Kuinka kauan olet asunut Tukholmassa?
Olen ollut täällä aina, mutta olen kotoisin metsäisestä lähiöstä nimeltään Orminge. Äitini on norjalainen, joten sitä kautta olen automaattisesti Norjan kansalainen.
Kuvaile musiikkimakuasi?
Olen omasta mielestäni todella avarakatseinen musiikin suhteen, mutta ulkopuolisen silmin olen varmasti aivan nörtti, joka kuuntelee paljon outoa musiikkia. Olen aina nojannut musiikkiin, joka vaikuttaa pimeään puoleen jollakin tapaa, joten olen kuunnellut melko synkkää musiikkia, mutta se on kuitenkin kaukana black-metallista. Nyt musiikkimakuni on ehkä menossa henkisempään suuntaan, käyn läpi ”spirituaalisen jazzin vaihetta”. Olen aina kuunnellut paljon folkia sekä psykedeelistä folkia ja rockia. Myöhäisteini-iästä saakka olen fanittanut myös skandinaavista progressiivista musiikkia 1960- ja 70-luvuilta. Pari suosikkiani ovat itse asiassa Haikaran debyyttilevy sekä Kalevalan ”People no names” ja omistan molemmat tietysti alkuperäisinä vinyyleinä. (Etsin parhaillani Charliesin ”Buttocks” –levyä Love Recordsin vinyylikopiona, jos joku lukija auttaa minua löytämään hyväkuntoisen LP:n, se olisi mahtavaa. Olen tosin kuullut, että venäläiset puskevat hintoja ylös.)
“Lähiöiden tunnelma on vähemmän tiukkapipoinen.”
Miten Tukholma toimii musadiggareille?
Tukholmassa on paljon musiikkia, mutta itse en käy hirveästi klubeilla tai konserteissa. Mielestäni kaupungissa pitäisi olla enemmän vaihtoehtoista toimintaa ylipäätään. Lähiöissä yritetään nytkin järjestää tapahtumia ja se on hyvä juttu, sillä tunnelma on yleensä erilainen, vähemmän tiukkapipoinen. On tärkeätä kerätä ihmisiä tietyn maun tai kiinnostuksen ympärille.
Mistä löytyvät parhaat bileet/keikat/tunnelma?
Strand on hyvä paikka sekä konserteille että hengailuun. Klubeja on vaikka kuinka paljon kuten Strand, Debaser, Landet ja Pet Sounds Bar sekä yksi suosikeistani Boulehallen Närkesgatanilla Södermalmilla, jossa voi pelata boulea (kuulapeli), pingistä tai jalkapallopeliä ja tietysti juoda.
Kuinka vierailija löytää tietoa hyvistä tapahtumista?
Itse saan vinkkejä tietysti muusikkokavereiltani, mutta vierailijan kannattaa turvautua internetiin. Jos pitää popista tai indiestä, Tukholmasta löytyy lähes varmasti tarjontaa, mutta jonkun hyvin spesifin genren livemusiikkia tai DJ:tä voi olla hankalampi etsiä.
Mitkä ovat omat suosikkipaikkasi ja miksi?
Riippuu toki mielentilasta. Kotifiilis kavereiden kanssa on aina paras, mutta kun lopulta päätän lähteä ulos, ei ole juuri paikkoja, jotka ajaisivat kodin ohitse ainakaan musiikillisesti. Strand on kuitenkin hyvä. Siellä järjestetään ”Jazz är farligt” –niminen jazz-klubi keskiviikkoisin, missä soitetaan friikimpää free-jazzia ja psykedeelistä musaa. Pet Sounds Barin kuukausittaisessa ”Klubb Folkessa” esiintyy yleensä folkhenkisiä kulttiartisteja. Glenn Miller on pieni ja kodikas jazz-klubi, jossa on livemusaa.
Mitä vierailijan ei kannata missata?
Lauttamatka Slussenilta Djurgårdeniin ja siellä käveleskely on ehkä paras tapa nähdä kaunis ja hyvin hoidettu puoli Tukholmasta. Södermalmissa on myös kiva kuljeskella veden äärellä Skanstullista Hornstulliin, kuten myös Strandvägenilla tai Gärdetillä kulkeminen. Jos olet vinyylifriikki kuten minä, käy Runt-Runt, Nostalgiapalatset ja St. Eriks Skivor –levykaupoissa St. Eriksplanilla tai Mickes ja Snickars Skivor –kaupassa Hornstullissa.
Mitä vierailijan kannattaa välttää?
Stureplania.
Muita tippejä?
Tukholma on melko iso kaupunki, jolla on monet kasvot. Saaristo on ehkä upeinta Tukholmassa ja sinne voi mennä vaikkapa päiväretkelle tai yöpyä muutaman yön hostellissa tai leirintäalueella.
Täällä on Tuholman uusi levykauppa: http://www.svt.se/nyheter/uutiset/#./vinyyli-sinnittelee-mukana-musiikkibisneksessa?&_suid=137470355450106167177074663624