To 20.12.2007 @ 13:42admin

Taidetta, jolla on sanoma

Viime aikojen kiivain kulttuurikeskustelu on pyörinyt lähinnä sen ympärillä, voiko kansallista kulttuurin peruskiveä, tässä tapauksessa Tuntematon sotilas –teosta käyttää tuodakseen esiin jotain omaa viestiä tai sanomaa. Tai näin minä tämän Smeds vastaan Volanen (ainakin) –keskustelun olen käsittänyt.
 
On epäilty, että teatteria käytettäisiin totalitaristisiin pyrkimyksiin. Teatterihan on synnyttänyt säännöllisin väliajoin kiivaitakin väittelyitä, jotka usein kyllä tuntuvat selittyvän sukupolvien välisellä kuilulla.
 
Vaan entäpä sitten musiikin puolella? Esimerkki voisi löytyä vaikkapa Sloveniasta. Uutistoimisto AFP on tehnyt jutun sikäläisestä rockyhtye Laibachista. Laibach nousi jossain määrin tunnetuksi jo 80-luvun lopulla tehtyään lievästi sanottuna militaristisen kuuloisia versioita muun muassa Queenin ja Beatlesin lauluista.
 
Laibachin esiintymisasut olivat myös huomiota herättäviä, kuten kopioita natsiunivormuista. Heidän levynkantensa lainasivat estottomasti kuvastoa natsipropagandasta ja niin edelleen. 80-luvulla Slovenia oli vielä osa sosialistista Jugoslaviaa, jossa ei natsisymboleiden kanssa vehtaamista hyvällä katsottu. Seuraus oli soittokielto ja linnatuomio.
 
Tietenkään yhtye ei ollut äärioikeistolainen. Tarkoitus oli osoittaa kaupallisen popmusiikin totalitaristinen luonne. Näyttämällä, kuinka Queenin laulu One Vision hieman eri tavalla esitettynä muistuttaa hätkähdyttävästi jotain, joka kaikui Nürnbergissä 30-luvulla, pannaan yleisö ajattelemaan. mitä laulu sitten ”normaalissa” asussaan edustaa.
 
Taide ymmärretään usein väärin. Niin kävi Laibachillekin. Pitkin Eurooppaa syntyneet äärioikeistolaiset nuorisoryhmät ottivat yhtyeen tuotannon omakseen ja nostivat Laibachin soittolistoilleen. Mikä sitten taas johti koko yhtyeen maineen mustumiseen ja porttikieltoon esimerkiksi Ranskaan.
 
Laibach toimii edelleen. Se on Slovenian tunnetuin yhtye muualla maailmassa, halusi virallinen Slovenia sitä tai ei. Ilmeisesti ei, sillä kun Sloveniasta ensi vuonna ensimmäistä kertaa tulee EU:n puheenjohtajamaa, ei virallisten juhlakonserttien ohjelmasta löydy Laibachin nimeä.
 
Yhtyeen kotisivut
http://www.laibach.nsk.si/
 
Yhtyeen musiikillista estetiikkaa
http://www.youtube.com/watch?v=wwdOX19_ETI
http://www.youtube.com/watch?v=vVHq0gViMLU