Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Juttuarkisto

KOULUT MUUTTUVAT


3.2.2005
Suomen peruskouluja ravistelee suuri muutos. Ala- ja yläasteen ovat virallisessa kielenkäytössä jo jääneet historiaan ja käytännössäkin jaosta halutaan luopua. Kaikki uudet koulut rakennetaan siten, että niihin mahtuu koko peruskoulu eli kaikki luokat ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen. Lisäksi monia entisiä ala- ja yläasteen kouluja yhdistetään. Nyt Suomessa on hieman yli kolmesataa yhtenäiskoulua.

Yhtenäiskouluja halutaan lisää, sillä monien aikuisten mielestä on parempi, että oppilaat saavat olla koko peruskoulun ajan samassa koulussa. Joillekin oppilaille koulun vaihtaminen kuudennen ja seitsemännen luokan välissä on rankkaa. Lisäksi monella paikkakunnalla pitää muutenkin yhdistää kouluja, kun oppilaiden määrä vähenee.

Kaikkialla uudistuksesta ei kuitenkaan pidetä. Esimerkiksi Etu-Töölössä Helsingissä yläasteen oppilaat vastustavat koulun yhdistämistä ala-asteen kouluun. He ovat keränneet addressin, jossa yhdistämissuunnitelmia vastustetaan. Etu-Töölön koulun kahdeksasluokkalaisen Emmi Mölsän mielestä yhtenäiskoulu on huono ajatus muun muassa siksi, että kiroilevat tai tupakoivat yhdeksäsluokkalaiset eivät ole välttämättä hyvää seuraa ekaluokkalaisille.

Toisaalta joissakin kouluissa, missä uudistus on jo arkea, yhtenäiskouluun ollaan tyytyväisiä. Vantaalla Mikkolan koulussa kuudesluokkalaiset ovat iloisia, kun heidän ei tarvitse vaihtaa ensi vuonna koulua.


KARNEVAALIT


3.2.2005

Tulevana viikonloppuna suomalaiset viettävät laskiaista, mutta ympäri Eurooppaa riemuitaan karnevaalikaudesta. Karnevaaliaika on Keski- ja Etelä-Euroopassa yksi vuoden kohokohdista. Italian karnevaalipääkaupunki on Venetsia. Kaduille kerääntyy satoja tuhansia ihmisiä, turisteja ja paikallisia.

Karnevaalien vietto aloitettiin yli tuhat vuotta sitten. Jo silloin karnevaaliaika oli riehakasta ja ylenpalttista. Arki käännettiin ylösalaisin, rikkaaat pukeutuivat palvelijoiksi, palvelijat rikkaiksi, naiset miehiksi ja miehet naisiksi.

Perinne jatkuu yhä. Karnevaalit kestävät kymmenen päivää ja päättyvät ensi tiistaina. Siitä alkaa pitkä paastonaika, jolloin syöpöttely ja juhliminen vaihtuvat kohtuullisuuten ja kieltäytymiseen.



Linkkejä aiheesta:
LISÄÄ KARNEVAALEISTA JA WEBKAMERAKUVAA VENETSIAN KESKUSTASTA>>


SÄHKEITÄ

ULKOMAAN SÄHKEET
Oikeudenkäynti Michael Jacksonia vastaan on alkanut. Poptähteä syytetään Kaliforniassa alakäisen pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mikäli Jackson todetaan syylliseksi, hän voi saada jopa 21 vuotta vankeutta.


KOTIMAAN SÄHKEET
Länsi-rannikolla Porissa nuoret saavat totutella uusiin kotiintuloaikoihin. Kaupunki suosittelee, että alle 16-vuotiaaat olisivat kotona arkisin-iltaisin ennen yhdeksää. Viikonloppuina raja on kello 11. Pori ei ole ensimmäinen paikka, missä kotiintuloaikoja kokeillaan. Myös Hämeessä, Lammilla kotiintulosuositukset ovat olleet voimassa jo pitkään.

Haku kesätöihin on taas alkanut. Ensi kesänä tarjolla on melkein 200-tuhatta kesätyöpaikkaa. Kesätyöpaikan saaminen on monelle kuitenkin lottovoitto sillä vain pieni osa hakijoista löytää töitä. Joillakin paikkakunnilla kesätöihin ei järjestetä ollenkaan haastatteluja, muun muassa Laitilassa keästyöntekijät arvotaan.

Kevään kirja-aleryysis alkoi kaupoissa on alkanut. Parin viikon aikana myydään noin miljoona alennushintaista kirjaa. Eniten kirja-alessa myydään tietokirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Viime vuoden myydyin nuortenkirja oli - yllätys yllätys - Harry Potter.

Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Jari Litmanen palaa vihdoin Euroopan huippukentille. Litmanen esiteltiin tällä viikolla uudessa joukkueessaan Hansa Rostockissa. Ensiesiintyminen Saksan bundesliigassa on lauantaina. Uutismixin toive on, että maestron nilkat pysyvät vihdoin ehjinä.

AIEMPIEN JUTTUJEN ARKISTO

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.