yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Yksityisyyden suoja

Lain mukaan yksityiselämää loukkaavan tiedon tai kuvan levittäminen rangaistavaa. Rankaisemisen edellytyksenä on, että teko aiheuttaa vahinkoa tai kärsimystä henkilölle. Rajanvetoa julkkiksen yksityisen ja julkisen roolin välillä on kuitenkin käyty jatkuvasti.

Viihdemaailman edustajien yksityiselämä on käsitelty julkisuudessa vuosikymmeniä. Poliitikkojen ja päättäjien yksityiselämä oli pitkään koskematon alue, mutta viime vuosina ministerien ja kansanedustajien ihmissuhteita ja siviilielämää on mediassa seurattu entistä valppaammin. Presidentin tai ministerin avioliitto voi nykyään ylittää uutiskynnyksen jopa tv-uutisissa tai ns. laatulehdissäkin.

Vuonna 1959 perustettu Hymy-lehti herätti paljon paheksuntaa nostaessaan 1970-luvulla esille julkkisten elämän negatiivisia piirteitä ilman asianosaisten lupia. Keskustelu johti vuonna 1975 säädettyyn yksityisyydensuojalakiin, ns. Lex Hymyyn, jolla oli tarkoitus hillitä julkkisten yksityiselämän repostelua mediassa.
hankalaa.

Julkisuuden henkilöiden osalta tilanne onkin mutkikkaampi kuin tavallisten kansalaisten. Julkiseen rooliin tai ammatilliseen asemaan liittyvät asiat eivät kuulu suojattuun yksityiselämään, vaan niitä voidaan julkisesti arvioida tai arvostella.

 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää