yle.fi

Osa 23. Oi maamme Suomi synnyinmaa YLE KuvapalveluOn kesäkuu vuonna 1851, kun kartanon nuoriherra Wilhelm saapuu ylioppilastovereineen Hovimäkeen lepäämään. Tunnelma isän, Carl Magnuksen ja äitipuolen Esterin välillä on kireä. Wilhelm lähestyy runon siivin opiskelutoverinsa Ernstin Vava-sisarta, Ernst itse kolkuttelee Sepän torpalla aitan ovea. Miten käy heleä-äänisen pikku-Idan?
> Lue lisää

 

Osa 24. Jo kuihduit ruusu nuori YLE KuvapalveluPikku Idan kohtalo ratkeaa elonleikkuuaikaan. Uusi tilanhoitaja Asp tuo mukanaan muutoksia tilanhoitoon. Ester ja Carl Magnus lähtevät lastensa kanssa syksyksi Helsinkiin. Koko kaupunki kohisee Kaarle kuninkaan metsästyksestä, oopperahankkeesta, joka koskettaa myös Lindhofeja ja Ingbergin perhettä. 
> Lue lisää

 

Osa 25. Kaarle-kuninkaan metsästys YLE KuvapalveluKeväällä 1852 oopperaesitys onnistuu loistavasti. Wilhelm pitää ylioppilasjuomingeissa vallankumouksellisen puheen ja joutuu pakenemaan Ruotsiin. Kaksi vuotta myöhemmin ollaan keskellä sotaa. Englantilaiset ja ranskalaiset sotalaivat kiertelevät Suomen rannikoilla. 
> Lue lisää

 

Osa 26. Ja se Oolannin sota oli kauhia

 YLE KuvapalveluErkki Seppä joutuu lähtemään Kokkolaan pelastaakseen lautavarastonsa ja omaisuutensa. Hovimäen lasiruukilla syttyy kohtalokas tulipalo ja Erkki lupaa hakea Wilhelmin Upsalasta kotiin. Matka läpi sotaa käyvän Ahvenanmeren on uhkarohkea ja vaiherikas. 
> Lue lisää

 

Osa 27. Niin kuin virta vierevä

 YLE KuvapalveluJohanna-rouvan sydän ei enää kestänyt ja hänet haudataan koko pitäjän surressa kapteenskaansa. Wilhelm ottaa nyt vastuun kartanosta. Marie on kapinoiva nuori neiti, joka tahtoo lähteä Helsinkiin tyttökouluun ja oppia maalaamaan. Sepän torpassa nuori Katri yrittää täyttää kuolleen äitinsä paikan, mutta uupuu. Niin joutuu seppä Matti lähtemään kosiopuuhiin. 
> Lue lisää

 

Osa 28. En voi sua unhoittaa poies

 YLE KuvapalveluNuoren Marien taiteilijan ura on myötätuulessa ja hyväntekeväisyyskonsertissa Vava yllättää Wilhelmin. Seuraavana keväänä tanssitaan Hovimäessä häitä. Aika on tullut täyteen myös Anna-mamsellille, sukupolvensa viimeiselle. Hirvikoskelle perustetaan kiertokoulu ja sepän nuori Katri on saamassa elämälle uuden suunnan. 
> Lue lisää

 

Osa 29. Arvon mekin ansaitsemme

 YLE KuvapalveluWilhelm joutuu kihlakunnan tuomarina olemaan paljon poissa ja Vava alkaa pitkästyä Hovimäellä. Kartano tarvitsisi uuden rahalähteen ja Erkki ja Wilhelm yrittävät löytää räjähtämättömien tulitikkujen reseptin. Pitäjään on tullut uusi kirkkoherra, joka aiheuttaa vaikeuksia koulutoiminnalleen. Sepän Katri pääsee Jyväskylän seminaariin ja samalla ensimmäiselle junamatkalleen. 
> Lue lisää

 

Osa 30. Sä kasvoit neito kaunoinen

 YLE KuvapalveluWilhelm on aatelissäädyn valtiopäivämiehenä Helsingissä. Vava ei pääse päättäjäistanssiaisiin ja turhautuneena hiljaiselämään kartanolla, purkaa kiukkuaan palvelusväkeen ja herättää hurjapäisellä ratsastuksellaan paheksuntaa koko pitäjässä. Sepän lapsista Juho lähtee Erkki-sedän kustantamana sisarensa mukana Jyväskylään kouluun. Marie menestyy Taideyhdistyksen näyttelyssä ja pääsee lopulta Wilhelmin tuella opiskelemaan Düsseldorfiin.
> Lue lisää

 

Osa 31. Pois väistyi laululinnut

 YLE KuvapalveluSepän Erkki menettää paljon rahaa, kun Suomen markka siirtyy yhdessä yössä hopeakantaan. Marie on edelleen ulkomailla ja matkalla Pariisiin. Johan on valittu uudeksi piirilääkäriksi ja joutuu heti Hirvikoskella selvittämään murhaa. Talvella Wilhelmistä tulee isä, kun Vava synnyttää pojan. Kevät on pahoin myöhässä ja toukokuinen lumimyrsky tuo takatalven, jollaista ei ole nähty miesmuistiin. 
> Lue lisää

 

Osa 32. Hallan kova koura

 YLE KuvapalveluKesä puhkeaa yht’äkkiä juhannuksen alla muutamassa päivässä. Kiireesti kylvetään Hovimäenkin pellot, mutta tuskin on koulutyö ehditty aloittaa, kun ankara halla vie koko sadon. Vava pelkää itsensä ja lastensa puolesta ja matkustaa ulkomaille. Kukaan ei tiedä, mitä tulevana talvena tapahtuu. Pariisissa Mariekin näkee nälkää, mutta ylpeys estää häntä kirjoittamasta kotiin. 
> Lue lisää

 

Osa 33. Viel armas päivä nousee

 YLE KuvapalveluKuntakokouksen päätöksestä sairastuvan nälkäorvot huutokaupataan. Niin pian kuin mahdollista Wilhelm lähtee Keski-Eurooppaan hakemaan vaimoaan ja sisartaan kotiin Hovimäkeen. Vava ei tahdo kuulla puhuttavankaan paluusta Suomeen ja Marien Wilhelm löytää Pariisista. Sepän Katri ja piirilääkäri Johan ovat taistelleet rinta rinnan kuolemaa vastaan, mutta miten käy, kun Johan kosii nuorta opettajatarta? 
> Lue lisää

 

Lähetä linkki