välipala

  • Grillaamisen suuri ihme

    Kalaa grillissä. Kuva: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License

    Yhtä varmasti kuin päivä pitenee, julkaisee lehdistö laajalla rintamalla kesän parhaita grillausvinkkejä. Olen nyt avuliaasti koonnut prinsiipit helppolukuiseksi listaksi. Printtaa talteen ja vältä arvokkaan loma-aikasi tuhlaamista jankuttavan median parissa.

    Ilman näitä tietoja kuolet mökilläsi nälkään:

    1. Kaasugrilli on kätevä ja nopea, hiiligrillissä on tunnelmaa ja se antaa oman makunsa. Sähkögrilli ei kelpaa kuin kerrostalon parvekkeelle. Pidä grilli puhtaana.

    2. Miehetkin ovat innokkaita grillaamaan, vaikka eivät tietäisi ruoanlaitosta tuon taivaallista.

    3. Käytä mureita ruhonosia ja marinoi niitä tarpeeksi pitkään. Kaupan marinadit ovat liian suolaisia/makeita. Tee itse ja käytä yrttejä, chilejä ja valkosipulia.

    4. Tärkeää on ottaa lihat lämpiämään hyvissä ajoin ja antaa hiilloksen valmistua maltillisesti. Liian kuuma lämpö tuhoa sapuskat ja kesä menee sillä hetkellä lopullisesti piloille.

    5. Naudanliha saa jäädä sisältä punertavaksi, possu ja kana grillautetaan kypsäksi, mutta ei kuivaksi. Lihalämpömittarista on apua.

    6. Kala kypsyy nopeasti ja on kevyttä. Varottava on kalan tarttumista kiinni metalliosiin. Käytä hyvä ihminen öljyttyä halsteria.

    7. Kasviksista saa kivasti ja lisuketta, kun grillaa niitä folionyytissä. Pane juustoa joukkoon, jos haluat. Homejuusto antaa ylevää sävyä heppoiseen reseptiin.

    8. Laita grilliin ensin pidempää kypsymistä vaativat raaka-aineet. Esikypsennä tarvittaessa uunissa, keittämällä tai paistinpannulla. Tai vaikka mikrossa.

    9. A-luokan grillimakkara on useimmiten parempaa kuin B-luokan. Tee niihin reikiä tai viiltoja. Raakamakkara on kuningas, vaikka kukaan ei ole koskaan oikeasti grillannut sitä.

    10. Kalan kanssa juomaksi sopii pirteähappoinen valkoviini, lihan kanssa punaviini. Yllätysvalinta on kesästä toiseen rosé-viini. Varakas tarjoaa samppanjaa, muut hyvää kuohuviiniä. Olutta ja kivennäisvettä menee.

    Tässä kaikki – enempää tietoa et tarvitse, vaikka näistä on jaariteltu vuosikymmenien mittaan tuhansia sivuja ja hyllymetreittäin kirjoja julkaistu. Nyt olet grillimestari ja voit hyvillä mielin alkaa tuhota laadukkaita raaka-aineita liian kylmällä hiilloksella, sateessa, päissäsi. Kiellä niitä sukulaisiasi enää ikinä tulemasta mökillesi. Kun et mitään ajattele, niin menee loma mukavasti päivä kerrallaan. Hyvää kesää!

    Katso myös nämä:

    Fakta homma: Grillaamassa

    Kesäkeittiö: Grillattua kyytä

    Kommentoi 0


  • Jyrkkää pihviä

    Beef jerkyä tuliaisena Amerikasta. Kuva: Mika Marttinen

    Suomessa on iät ajat kuivattu hirven- ja poronlihaa, mutta tavallisista kaupoista sitä ei jostain syystä löydy. Ja jos löytyisikin, olisi hinta taatusti päätähuimaava. Niin on toki amerikkalaistyylisenkin, naudasta valmistetun kuivalihan, jota on saanut myös suomalaismarketeista muutaman vuoden ajan. Hinta lastuiksi vuollusta, pikkupusseihin pakatusta lihasta on tuollaiset rapeat 70 euroa kilo.

    Naiset kavahtavat

    Tuntemani naiset eivät jostain syystä innostu jerkyn jauhamisesta, vaikka se on vähärasvaista ja proteiinipitoista laihdutusruokaa. Mieleen tulee kuulemma koiranmuona, rakenne on epäilyttävä ja suolapitoisuus järkyttävä.

    Miehet sen sijaan yleensä tykkäävät jerkystä kovasti, ja kauppiaat puolestaan selvästi tuntevat asiakassegmenttiensä mieltymykset, sillä jerky löytyy marketeista aina oluthyllyjen välittömästä läheisyydestä. Hyvä ettei sentään bissen kylkiäisenä myydä.

    Beef jerkyä saa myös erilaisilla mausteilla terästettynä, muun muassa savunmakuisena sekä cajun- ja teriyaki-versioina. Yhdysvalloissa sitä löytyy jokaiselta bensa-asemaltakin kymmenissä erilaisissa pakkauksissa, mikä ei ole ihme, sillä jerky on mitä kätevin matkaeväs – voi syödä sormin (eikä muuten voikaan), eikä sottaa.

    Rinkka kevenee

    Jerkyn oivallisin käyttötapa löytyy luontoretkeilyn parista. Missään muussa eväässä ei ole yhtä paljon proteiinia suhteessa painoon kuin kuivalihassa, ja suola tekee hyvää hiestyneelle vaeltajalle. Ja saahan kuivalihasta kannonnokassa istuessaan huomattavasti maanläheisemmät tunnelmat kuin currykana-pussikeitosta.

    Suosittelen herkkua ehdottomasti myös lännenleffojen oheen, ja palanpainikkeeksi sopii olut tai kivennäisvesi. Viiniä ei kannata tässä yhteydessä tuhlata.

    Tee se itse

    Mikäli jerky maistuu, voi sitä valmistaa myös itse! Kilohinta laskee kummasti ja harrastaminenhan kannattaa aina. Ensitöiksi valitaan laadukasta, mahdollisimman vähärasvaista ja kalvotonta naudanlihaa, esimerkiksi hyvin puhdistettua sisäpaistia.

    - Leikataan oikein ohuiksi siivuiksi lihansyiden mukaisesti, jotta saadaan rakenteeseen sopivaa sitkeyttä. Leikkaaminen on helpompaa, jos lihaa pidetään ensin pakastimessa pari tuntia kohmettumassa.

    - Liha suolataan ja maustetaan marinadissa maun mukaan noin vuorokauden ajan.

    - Ripustetaan lihasiivut esimerkiksi hammastikuilla roikkumaan uunin ylätasolle asetetusta ritilästä. Kiertoilmauuni on tavallista uunia kätevämpi ja nopeampi. Tavallisen uunin luukku täytyy myös kiilata jollain konstilla hieman raolleen, jotta ilma vaihtuu.

    - Kuivauslämpötila on 60 astetta ja –aika tavallisessa uunissa noin 16 tuntia, kertoilmauunissa muutama tunti vähemmän. Lämmön ei ole tarkoitus kypsentää lihaa, vaan kuivata sitä. Lopullinen kypsyysaste pitää kuitenkin itse todeta – raa’aksi ei saa jäädä yhtään!

    Tarkempia ohjeita ja marinadireseptejä löytyy netistä. Eikun lihamälli poskeen ja lomille.

    Tässä muutama linkki:

    How to Make Beef Jerky (wikiHow.com) 

    Videoitu ohje 1 (YouTube) 

    Videoitu ohje 2 (YouTube)

    Kommentoi 4 Lue kommentit


kirjoittajasta

Välipala

Tunneasiaa ruoasta ja juomasta, tottumuksista ja sattumuksista sekä suun nautintojen seurauksista. Mikan Välipala on blogisarja vuosilta 2008-2009.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä