittu, mutta faktat on pystyttävä näyttämään ja osoittamaan. Arvostemasi nykytiede tuottaa parempia tutkimustuloksia kuin sellainen "tiede", jossa keskitytään "pyytettömästi" filosofoimaan ja arvuuttelemaan.

Mutta tämä kai sitten on Prisman uusi linja. Ehkä tämä on Ylen uusi linja: ei pyritä valistamaan ihmisiä vaan mielistellään sitä isoa massaa, joka ei luota tieteeseen ja haluaa karpata, syödä homeopaattisia pillereitä ja uskoa jumaliin. No, eipä minun tarvitse enää katsoa Prismaa. Lopettaisiko samalla tv-luvan, ettei rahaa mene humpuukiin?

maanantaina 14.11.2011

Tiedeohjelman voi tehdä räväkästi

Prisma-sarjassa esitettävä Sydämen salaisuudet on BBC:n dokumentti, joka nojaa viimeisimpään alan tieteelliseen tutkimukseen.
Nykyään dokumentit on tehty nuorekkaaseen, räväkkään tyyliin ja asiantuntijoina käytetään usein ei-akateemisen oloisia tiedemiehiä. He ovat silti alansa huippuja!
BBC:n tiedeohjelmat hakevat tietoisesti nuoria yleisöjä ja tämä saattaa herättää vaikutelman, että ohjelman sisältö olisi jotenkin ei-tieteellinen. Ohjelmat kuitenkin perustuvat aina tiukkaan tieteeseen.

Päivi
Verkkotoimittaja

maanantaina 14.11.2011

Voi hyvät hyssykät
Kuka on se tiedemaailman nero, joka valitsee sinne prismaan näitä ohjelmia.
Epätieteellistä, epäpätevää ja epärehellistä roskaa on turha esittää lupamaksuilla.

Ja huom. Maksassakin on hermosoluja kuten myös vaikkapa sormessa tai korvanlehdessä.
Voisiko myös niissä olla pienet "apuaivot"?
Vai olisiko parempi olla tikapuuhermot, kuten kastemadolla, jolla saman määritelmän mukaisesti on useammat aivot kuin ihmisellä.

maanantaina 14.11.2011

Kovin yksioikoisesti nimimerkki Lääkäri otti ohjelman ja sen rakenteen kritiikin kohteeksi. Ohjelmassa ei yksioikoisesti väitetty, että sydän muistaisi yli sydämensiirron vaan esitettiin kysymys sydämen merkityksestä tunteisiin liittyvissä prosesseissa, jossa tämä yksityistapaus toimi "draaman kaaren" rakentajana. Lääketieteessä valitettavasti edelleen nojataan voittopuolisesti luonnontieteen ihanteeseen (yhdestä syystä yksi seuraus), jossa takaisinkytkentäprosessien merkitys jää huomioimatta. Esimerkiksi takaisinkytkentöjen teema nostettiin ohjelmassa ansiokkaasti esille kuten myös fysiologian ja psykologian piiriin kuuluvien ilmiöiden väliset monimutkaiset riippuvuussuhteet. Toinen tärkeä alue (jossa ei ole mitään huuhaata) oli tarkastella mielen hallinnan tärkeyttä, jossa meditaatio on yksi evolutionaarisesti koeteltu ja lisääntyvässä määrin tieteellisen tutkimuksen kohteena oleva keino. -- Voi skeptikkoja, jotka eivät osaa epäillä oman epäileväisyytensä puitteita... En haluaisi joutua sellaisen lääkärin hoitoon, joka ei ymmärtänyt, mistä tässä ohjelmassa oli kysymys ja minkälainen merkitys käsitellyillä teemoilla on ihmisten terveydelle.

maanantaina 14.11.2011

Tämän päivän huuhaasta ei tule huomisen tiedettä, vaika se olisi miten pyyteetöntä.

maanantaina 14.11.2011

wikipedia.org/wiki/Gary_Schwartz

Siinä yksi ohjelman "ei-akateemisen oloisista tiedemiehistä". Nyt tekisi mieli siteerata erästä ministeriä.

maanantaina 14.11.2011

Erittäin vaikea ymmärtää, mihin ohjelman tekijät ovat pyrkineet, liekö ollut hyväkin tarkoitus? Aika nolo kolaus Prisman uskottavuudelle, joka tapauksessa.

