Jukka Mikkola: "Ambient-musiikki antaa tilaa ajattelulle"

Jukka Mikkola: "Ambient-musiikki antaa tilaa ajattelulle"

05.09.2012 | Toimittaja Veli Kauppinen

Avaruusromua
Jukka Mikkola

Radiomafian alusta asti eli vuodesta 1990 lähtien lähetetty Avaruusromua-ohjelma täytti hiljattain 22 vuotta! Avaruusromussa tutkitaan elektronisen ja kokeellisen musiikin syntyä ja kehitystä, matkataan avantgarden maisemissa ja leijaillaan ambientin äärillä. Luokittelemattomia ääniä, sumeaa logiikkaa, äänimaisemia, aikaa, tilaa ja avaruutta.

Paras:
Brian Eno: Music for Airports 1/1

"Ambient-musiikin kiistämätön klassikko vuodelta 1978. Brian Eno kuvailee ambient-musiikkia kuin ilmapiiriksi, ympäröiväksi tunnelmaksi, tai värisävyksi. Sen ei ole tarkoitus olla puhtaaksipestyä ja kiillotettua, vaan se saa sisältää henkilökohtaisuuksia ja muita yksilöllisiä piirteitä. Sen tarkoitus ei ole piristää tai aktivoida fyysisesti, vaan rauhoittaa ihmistä ja antaa tilaa ajattelulle. 'Yleensä viiden nuotin kanssa työskentely on mielestäni parasta', sanoo Brian Eno. 'Niitä voi yhdistellä lukemattomin eri tavoin. Joskus neljäkin nuottia riittää'."

Hämmentävin:
Angry Birds Theme Song 800% Slower

"Angry Birdsin teemabiisi 800% hidastettuna. Aivan uskomattoman kaunis, avantgardistinen ja ambientti versio. Ja mikä oudointa, tämän Ari Pulkkisen hittibiisin voi jopa tunnistaa edelleen! Kuka vielä sanoi, että kokeellinen ja elektroninen nykymusiikki on tylsää ja vaikeaa?"

Riemukkain:
Ramones Medley on Theremin

"Ramonesia thereminillä! Theremin on varhainen elektroninen soitin 1900-luvun alusta, jota soitetaan koskematta lainkaan itse soittimeen. Jon Bernhardt vetäisee Moogin valmistamalla thereminillä pari Ramonesin punk-klassikkoa: I Wanna Be Sedated ja Blitzkrieg Bop. Etenkin jälkimmäinen svengaa oudosti. Avaruusromussa on kuultu thereminiä useammin kuin Ramonesia, tämä vain tiedoksi."

Avaruusromua YLE Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 22.05.

Kommentit (2)

Tämä ohjelma on tärkeä minulle. Mitä muuta voisin sanoa.

>jenyymi Su 22.9.2013, klo 21.45

Kannattaa kuunnella tämän pätkän äänimaailmaa, varsinkin sen loppupuolella
http://vimeo.com/46627920
Kosmisia sävyjä ja outoa imua. Säveltäjä ei ole tiedossa, mutta ehkä joku tietää.

>Anonyymi Su 11.11.2012, klo 23.17

Toimittaja

Toimittaja:

Veli Kauppinen

Uusimmat

 • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

  Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
 • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

  Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
 • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

  Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

 • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

  Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Paula Vesala (kuva: Yle)

  Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

  PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

  Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä