Kuinka kauan olet asunut New Yorkissa?
Olen asunut New Yorkissa viimeiset 16 vuotta.
Kuvaile omaa musiikkimakuasi hieman?
Mun lempiartistejani ovat esimerkiksi Radiohead, Tom Waits, Björk ja viimeisin ihastukseni on Jesca Hoop. Kuuntelen musiikkia hyvin laidasta laitaan ja mulle kolisee kaikenlainen fiiliksellä tehty ja tunteita herättävä musiikki. Monista lempiartisteistani on vaikea sanoa, mihin musatyyliin he kuuluvat. Mielestäni parhaat artistit muuttuvat, kasvavat ja hakevat aina uusia vaikutteita, eivätkä näin ollen sovi mihinkään valmiiseen muottiin.
Miten New York toimii kaupunkina musadiggareille yleisesti?
New York on täynnä paikkoja, joissa voi kuunnella live-musaa ja joka ilta kaupungissa esiintyy varmasti yli tuhat bändiä. Valikoimaa siis riittää kaikista mahdollisista musatyyleistä. En usko, että maailmasta löytyy toista kaupunkia, jossa olisi näin valtava tarjonta musiikin suhteen. Pitää vain olla itse aktiivinen ja ottaa selvää.
Mistä löytyvät parhaat bileet/keikat/tunnelma?
Parhaat bileet löytyvät mun korvien välistä.
Parhaat keikat löytyvät vähän sieltä sun täältä, riippuu mistä diggailee. Itse tykkään tunnelman takia keikkapaikkoina eniten esimerkiksi Bowery Ballroomista, Irving Plazasta, Roselandista ja Highline Ballroomista. Kävin esimerkiksi Roselandissa katsomassa Björkin huimaa Biophilia-konserttia. Ei myöskään sovi unohtaa Rockwood Music Hallia, jossa käyn säännöllisesti kuuntelemassa keikkoja ja esiintymässä myös itse. Rockwoodissa on kaksi eri huonetta/lavaa ja molemmissa esiintyy keskimäärin viisi artistia illassa. Artistit ovat yleensä todella hyvätasoisia ja Rockwoodiin on kiva mennä katsomaan keikkoja välillä ihan randomisti.
http://www.boweryballroom.com/
http://www.roselandballroom.com/
Miten matkailija saa tietoa tapahtumista?
Village Voice -lehti ilmestyy keskiviikkoisin ja sen voi noukkia ilmaiseksi kasiinsä monen kadun nurkilla olevista muovitelineistä niin kauan kuin lehtia riittää. Lehti löytyy myös netistä. Time Out -lehti on myös oiva keino ottaa selvää tapahtumista, keikoista, taidenäyttelyistä, teattereista jne.
Itse tilaan New York -lehteä ja New York Timesin nettilehteä, joiden avulla pysyn pääpiirteittäin selvillä siitä, mitä kaupungissa (ja maailmassa) tapahtuu. Mulle tulee myös viikoittaiset Ticketmasterin ja Live Nationin New Yorkin paikalliset uutiskirjeet, joissa on listattu kaupungissa tapahtuvia isoja keikkoja. Ne saattaisivat olla myös matkailijalle hyvä juttu ottaa haltuun, jos tietää riittävän ajoissa, milloin matkustaa New Yorkiin. Lisäksi kannattaa tsekata http://www.brooklynvegan.com/, jossa on listattu tapahtumia ja musiikkia.
http://www.timeout.com/newyork
Mitkä ovat omat suosikkipaikkasi, kun käyt ulkona ja miksi?
Tykkään käydä katsomassa taidetta Museum of Modern Artsissa, hiljattain kävin esimerkiksi deKooningin ja Diego Riveran näyttelyissä. MoMA:lla on myös toinen museo Long Island Cityssa, Queensissä nimeltään PS.1, josta pidän myös paljon. Tehdasmainen alue graffiteineen on jo itsessään näkemisen arvoinen. Visuaalinen taide inspiroi mua ja saan siitä ideoita omaan työhöni ja elämääni
Tykkään lisaksi käydä säännöllisesti Museum of Natural Historyn Rose Center -planetaariossa, jossa esitetään upeita, tajunnan räjäyttäviä avaruusfilmejä. Niistä saa perspektiiviä elämään.
Istun myös mielelläni West Villagessa teellä paikassa nimeltään Tea Spot. Maukkaita teelajeja löytyy laidasta laitaan ja paikka on tunnelmallinen ja viihtyisä. Ravintoloista suosin esimerkiksi italialaista Lavagnaa Alphabet Cityssa, vegaaniravintolaa Caravan of Dreamsiä ja tiibetiläistä Tsampaa.
http://www.caravanofdreams.net/
http://www.menupages.com/restaurants/tsampa/
Mitä New Yorkissa vierailevan henkilön ei kannata missata?
New York on parhaimmillaan, kun sen kokee kokonaisuutena. Suosittelen laajaa spektriä sen suhteen, mitä kaupungissa tekee, ei ainoastaan shoppailua.
Matka kannattaa suunnitella niin, että kauppojen lisäksi ehtii tsekata taidetta, live-musiikkia sekä mahtavia ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi suosittelen kävelyä Central Parkissa tai Prospect Parkissa, tai kenties jooga- tai meditaatiotuntia. New York on hyvin kokonaisvaltainen kaupunki ja se jää helposti matkustajalta shoppailun lomassa huomaamatta. Jos pystyy ujuttamaan itsensä kaupungin elamään ja syvempään sykkeeseen, matkasta tulee varmasti ikimuistoinen ja kaupunkiin syntyy henkilökohtainen suhde. Ei kannata myöskään pelätä matkustaa Brooklyniin (esim. Carroll Gardens, Red Hook, Williamsburg) tutkailemaan, siellä on ihan omanlaisensa svengi.
http://meditationinnewyork.org/mcm-class-locator.php
Mitä puolestaan kannattaa välttää?
Itse välttaisin fast food -ketjuja ja näkisin vaivaa kokeillakseni mahdollisimman monia erilaisia ravintoloita New Yorkissa ollessani, koska kaupungissa on ihan mielettömän hyvää ruokaa! Kahviloista valitsisin mahdollisuuksien mukaan mieluummin esimerkiksi Cafe Grumpyn http://www.cafegrumpy.com/ kuin Starbucksin. Kahvikokemus on aivan eri tasolla. Shoppailussa suosisin mieluummin pieniä yksityisiä putiikkeja kuin isoja tavarataloja.
Muita vinkkejä?
New Yorkin pääkirjasto on ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen paikka, eikä pelkästään kauneutensa vuoksi. Siellä on näyttelyitä, kursseja, esityksiä ja mikä parasta, ne ovat ilmaisia! Olen itse käynyt kuuntelemassa mielenkiintoisia luentoja, ja esimerkiksi katsomassa Charlie Chaplin filmejä live-pianistin säestämänä. Musta on myös kiva käydä tekemässä duunia tai lukemassa kirjoja upeassa kirjaston lukusalissa. Tulee ihanan nostalginen fiilis...
Kommentit (0)