Gary "Huuhaa" Schwartz on kyllä tavallaan vekkuli setä ja varmasti aito, pesunkestävä hörhö!

maanantaina 14.11.2011

Juu, olipa soopaa. Toivottavasti ei toistu.

tiistaina 15.11.2011

Minun ukkini kuoli 2005 keuhkokuumeeseen, jonka aiheutti juuri sydämen vajaatoiminta.

tiistaina 15.11.2011

Ei-akateemisen oloinen tiedemies = puoskari. Ainakin tässä ohjelmassa.

Tämä ohjelma ei ollut tiukan tieteellistä. Ei varsinkaan sen esittelyteksti. Prisman esittelyissä on menty näköjään tälle "nuorisoa tavoittelevalle" linjalle. Luuletteko tosiaan, että me nuoret olemme imbesillejä tai että meitä kiinnostaa vain lööppikama? Me haluamme Prismalta asiallisia ohjelmia, emme pseudotiedettä.

Ja tosiaan, pseudotieteestä pahin esimerkki olivat ne sielunvaellusdokumentit Ylessä jokin aika sitten. Ja yhdessä niistä esitettiin ruumiistapoistumiskokemuksia ihan faktana, johon nyt pitäisi uskoa. Tosi tieteellistä. Älkää tuhlatko rahoja tämmöiseen. Prisma ei saa olla mikään muka-tieteen jätesäiliö, vaan siihen tarvitaan kunnon ohjelmia.

keskiviikkona 16.11.2011

Onpa mahtavaa, että Prismassa uskalletaan tuoda tähänkin tieteen takapajulaan jotain valoa. Suurin osa kommentoijista näyttää unohtaneen, että tieteen yksi tehtävä on toimia vallalla olevan ymmärryksen ja tietämyksen kyseenalaistajana. Jos tiedettämme ei olisi aika ajoin haastettu ja päivitetty muutamien sen hetkiset paradigmat haastavien toimijoiden toimesta ja näin venytetty dogmaattisen tieteenteon mukavuusalueen rajoja, asuisimme aikamoisessa takapajulassa edelleen. Mikä tällaisessa haastamisessa oikein pelottaa?

lauantaina 19.11.2011

Prisma ottaa vastuullista askelta.

YLE tekee institutiona miltei mitä tahansa.
Ei aina niin hyvää.

Radio hukkaa itseään kaupallisiin kaavoihin.
(Paitsi YLE 1.n yrittää olla kivasti uniikki kanava.)

YLE TV jaottelee kanavia useille pomoilleen,
ja lajittelee ihmisiä mm. ikään ja sukupuoleen.

Yksittäisille ohjelmilleja ja tuotannoille jää suuri vastuu.

Epävarma aikamme tarvitsee institutiolta
muutakin kuin popularismia ja toimittajien egoilua.
Kriisi aikana institutiolla on myös; ajatuksia herättävä
ja toiminnalle suuntia antava tehtävä.

Tietoa on paljon. Oikea tieto ja totuus ovat vaikeammat hahmottaa.
Tarvitsemme tietojen ymmärtämiseen ja ajatuksille perspektiivin.
Vastuu on kuitenkin meidän eikä YLE.n.

Hyvä Prisma !
Kiitos laaja-alaisuudesta ja rohkeudesta.

T: Nimimerkki Totuus ei ehkä olekaan tuolla.

sunnuntaina 20.11.2011

"Uusilla ajatuksilla ja uusilla totuuksilla on kolme kehitysvaihetta.
Ensin niitä pilkataan.
Sitten niitä vastustetaan kiivaasti.
Lopulta ne hyväksytään itsestäänselvyyksinä"

Arthur Schopenhauer

lauantaina 26.11.2011

Hienoa, että nähdään ohjelmia, joissa uskalletaan ottaa kantaa asioihin. Oma kantani on että Raamattu eli Jumala viisaudessaan ilmoittaa jo asioita meille, ja jossain vaiheessa tiede tulee samaan johtopäätökseen.: Sanalaskut 4: 23 "Yli kaiken varrottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähteen". Lukijalle jää tässä nyt oma osa mietittäväksi, miten tuo Ramatun kohta liittyy elämään.
On tärkeää, että ei pidetä kerran opittua apsoluutisena totuutena, vaan annetaan myös uusille ajatuksille tilaa.
Tiede on syrjäyttänyt muutenkin sen mitä Raamattu sanoo, ihmisestä on tullut itsestään viisaita, mutta se ei tee Jumalan sana tyhjäksi, vaikka miten yrittäisi.

Kiitos Prismalle ohjelmasta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä