"Slaavilaista melankoliaa, surun ja ilon sekoittumista"

"Slaavilaista melankoliaa, surun ja ilon sekoittumista"

12.09.2012 | Toimittaja Joonas Josefsson

Kuka on kuvan kohteena?

Kuvassa on muusikko Pauli Hanhiniemi keväisessä yössä.

Missä kuva on otettu?

Kuva on otettu Paanajärven kylässä Vienan Karjalassa.

Milloin kuva on otettu? 

Matkustin sekalaisen muusikoista ja taiteilijoista koostuneen ryhmän mukana Vienan Karjalassa keväällä 2012. Muusikot esiintyivät useissa paikoissa matkan aikana aina ihmisten kodeista konserttisaleihin ja pihamaihin. Kuva on otettu toukokuussa 2012, kun päivät sekoittuvat toisiinsa ja kelloon ei katsottu. Kaikki tapahtui aamuyön tunteina, siinä välissä, kun aurinko levähtää hetken taivaan rannan takana ennen seuraavaa päivää.

“Kuvassa ei ole rytmiä vaan tunnelmaa, jota musiikissakin usein arvostan. Kun kuulen koskettavan laulun, mietin miten voisin saada saman tunnelman ja intensiteetin valokuviini.”
 

Kerro kuvanottohetkestä. Millaisessa tilanteessa kuva on otettu? 

Otin kuvan aamuyöllä. Olimme menossa öiselle vierailulle ja odotimme vastausta hirsisen mökin sisältä. Valo oli mitä kaunein ja otin yhden kuvan Paulista odottamassa mökin edustalla. Päädyimme sisään taloon, meille tarjottiin teet ja Pauli päätyi soittamaan kitaraa. Kuvatessani halusin tallentaa kauniin valon ja merkillisen hetken. En suunnitellut vaan elin.

Mikä kuvasta tekee mielestäsi onnistuneen?

Kuvassa on samaa maagista tunnelmaa, jota koin kylässä ja matkaseurueessamme. Paulin kasvoilta näkyy jotain puhdasta ja riisuttua. Kuvat värit ovat kevätyön maalaamia ja sommitelma on pelkistetyn rauhallinen. En osaisi lavastaa tätä.

Kuvaan tiivistyy se tunnelma, jonka koin matkan aikana muusikoiden soittaessa ja laulaessa. Jotain slaavilaista melankoliaa, surun ja ilon sekoittumista, ristiriitaa, päällekkäisyyttä, itkun ja naurun vuorottelua, kauneutta ja rumuutta. Kylässä, joka ei yllä puhelinverkkoihin, saattoi solahtaa maailmaan jossa peiliin katsominen unohtui ja ihmisistä paljastui luonnollinen kauneus kaikkine likoineen ja ryppyineen. Olimme kenties jonkin aidon alkulähteillä.

Kuvassa ei ole rytmiä vaan tunnelmaa, jota musiikissakin usein arvostan. Kun kuulen koskettavan laulun, mietin miten voisin saada saman tunnelman ja intensiteetin valokuviini. Miten löytäisin omalla välineelläni kyvyn koskettaa toista ihmistä? Se on haaste.

Kuva näyttää Paulin eri tavalla kuin monet kuvat, joissa hän esittää musiikkia. Kuva kertoo kenties jotain muuta kuin vain esiintyvän taiteilijan, se kertoo myös ihmisestä sanoitusten takana. Kuvassa on jotain samanlaista tarinallisuutta, rosoisuutta ja arkisen kaunista kuten hänen musiikissaankin.

Matkan aikana arvostukseni muusikkoja kohtaan kasvoi. Huomasin olevani jopa vähän kateellinen musiikillisesti lahjakkaille ihmisille. He kantavat lahjakkuuttaan mukana aina minne tahansa menevät. He voivat tuottaa iloa ja kyyneleitä sekä jakaa tunnelmallisia hetkiä musiikin keinoin suoraan sydämestä sydämeen. Kuten nyt vaikkapa mummoille ja lapsille pienessä karjalaisessa kylässä. Se on taidetta.

Minkälaista tunnelmaa tavoittelit kuvalla?

Halusin tallentaa keväisen yön valon ja sen hetken johon sisältyi jotain taianomaista, odottavaa ja jollain tavalla epätodellisen elokuvallista.

Tekniset faktat

Kamera

Canon EOS 5D

Objektiivi

Canon EF 50 mm f/1.4 USM

Kuvattu

f1.4, 1/40 sek, ISO 400

 

"Muista nähdä"
Hanna Koikkalainen

Nimi

Hanna Koikkalainen.

Asuinpaikka

Helsinki.

Valokuvaajan mottosi

Muista nähdä.

Ikä

32.

Kuinka pitkään olet valokuvannut?

Ensimmäisen kuvan olen ottanut kuusivuotiaana. Tienestiä valokuvauksesta olen saanut vuodesta 2001 ja päätoimisesti vuodesta 2008.

Miten innostuit valokuvaamisesta?

Se tuntui hyvältä tavalta tutkia ja ymmärtää maailmaa. Lukioikäisenä menin mustavalkovalokuvauskurssille ja innostuin kuvan ilmestymisen ihmeestä pimiössä. Valokuvauksessa kiinnosti visuaalisuuden ja käsityön yhdistyminen. Lukion jälkeen hakeuduin kansanopiston kautta Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan.

Mikä toimii inspiraation lähteenä?

Luonto, kohtaamiset ihmisten kanssa, musiikki, runous, elokuvat, juokseminen

Mikä on oman tyylisi vahvuus/erottava tekijä?

Pyrin pelkistämään ja rajaamaan sekavaa maailmaa helpommin lähestyttäviksi ja käsiteltäviksi paloiksi. Kyky sopeutua ja tulla toimeen ihmisten kanssa.

Kommentit (0)

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä