The Niallist: ”Manchesterin parhaat bileet syntyvät tee-se-itse-meiningillä”

The Niallist: ”Manchesterin parhaat bileet syntyvät tee-se-itse-meiningillä”

30.07.2012 | Toimittaja Sari Casal

Kuva: Nickie McGowanKuva: Nickie McGowan

Kauanko olet asunut Manchesterissa?

Muutin Manchesteriin Glasgowsta vuoden 2010 alussa, joten en ole asunut täällä kovin kauaa, mutta kuljin kaupungissa ahkerasti jo sitä ennen. Manchesterissa minua kiehtoi paitsi musiikki myös gay scene, joka on melko laaja ja integroinut hyvin valtavirtaan.

Kuvaile omaa musiikkimakuasi?

Pidän monista eri genreistä noise/drone-rockista tai trash-metallista homo-diskoon ja klubiystävälliseen elektroon ja houseen. Käyn sekä keikoilla että klubeilla. Omaa musiikkiani voisi laajasti ottaen kuvailla houseksi, mutta siinä on vaikutteita esimerkiksi hiphopista ja garagesta. AKA-levyn biiseissä on enemmän hiphop-fiilistä, sillä työskentelin enimmäkseen undergroundin ”homo-hop” –scenen MC’den kanssa.

Miten Manchester toimii musadiggareille?

Totta puhuen kaupunki on tässä suhteessa melko jakautunut.

Manchesterilla on maailmanlaajuisesti hyvä maine ”Madchester”-scenestä, joka lähti liikkeelle 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa ja keskittyi Factory Recordsin ja Hacienda-klubin ympärille. (Factory myös julkaisi Joy Divisionin ja New Orderin levyt. Bändit lienevät Manchesterin tunnetuimmat Oasiksen lisäksi.) Tämä on hyvä asia siinä mielessä, että se todistaa Manchesterin kyvyn tuottaa maailmanluokan musiikkia, mutta toisaalta ilmiön ympärille on omistautunut retroelinkeino, joka liputtaa näitä samoja bändejä yhä uudelleen ja uudelleen liikkumatta eteenpäin. Täällä on paljon baareja ja klubeja, jotka soittavat ainoastaan vaikkapa Happy Mondaysia, Stone Rosesia, Charlatansia tai Inspiral Carpetsia, ja se tekee scenestä aika staattisen ja taaksepäin katsovan. Toisaalta jos diggailee tämäntyyppisestä jutusta, on taivaassa...

Vastavoimaisesti Manchesterissa on erittäin vireä underground taide- ja bilescene, jota ylläpitävät henkilöt hakeutuvat tietoisesti erilleen ”Madchester”-kuvioista ja rakentavat hauskoja tapahtumia kasaan alusta asti itse. Omien kokemusteni perusteella tällaiset tapahtumat ovat aina kaikkein hauskimpia. (Manchesterissa on muutamia vaihtoehtoisia bilepaikkoja, jotka mainitsen kohta.)

Lisäksi Manchesterissa on gay scene, joka on keskittynyt Canal Streetin ja Gay Villagen alueelle. Totuuden nimissä bileiden taso alueella on vaihtelevaa ja kuulemani mukaan ne eivät ole likimainkaan sen veroisia kuin 15-20 vuotta sitten. Tästä huolimatta alueella voi olla hauskaa ja arvostan sitä, että isossa kaupungissa on näin näkyvä ja laaja homoyhteisö. Ja sitä paitsi homot saavat aina bileet aikaiseksi, joten jos olet tullut bailaamaan, olet oikeassa paikassa!

http://en.wikipedia.org/wiki/Madchester

Kuva: Nickie McGowanKuva: Nickie McGowan

Mistä löytyvät parhaat bileet/keikat/tunnelma?

Kuten mainitsin, parhaat bileet ovat tee-se-itse-meiningillä järkättyjä pienempiä tapahtumia ja usein ne löytyvät vähän syrjemmältä.

Pääasiallinen vaihtoehtopaikka keikoille ja taiteelle on Islington Mill, käytöstä poistettu vanha tehdasrakennus, joka on muunnettu taiteilijoiden työtiloiksi. Siellä järjestetään joitain erittäin mielenkiintoisia ja hauskoja teematapahtumia, kuten ”Off With Their Heads” ja vuotuinen ”Artists’ Bonfire”, missä artistit polttavat omia töitään. Tiloissa myös järjestetään paljon hyviä alternative- ja punk-keikkoja.

Toinen galleriatyyppinen keikkapaikka on Kraak, joka sijaitsee Northern Quarterin sydämessä, keskustan coolilla alueella. Kraak on pieni ja intiimi ja siellä on aina hyvät fibat. Paikka sijaitsee pienellä kujalla, joka täyttyy juttelevista ja tupakoivista ihmisistä. Tunnelma lienee samankaltainen, kuin New Yorkissa 1980-luvun alkupuolella.

Northern Quarterissa on muutamia hyviä keikkapaikkoja, joissa kannattaa käydä tsekkaamassa bändejä. Gullivers, Night & Day, Mint Lounge ja The Castle ovat kaikki NQ:n pääkadun Oldham Streetin varrella. Yleensä paikkoihin on vapaa pääsy, joten niissä kannattaa käydä parilla drinkillä hengailemassa ja samalla voi katsastaa, millaisia bändejä kaupungissa on.

Canal Streetin varrella sijaitseva Gay Village kannattaa ehdottomasti tsekata. Saatat päätyä juttelemaan drag queenin kanssa, jolla on kumipukuinen orja talutushihnan päässä. Vaikka paikka onkin ”homokylä” (”Gay Village”), se on todella heteroystävällinen, joidenkin mielestä jopa liiankin heteroystävällinen näinä päivinä. Joka tapauksessa, jos olet kaupungissa yötä, kannattaa piipahtaa G-A-Y.:ssa, jossa viina on halpaa ja bileet käynnissä seitsemänä päivänä viikossa.

http://www.islingtonmill.com/

www.kraak.co/home/

https://www.facebook.com/pages/Gullivers-Manchester/108140529240138

http://www.nightnday.org/

http://www.mintlounge.com/

http://www.thecastlehotel.info/

Miten vierailija saa tietoa tapahtumista?

Hmmmm… Korvat kannattaa pitää auki, sillä valtaosa mediasta edelleen keskittyy kertomaan vanhahtavista ”Stone Roses/Happy Mondays/Joy Division” –jutuista.

Sekä Islington Millillä että Kraak Galleryllä on omat nettisivustonsa ja postituslistansa, joihin voit kirjautua. Kirjautuminen kannattaa, sillä jotkut tapahtumat saattavat muuttua tai niitä järkätään lyhyellä varoitusajalla.

http://www.kraak.co/home/

http://www.islingtonmill.com/

Kuva: Nickie McGowanKuva: Nickie McGowanMitkä ovat omat suosikkipaikkasi ja miksi?

Suosikkiklubini Machesterissa on nimeltään Legends, joka on ollut olemassa 1970-luvulta saakka. Se on tavallaan vaihtoehtohomoklubi kaupungissa, mutta se on myös erittäin heteroystävällinen. Paikka on kuuluisa Northern Soul Twisted Wheel –illastaan, joka on järjestetty joka viikko lähes 30 vuotta, Gay-indiepop – klubi Bolloxista ja omista Tranarchy-bileistämme, kuten pahamaineisesta Vogue Brawlista. Legends on ulkoisesti melko rosoinen paikka, mutta työntekijät ovat todella ystävällisiä ja siellä on takuuvarmasti hauskaa. (Jotkut illat ovat tosin fetissi-iltoja, joten pukeutumatta kumiin tai nahkaan ei välttämättä pääse sisään!)

Vastikään on ilmoitettu, että Legends suljetaan vuoden 2012 lopussa uuden hotellikompleksin tieltä. Tämä jättäisi massiivisen aukon Manchesterin musiikkisceneen. Facebookista löytyy kampanja Legendsin pelastamiseksi.

https://www.facebook.com/groups/273509096050216/?ref=ts

http://legendsmanchester.com/

Mitä vierailijan ei kannata missata?

Canal Street ja Northern Quarter ovat tsekkaamisen arvoisia mestoja, eivätkä pelkästään klubien ja musiikin vuoksi, vaan myös vintage-vaatekauppojen ja kirpputorien takia. Esimerkiksi Ryan Vintage, Paul’s Hair World, the Lomography Store ja Magma NQ:ssa ovat kaikki vierailun arvoisia paikkoja. Suosittelisin ihmisiä myös näkemään hieman vaivaa vieraillakseen paikoissa kuten Islington Mill ja Kraak ja jos aikaa on enemmän myös Chorltonin ja East Didsburyn kaupunginosissa kannattaa käydä.

Mitä vierailijan kannattaa välttää?

Riippuu toki omista mielenkiinnon kohteistasi, mutta sanoisin, että vältä jalkapalloa! Manchester United vetää puoleensa isoja fanijoukkoja ja keskusta on ihan tupaten täynnä pelien aikaan. Väkijoukot ovat kuitenkin harvoin väkivaltaisia ja poliiseja on paljon liikkeellä. Fiilis ei siis ole uhkaava, mutta liikkuminen vain hankaloituu.

Kuva: Nickie McGowanKuva: Nickie McGowan

Muita hyviä vinkkejä?

Manchester on tosi hyvä shoppailukaupunki ja kaupungista löytyy paljon kivoja kauppoja (niin ketjuliikkeitä, itsenäisiä putiikkeja kuin huippumuotiakin). Vaikka ostosten tekeminen ei olisikaan omin juttusi, suosittelisin kaikkia vierailemaan Affleck’s Palacessa Oldham Streetillä, sillä siellä saa kuvan aidosta Manchesterista ja samalla voi tsekata myyntikojuja.  Kaupungista löytyy myös hyviä ruokapaikkoja, itse suosittelisin ainakin käymään yhdessä monista jamaikalaiskaribialaisista ravintoloista Hulmen ja Moss Siden ympäristössä.

http://www.afflecks.com/


Kommentit (0)

Tekstin lähdehenkilö

 (kuva: Nickie McGowan)

The Niallist

DJ, muusikko, tuottaja, bloggaaja Manchester

The Niallist kirjoittaa musiikista ja elokuvista Dangerous Minds ja Shallow Rave blogeihin. Hänellä on myös oma blogi Niallism.com. Niallist järjestää säännöllisesti Tranarchy-klubeja Manchesterissa ja Menergy-klubeja Glasgowssa, joissa hän soittaa diskoa, housea ja elektro-popia. Lisäksi The Niallist tekee aktiivisesti omaa musiikkia.

http://www.dangerousminds.net/

http://shallowrave.com/

http://www.niallism.com/

www.AKAMixtape.com

Kohteet kartalla

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä