Napatanssijamies

Napatanssijamies

19.01.2013 | Toimittaja Joonas Josefsson

Kuka on kuvan kohteena?

Napatanssijamies.

Missä kuva on otettu?

Kuva on otettu Turkissa. 

Milloin kuva on otettu?

Lähdin joulupäivänä 2012 flunssaisena ja puolittain vastentahtoisena viettämään turkkilaista iltaa. Hyvin nopeasti päädyin kuvaamaan mielettömiä tanssijoita. 

Kerro kuvanottohetkestä. Millaisessa tilanteessa kuva on otettu? 

Aluksi lavalle oli astellut turkkilaisia perinnetansseja esittäviä miehiä ja naisia. Heidän jälkeen lavalla oli naispuolinen napatanssija, mutta sitten esiin asteli illan mieletön miestähti päässään palavat kynttilät. Teknisesti kuvanottohetki oli vähän haastava, koska lavalla oli tosi pimeää ja kuvattava liikkui nopeasti.

“ Kuvaajan tehtäväksi jää tallentaa se tunnelma, jonka hän esitystä katsoessaan kokee.”

Mikä kuvasta tekee mielestäsi onnistuneen?

Kuvasta tekee onnistuneen kuvattava itse. Monesti musiikkikuviin liittyy juuri se, että joku muu luo kuvalle tietyt puitteet kuten valaistuksen, asut ja asennot.  Kuvaajan tehtäväksi jää tallentaa se tunnelma, jonka hän esitystä katsoessaan kokee. 

Minkälaista tunnelmaa tavoittelit kuvalla?

Tanssijamies oli mielestäni salaperäinen, kiehtova ja eksoottinen. Tämän halusin myös näkyvän kuvassa. Lumoonnuin hänestä täysin.

Tekniset faktat

Kamera

Canon  5D Mark II

Objektiivi

70-200 mm

Kuvattu

f2.8, 1/160sek, ISO 3200

"Kaikkialla on kauneutta, se pitää vain nähdä"
Miisa Kaartinen

Nimi

Miisa Kaartinen.

Asuinpaikka

Lempäälä.

Valokuvaajan mottosi

Kaikkialla on kauneutta, se pitää vain nähdä. 

Ikä

28.

Kuinka pitkään olet valokuvannut?

Olen kuvannut pienestä asti, mutta ammatikseni olen tehnyt tätä seitsemän vuotta.

Miten innostuit valokuvaamisesta?

Innostuin valokuvaamisesta heti kun sain ensimmäisen kamerani ala-asteen neljännellä luokalla. Kamera oli pokkarimallia ja kummitätini vanha. Aloin kuvata sillä kavereita kuluttaen kaikki vähät rahani filmien kehittämiseen. Kymmenen ensimmäistä vuotta sain pidettyä kuvat järjestyksessä kansioissa ja olin vakaasti sitä mieltä, että kuvat täytyy esittää siinä järjestyksessä, missä ne on otettu. Myöhemmin digiaikaan siirtyminen sai aikaan kuvakaaoksen, joka ei ole millään tavalla hallussa.  

Olin jo pienenä ihaillut auton takapenkiltä Tamperetta ja päättänyt, että muutan sinne asumaan lukion jälkeen, koska siellä on niin hienot valot. Kun sitten asuinpaikka oli päätetty, piti vielä keksiä mitä siellä opiskelisi. Valitsin valokuvauksen, koska olen pohjimmiltani laiska ja mukavuudenhaluinen. Ajattelin, että elämässä kannattaa tehdä lähinnä niitä asioita, jotka tuntuvat kivoilta. Valokuvaaminen tuntui vähiten työltä ja eniten kivalta.

Mikä toimii inspiraation lähteenä?

Kun on kuvannut monta vuotta, ei ole enää pakottavaa tarvetta kuvata ihan koko aikaa. Joskus se harmittaa, ettei enää innostu niin helposti, mutta toisaalta on rentouttavaa kun kaikkea ei tarvitse kuvata. Nykyisin olen enemmän kiinnostunut löytämään hyviä isoja aiheita. Niiden löytämiseen auttaa elämisen ja kulkemisen lisäksi hyvät tarinat kirjoissa, elokuvissa, uutisissa ja dokumenteissa. Myös rauha omalle ajatustyölle on tärkeää.

Mikä on oman tyylisi vahvuus/erottava tekijä?

Oman tyylin arvioiminen tuntuu jotenkin hankalalta. Välillä kuitenkin huomaan,että minulla on tapa tavallaan romantisoida aiheita ja henkilöitä. Se voi olla pahastakin. Henkilöä kuvatessa pystyn halutessani helposti näkemään ihmisen parhaat puolet ja ottamaan edustavan kuvan, joka kelpaa myös kuvattavalle itselleen. Ehkä se on jonkinlaista kauneudentajua.

Kommentit (0)

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä