Blogistanian toinen Turku

Nettiviestinnän piirissä toisinaan kuultu väite on, että valtamedia on uhanalainen laji ja että se hukkuu omaan agendaansa eräänlaisena tiedonvälityksen portinvartijana. Portinvartijuudella tarkoitetaan tässä tapauksessa keskusteluilmapiirin poliittista, taloudellista tai ideologista filtteröintiä, usein myös toimimista vanhahtavana kansanvalistuksen airueena. Eli objektiivisuus valtamediassa on näköharhaa ja taustalla piilevät median omalla hankelistalla olevat asiat. Turussa asia liitetään useimmiten toriparkkikeskusteluihin, etenkin alueen valtalehden osalta. Valtakunnallisesti portinvartijuus keskittyy esimerkiksi maahanmuuttokriittisyyden demonisointiin. YLE ja HS ovatkin jo saaneet tuomionsa moniarvoista lähidemokratiaa korostavalta nettiyleisöltä moneen kertaan.

Ottamatta kantaa onko niin tai näin, lienee joka tapauksessa hyvä katsoa miten "toinen Turku" jaksaa, minkälainen on blogien Turku. Toteuttaako se sananvapautta valtamediaa paremmin ja onko se vertailuryhmäänsä ennakkoluulottomampi sisällöiltään. Olen koonnut omaa blogilistaani random-periaatteella Nikkola Median "Turku Blog City" -palstalle ja tähänastinen otanta näyttää kiinnostavan monipuoliselta. Valtamedialta syystä tai toisesta unohtuvia asioita on listalla sekä paljon politiikkaa, viihdettä ja urheilua. Muotimaailmaa unohtamatta. Turkulaisten blogien parissa viihtyy pidempäänkin.

Oma vaatimaton mielipiteeni on, että perinteiset poliittiset mielipidekirjoitukset ovat Turun blogosfäärin heikointa antia. Kaupunginvaltuutettuja, kansanedustajia ja EU-lobbareita lapsettaa aivan liian usein. Jos ja kun sanottava julistuksista unohtuu, kääntyy keskustelu liian helposti ilmeisimpien poliittisten vastustajien halventamiseen. Tälläinen itsetarkoituksellinen vastakkainasettelu antaa hyvin valjun kuvan edustuksellisen demokratian nykytilasta. Ilmiö toistuu tasaisesti kaikissa poliittisissa ryhmissä Kokoomuksesta Vihreisiin ja Vasemmistoliittoon.

Toisaalta uuden poliittisen kulttuurin piiristä nettijulkisuuteen tulee haasteellisempaa materiaalia. Jiri Keronen haastaa oikean ja vasemman laidan olemassaoloa hyvin mielenkiintoisella tavalla. En ole aivan varma ojentaisinko hänelle avaimia kaupunkiin missään olosuhteissa mutta ajattelussa on särmää, piti siitä henkilökohtaisesti tai ei. Särmää löytyy myös Olavi Mäenpään blogista, jossa CAPS LOCK uhkaa jatkuvasti unohtua päälle. Mäenpää on kova post-SMP:läinen propagandamies vaikka en hänen rasistista populismiaan juuri missään mielessä ostakaan. Lisäksi uudessa arkistoblogissa lennähtää tiskiin tuima pala turkulaista ajankuvaa viime vuosikymmeniltä.

Urheilussa Turun blogosfääri on hyvin edustettuna. Jääkiekko tietenkin dominoi keskustelua juuri nyt mutta jalkapallon saralta löytyy todellinen helmi. Kaikki viestimet mukaanluettuna parasta turkulaista jalkapallokirjoittelua on viime vuodet harjoitettu futisblogi Puoliajassa. Valtamedia on jo löytänyt omansa, sillä blogin ylläpitäjä siirtyy kesäksi toisen iltapäivälehden leipiin. Resepti Puoliajan menestykselle on joka tapauksessa selvä: se kuuntelee lukijoitaan, menee mukaan futismaailman arkeen, nousuihin ja laskuihin, seuraa harjoituksia, seuraa pelejä, seuraa fanikulttuuria, elää ja innostuu lajin mukana. Uskaltaa kysyä helppoja kysymyksiä, uskaltaa kysyä vaikeita kysymyksiä. On hemmetin innoissaan kaikesta! Monestako maakuntalehden urheilutoimituksesta voi sanoa samaa?

Myös alakulttuurien Turku on blogosfäärissä hyvin edustettuna. Missä on bileet ja raikuuko vallatussa talossa "We shall overcome", se on lähes reaaliajassa tarkastettavissa alan sivustoilta. Sama koskee taiteilijoiden työtilapulaa kaupungissa, he ovat hereillä verkossa ensikäden tietoineen. Tsekkaa uutiset täältä ja vertaa niitä valtamedian ylöspanoihin, vertailut voivat tuoda yllättäviä tuloksia. Muista myös, että vaikeneminenkin voi olla julkisuustemppu. Tässä mielessä Turun blogiverkoston voikin arvioida ylläpitävän sananvapautta Turussa pienellä mutta merkittävällä tavalla.

Parhaimman kuvan Turun blogikulttuurista saa tietenkin tutustumalla blogeihin omakohtaisesti. Nikkola Mediassa otetaan edelleen vastaan linkkejä paikallisesta osaamisesta. Myös täällä on mahdollista keskustella alan tarjonnasta. Mikä on sinun mielestäsi Turun paras blogi? Entä mistä aiheista haluaisit blogien kirjoittelevan enemmän?

1 kommentti

Blogini osoitteessa http://arvonblogi.blogspot.com