Euroopan taivaan alla
Tarja Närhi ja Pasi Hiihtola
Vanhan mantereen musiikkia italoiskelmästä schlagereihin, euroviisuista chansoneihin. Euroopan maiden musiikkikulttuureja esittelevässä ohjelmassa kuullaan kaikkea paitsi englantia. Musiikki soi jopa 30-luvulta tähän päivään ja ohjelmaa voi kuunnella vaikka nojatuolimatkana tai kielikurssina.
Paras:
Édith Piaf: Hymne à l'amour
"Eurooppalaisen kevyen musiikin suurin ja loistavin tähti oli Pariisin pikku varpunen. Ja jos maailman kaikkien rakkauslaulujen joukosta pitäisi valita yksi, voisi Edith Piafin Hymne à l'amour, ’Hymni rakkaudelle’, olla juuri se. Laulun sävelsi Marguerite Monnot, sanat kirjoitti Piaf itse ja hän ensiesitti sen New Yorkissa syyskuussa 1949. Piafin rakas, nyrkkeilijä Marcel Cerdan, jolle laulu oli omistettu, menehtyi lento-onnettomuudessa vain reilu kuukausi sen jälkeen. Edith Piaf levytti kappaleen puoli vuotta onnettomuuden jälkeen, ja ehkä juuri menetetty rakkaus ja syvä suru tekevät tulkinnasta niin riipaisevan, että sen sanoman aistii vaikkei sanoja edes ymmärtäisi."
Hämmentävin:
Eduard Khil: Trololo
"Aina ei tarvita yhteistä kieltä, ja joskus ei kieltä ollenkaan, ja silti yleisö repeää riemusta. Viime vuosien hurja nettihitti on ollut venäläisen laulaja Eduard Anatoljevits Khilin esitys Trololo. Khil oli 1960- ja 70 -luvuilla suosittu muusikko Neuvostoliitossa. Hän esiintyi uransa aikana yli 80 maassa ja sai kansantaiteilijan arvonimen. Trololo on Khilin sanaton esitys kappaleesta ’Olen niin onnellinen kun olen vihdoin palannut kotiin’. Alkuperäisessä versiossa Jack laukkasi mustangillaan preerioiden halki Marynsa luokse Kentuckyyn. Neuvostosensuuri ei voinut hyväksyä tällaista kappaletta ja sanoitus muutettiin yksinkertaiseen Trololo-muotoon. Eduard Khil kuoli 77-vuotiaana kesäkuussa 2012."
Riemukkain:
Hubert von Goisern und die Alpinkatzen: Kren und Speck
"Kun on tarpeeksi pokkaa voi reippaasti sekoittaa eri tyylilajeja ja siitä syntyy maukasta soppaa. Alppimaissa osataan pitää hauskaa ja yhdistää oma kulttuuri vaikkapa sitten heviin. Nahkasortseja, jodlausta, heviä ja haitaria samasta kappaleesta löytyy itävaltalaiselta ryhmältä Hubert von Goisern und die Alpinkatzen. Bändi on julkaissut ensimmäisen levynsä 1992. Hubert von Goisern tekee edelleen musiikkia, hänen viimeisin levynsä julkaistiin vuonna 2011 ja se myi tuplaplatinaa sekä palkittiin Itävallan Music Awards -gaalassa vuoden albumina."
Euroopan taivaan alla Radio Suomessa torstaisin kello 20.07. Uusinta ma klo 4.02.
Kommentit (0)