Perheneuvontaa tuoreille vanhemmille

Mia Malmi kirjoitti Onnenongintaa-blogissaan touhukkaasta miehestä, joka pistää kodin kuntoon rouvan makaillessa soffan uumenissa. Tuttu tunne.

Meidän perheessä eletään hyvin tasa-arvoisesti. Se, joka ehtii, siivoaa keittiön. Se joka ehtii, laittaa tiskit koneeseen. Se, joka viitsii, pyyhkii pölyt. Nyt tulee tunnustuksen paikka - se on useimmiten mieheni. Toki osallistun osaltani tekemällä ruokaa ja hoitamalla pyykit, mutta siitäkin huolimatta aina kun mieheni tarttuu rättiin, alkaa omatunto soimata.

Olen kuitenkin pikkuhiljaa oppinut antamaan itselleni anteeksi sen, että en ole kodinhengetär. Olen nimittäin ymmärtänyt, mistä huono omatuntoni kumpuaa.

Kun mökillä tehtiin pientä remonttia, isoäitini kauhisteli tosissaan sitä, että me naiset syömme ennen kuin nälkäiset työmiehet. Nöyrä nainen tarjoaa ensin toisille ja syö jämät itse. Äitini taas hirvittelee aina sitä, että mieheni jää laittamaan keittiötä kuntoon kahvittelun jälkeen ja me naiset vaan istumme sohvalla rupattelemassa niitä näitä.

- Pitäisikö mennä auttamaan? Voi toista…

Ei siis ihme, että me naiset vielä tänäkin päivänä kamppailemme omissa mielissämme tasa-arvoa vastaan. Vauvan syntyessä perheeseen äidit monesti omivat koko kodin vauvoineen itselleen. Kaikkihan sujuu parhaiten, kun mies pysyy poissa jaloista ja nainen saa pidettyä omat rutiinit selkeinä.

Isistä tehdään hassuja ukkeleita, jotka hoitavat vauvoja vähän oudosti. Itsekin nauratan kavereita kahvipöydässä kertomalla, kuinka mieheni puki sukat vauvan jalkaan.. potkuhousujen alle. Näillä hassuilla isillä vaipat menevät väärin päin ja bodyn haarapala on napitettu kaulalle ja mikä pahinta, vauvan vaatteet eivät olekaan valittu sävy sävyyn. Auts. Hassu iskä, ei se oikein pärjää vauvan kanssa, joten annas, kun äiti vähän auttaa. Ja taputus päähän kruunaa mamman työn.

Ei ihme, jos tämän jälkeen iskä antaa äipän hoitaa yksin vauvansa ja kierre on valmis. Nainen valittaa väsymystään ja sitä, että mies ei osallistu vauvanhoitoon. Isä, tuo hupsutteleva ukkeli, tyytyy klovnin rooliinsa ja antaa naisen määrätä. Ihan turha sitä on laittaa tiskit koneeseen, kun ne on kuitenkin laitettu vääriin paikkoihin.

Monet parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että meillä on kodeissa ilmapiiriongelmia ihan siitä syystä, että me puhumme toisillemme hyvin epäkohteliaasti ja epäkunnioittavasti. Parisuhde on usein myös kovimmillaan vauva-aikana.

Olisikohan syytä ottaa käyttöön myös isien voimavarat? Hassut ukkelit kehiin, ja vaipat päähän. Ei se ole niin vaarallista. Voi vaikka parisuhde pelastua.

kommentit

Hyvä hyvä! Täällä yks hassu taputtaa käsiään yhteen :)

Tässä on myös molemminpuolisen oppimisen paikka. Toinen osaa jotkut jutut paremmin ja molemmat voi oppia toisiltaan. Kun mulle naurettiin etten osannut käyttää pesukonetta tai kun tein uunimakkaraa kakkuvuuassa niin nauroin mukana ja kysyin että voisitko ystävällisesti opettaa mua kuinka itse tekisit. Opetin sit vastavuoroisesti käyttämään moottorisahaa, vaihtamaan renkaat, korjaamaan polkupöyrän kumen...
Ei miesten eikä naisten pitäis olla niin tosikkoja ettei osaa nauraa itselleen. :) Siitä on usein kyse että otetaan asiat niin hel***in vakavasti :)

>Mies Pe, 2011-01-21 13:35

yksi vaikeimpia asioita lapsen syntymän jälkeen on ollut yrittää muistaa, että aina minun tapani ei ole oikea. omat toimintamallit ovat vaistonvaraisia, osittain omilta vanhemmilta perittyjä, osittain siipan kanssa keskusteltuja. keskustelujen lisäksi on helkkarin tärkeää myös antaa tilaa iskälle ja lapselle, vaikka ne sukkahousut olis bodyn päällä ja villahousut unohtuneet vaipan päältä. lapsikaan ei opi iskään luottamaan muuten.

>äiti-ihminen Ma, 2011-01-24 12:50

Niin kauan kun tasa-arvokeskustelu on sitä, että kumpi teillä tiskaa, ei tasa-arvoa ole eikä siihen päästä.

>halma Pe, 2011-03-04 06:32

lisää kommentti

perheen aika

Perheen aika -blogi, toimittaja Tiina Lundberg.

Tiina Lundberg on Yle Puheen toimittaja, lastentarhanopettaja ja kahden alle kouluikäisen äiti. Perheen aika -blogissaan hän tuulettaa ajatuksiaan samannimisen radio-ohjelman pohjalta. Mitä jäi mieleen? Entä mikä vielä mietityttää?

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä