Pestään suu saippualla

Tarina on tämä: 3-vuotias poikani kertoi iltapalapöydässä, että entisessä päiväkodissa pestään suu saippualla, jos ruokapöydässä päristää. Otin asian vitsinä, mutta kysyin kuitenkin, onko häneltä itseltään suu sitten pesty.

- Joo, poika vastasi naama virneessä - se maistui kamalalta. Ensin tietenkin epäilin koko juttua, koska meillehän toitotetaan joka suunnalta, että lapset voivat kertoa mitä vain. Sitten totesin, että jos minä en usko poikaani, niin keneen hän sitten voisi luottaa ja tukeutua. Kyselin lisää ja tarina kasvoi. Saippua oli otettu pumppupullosta vessassa pojan omaan käteen ja sitten tädin avustuksella suu oli pesty. Ja pahalta oli maistunut. Myös pojan kaksi kaveria oli kuulemma saanut saman saippuaisen pesun.

Paasasin jutusta miehelleni, joka totesi, että kyllä poika oli keväällä jotain sanonut saippuapesuista. Lapsi oli tuolloin 2-vuotias. Missä ihmeessä oikein mättää, kun päiväkodeissa lapsia sidotaan tuoleihin, pakkosyötetään, suita pestään saippualla? Luulisi olevan olemassa muitakin keinoja kaksivuotiaan päristelijän rauhoittamiseen…

Tapahtuneesta on kulunut jo aikaa. Olemme vaihtaneet päiväkotia muuton takia ja kyseinen tätikään ei enää kuulemma ole entisen päiväkodin palkkalistoilla, joten vaikeaa on enää lähteä asiaa eteenpäin ajamaan. Syytän siitä vain itseäni: Enkö minä ole kuunnellut lastani ja moinen tapahtuma on mennyt ohi korvien? Vai eikö kaksivuotiaalla ollut silloin vielä sanoja siitä kertoa?

Kysyn joka ilta lapsiltani päivän kulusta, mutta se ei näköjään riitä. Useimmiten vastaus on joo tai emmä muista. Pitäisi yrittää rauhoittaa iltoja leppoisaan leikkimiseen, piirtämiseen ja löhöilyyn, sillä silloin kielenkannat avautuvat. Paras hetki on se, kun lapsi sanoo "Arvaas, äiti, mitä tänään tapahtui?"

Toivottavasti muissa perheissä ei kuulla, että minun suuni pestiin saippualla! Päiväkotien toimintaa on kiristetty ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pulaa. Oman tarinani tädillä ei myöskään ollut koulutusta alalle. Pitääkö meidän vanhempien nousta barrikadeille? Mitä me voimme tehdä, että kouluissa ja päiväkodeissa on jatkossakin turvalliset ja hyvät olot kasvaa?

On aika herätä ja koota rivit. Varokaa vain, tämä äiti alkaa aktiiviseksi, sillä kuka muu lastani puolustaa ellen minä?

Kuuntele Perheen aika:  Kodin ja koulun yhteistyö vaatii pelisääntöjä

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

perheen aika

Perheen aika -blogi, toimittaja Tiina Lundberg.

Tiina Lundberg on Yle Puheen toimittaja, lastentarhanopettaja ja kahden alle kouluikäisen äiti. Perheen aika -blogissaan hän tuulettaa ajatuksiaan samannimisen radio-ohjelman pohjalta. Mitä jäi mieleen? Entä mikä vielä mietityttää?

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä